Annonce
Horsens

Dyb, dyb koncentration: Skoleskak er et hit

Elias Tjørnelund Maaløe fra 0.a på Stensballeskolen er til kommunemesterskaber i skak for første gang, og han kan spille med alle 32 brikker. Foto: Morten Pape

150 børn fra 0. til 9. klasse var fredag samlet til kommuneskakturnering i Vesthallen i Horsens.

Horsens: Man kan næsten høre en knappenål falde til jorden i Vesthallen i Horsens, så stille er der. Også selvom cirka 150 børn sidder bænket på lange rækker, klar til at slå hinandens bønder omkuld og til sidste endeligt vælte kongen.

Det er fjerde år i træk, at kommunemesterskaberne i skak afholdes i Horsens. I år er fem skoler repræsenteret, og børn helt fra 0. klasse er med.

- Det er sjovt. Jeg har set, hvordan brikkerne flyttede sig, når de andre spillede, og så har jeg lært det.

Sådan lyder det fra seks-årige Robert Lervad Lundø fra 0. b på Stensballeskolen.

Han er så vild med skak, at han ikke kun spiller i skolen.

- I stedet for godnathistorier spiller jeg med min far. Jeg har spillet megamange gange - mindst 20.

Og han er ikke den eneste, som er faldet for skakken. Siden første kommunemesterskab i skak i Horsens for fire år siden er interessen vokset. Og det glæder Karin Andersen, som er skoleskakansvarlig på Stensballeskolen.

- Før var vi kun tre skoler i kommunemesterskaberne, nu er vi fem, det er fantastisk.

Hun er en af de pædagoger, som underviser børnene i skak, men de lærer meget mere end bare at rykke hesten "1 - 2 - til siden".

- Børn er umiddelbare og spiller på kryds og tværs. De møder nogen fra andre skoler og andre årgange og spiller mod dem og danner nye venskaber. Så det sociale er i højsædet, og det styrker selvværdet, fortæller hun.

Annonce

I stedet for godnathistorier spiller jeg med min far. Jeg har spillet megamange gange - mindst 20.

Robert Lervad Lundø, 0.b
150 børn var samlet til kommunemesterskaber i skak fra fem skoler. Fra venstre: Robert, Arvin og Elias fra Stensballeskolen. Foto: Morten Pape

Skak giver skak-ro

I den store hal er der lystig snak mellem skakspillene, men så snart det karakteristiske "båt" lyder fra dommerbordet, og tiden på haluret starter, sænker roen sig over de 150 børn. Og ifølge Karin Andersen kan skak noget helt særligt, når det kommer til ro.

- De får respekt for hinanden og fordyber sig. Fordybelse er meget vigtigt for undervisningen i dagligdagen, og vi bruger ordene fra skak. Vi har for eksempel noget, der hedder skak-ro, så ved de godt, de skal bruge stillestemmer, forklarer hun.

Ved et af de første borde sidder to drenge, som har lidt svært ved at bruge stille-stemmer. "Jeg krydser lige hele banen", lyder det højt fra den ene, som i et snuptag vælter modstanderens tårn med en løber. En af dem er seks-årige Elias Tjørnelund Maaløe.

- Tårnet, løbere, dronningen og kongen. Det er mine yndlings, fordi de er sjove at spille med. Men jeg kan bedst lide løbere, for den kan rykke skråt, forklarer han.

Han har allerede vundet tre kampe i turneringen og kan spille med alle 32 brikker.

- Jeg synes, det er sjovt, fordi det er meget let. Jeg kan godt lide, at man kan vinde.

Børnene er kun blevet undervist en enkelt time i skak, så det imponerer Karin Andersen, at selv 0. klasserne kan være med.

- Vi startede i juni, og de har ikke fået meget undervisning. Men flere af dem kan spille med alle brikker, det er så flot.

Robert Lervad Lundø, som har lært at spille bare ved at kigge, behøver ikke undervisning for at være begejstret.

- Jeg vil gerne gå til skak, når jeg bliver stor. Fordi jeg spiller det næsten altid. Jeg håber, vi vinder i dag. Jeg vil gerne have en guldmedalje og røre ved pokalen.

Inden dagen var omme, skulle der kåres en vinder for hver årgang, som dyster om DM i skoleskak i Ollerup på Fyn 23. og 24. november.

Koncentrationen var stor, da 150 børn var samlet til kommunemesterskaber i skak i Vesthallen i Horsens. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce