Annonce
Horsens

Dyst på Bilkas tag: Løb hurtigst og vind en klassefest til din klasse

Der blivet tegnet en løbebane på 250 meter på Bilkas tag, når Lungeløbet afvikles 20. november. Bag løbet står Martin Enevoldsen, varehuschef i Bilka, Morten Bundgaard, formand for Atlética Horsens og Klaus Skjærlund, formand for den lokale lungeforening. Foto: Mette Graugaard
Lungeforening, løbeklub og Bilka er gået sammen om at invitere skolebørn i 4. - 6. klasse til at løbe for lungerne på Bilkas tag i anledning af den internationale lungedag.

Horsens: Løb for lungerne og få chancen for at vinde mad og drikke til en klassefest.

Det er den korte version af den indbydelse, som alle elever i 4., 5. og 6. klasse får i disse dage.

Bag indbydelsen står den lokale lungeforening, den lokale løbeklub, Atlética og varehuset Bilka, som blandt andet lægger tag til løbet.

- Hver klasse kan deltage med ét hold, som skal bestå af to piger og to drenge, fortæller Klaus Skjærlund, formand for den lokale lungeforening.

Løbet afvikles som en stafet for hvert hold på en 250 meter lang bane på Bilkas tag. Her sørger frivillige fra Atlética for at måle holdets samlede tid, mens Bilka sørger for frugt og sunde drikkevarer til deltagere og heppekor.

Det hurtigste hold på hver årgang vinder mad og drikke til en fest for hele klassen.

Annonce
Fokus på lunger, fokus på løb og fokus på, at indkøb også kan handle om andre oplevelser. De har forenet Martin Enevoldsen, varehuschef i Bilka, formand for den lokale lungeafdeling Klaus Skjærlund og formand for Atlética Horsens Morten Bundgaard, som nu inviterer skoleelever til Lungeløb. Foto: Mette Graugaard

Udvider lungedagen

Det foregår om formiddagen onsdag 20. november, som er den internationale Lungedag, hvor lungeforeningen i forvejen har tradition for at stille en bod op i Bilka, hvor kunderne kan få testet deres lungefunktion i forbindelse med indkøbsturen. Senest er tilført endnu et lokkemiddel særlig målrettet mænd. Har man fået taget en lungetest, giver Bilka 50 kroners rabat på dagens indkøb i varehuset.

- Vi har udviklet lungedagen sammen. Man ved jo, at det er os mænd, der er sværest at få til lægen, men det er måske lidt nemmere at få testet lungerne hos os samtidig med, at man får rabat, siger varehuschef Martin Enevoldsen.

Det lokale varehus' engagement i lungedagen er blevet kopieret af andre Bilka-varehuse.

- Vi vil gerne være mere end et sted, hvor man handler. Vi vil også give vores kunder oplevelser og være et slags forsamlingshus. Vi har også bilbanko og andre aktiviteter, fortæller Martin Enevoldsen.

Bevægelse for børn og unge

Formanden for den lokale lungeforening, Klaus Skjærlund, er i forvejen kendt på byens skoler, hvor han holder foredrag om vigtigheden af at passe på sine lunger.

- Nu har vi undervisningsforløb for eleverne i udskolingen, med Lungeløbet får vi kontakt til mellemtrinnet - 4.-6. klasse, siger Klaus Skjærlund.

Han ser det som afgørende at klæde børn og unge på med viden om lungerne. Det er afsættet til det nye initiativ med Lungeløbet på Bilkas tag.

- Og så passer et løb sammen med skolernes fokus på, at eleverne skal bevæge sig, sige Klaus Skjærlund.

Atléticas formand, Morten Bundgaard, er gerne med på lidt skæve ideer.

Han deler interessen for målgruppen. For ham gælder det om at få flere børn og unge i gang med at løbe.

- Vi arbejder på at få flere børn og unge i klubben, så Lungeløbet passer godt ind i vores målsætning.

Der er tilmelding senest 1. november.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ikast-Brande

Navnet er: Artium

Læserbrev

Beboer i Østerbo i Vejle: Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på

Læserbrev: Rygning er farligt, passiv rygning er farligt. Det er der ikke nogen tvivl om. Derfor er det helt uforståeligt, at Østerbo ikke har taget højde for, at tobaksrøg, mados og andre lugte uhindret stiger op gennem det nye ventilationsrør for til sidst at ende i de øverste lejligheder. Ifølge planen skulle opsætningen af det nye ventilationssystem tage 17 dage for en opgang. Fire en halv måned senere er ventilationssystemet stadig ikke taget i brug, og passiv rygning er blevet et stort og farligt problem. Desværre er det ikke kun ventilationssystemet, der tager alt for lang tid, det gør alle de andre arbejder også. Et andet eksempel er udskiftningen af fire indvendige døre, der ifølge planen skulle tage halvanden dag for en lejlighed. Fire måneder senere er dette arbejde heller ikke færdigt. "Hvorfor får de aldrig gjort noget færdig?", spørger alle. Direktørerne og projektlederne i Casa og Østerbo kan prøve at spørge deres egne familier, hvad de vil sige til, at de kan forvente, der kan komme fremmede og låse sig ind på alle tider af dagen de næste fire måneder, hvis de bestiller håndværkere til at lave et arbejde, der kan gøres på halvanden dag. Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på. Håndværkerne bliver sendt rundt for at reparere ting, der er ordnet, og andre ting bliver ikke ordnet, fordi de glemmes, og sådan fortsætter det i månedsvis. Håndværkerne bliver frustrerede og stressede, og beboerne mistrives i en sådan grad, at det fører til trusler mod håndværkerne - noget, Casa og Østerbo let kan forebygge med lidt omtanke og respekt. Alle har ret til respekt for privatliv, familieliv og hjem ifølge FN's menneskerettigheder, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og grundloven, og målet helliger ikke midlet. Når vi har rettigheder, har andre pligter, og selvom tilgængelighedsprincippet til vore hjem blev ændret, da vi stemte ja til renovering, har vi stadig krav på respekt for hjem og privatliv. Casa skal naturligvis ikke have adgang til vore hjem længere end højst nødvendigt. Østerbo bliver nødt til at tage beboerne alvorligt og også lære at informere på en konkret og fyldestgørende måde, så vi ikke gang på gang bliver taget med bukserne nede, også i vore egne badeværelser, når der pludselig står fremmede i hjemmet. Beboerhåndtering og fagtilsyn består i, at beboerne skal henvende sig til Østerbo, men der er intet proaktivt tilsyn i lejlighederne. Henvendelserne fører sjældent til andet end en sludder for en sladder, og fem måneder efter min henvendelse har jeg stadig ikke fået svar fra Østerbo. Alt for mange har den oplevelse. Vi håber, Casa og Østerbo lærer af deres fejl og ændrer strategien for de sidste boligblokke.

Annonce