Annonce
Erhverv

Drengedrøm blev til international succes: Jeg drømte, men havde ikke fantasi til at forestille mig dét her

Benny Frandsen kunne både fejre sit og virksomhedens 50 års jubilæum, og det blev fredag fejret med en festlig reception i domicilet på Egeskovvej, hvor en udvidelse på 700 kvm samtidig blev indviet. Kunder og samarbejdspartnere fra ind og udland var mødt op til reception sammen med både nuværende og tidligere ansatte. Privatfoto

Benny Frandsen drømte om at designe lamper og sætte dem i produktion på en fabrik. Han drømte også om, at fabrikken skulle have 50 års-jubilæum - det har den i år, og det blev fejret fredag

Gedved: Tre gange 50 års-jubilæum blev fredag fejret hos Frandsen Group på Egeskovvej i Horsens.

- Det er både virksomhedens og mit jubilæum, og det er også designet af Ball-lampen, der fylder 50 år, sagde Benny Frandsen forud for jubilæums-receptionen, hvor nuværende og tidligere ansatte var inviteret sammen med kunder og samarbejdspartnere fra ind- og udland.

Det var den unge ingeniør Benny Frandsens drengedrøm og ambition om at markere sig som international belysningsdesigner, der startede det hele.

- Jeg har altid haft drømme, og jeg drømte om, at mine lampe-designs skulle i produktion på en fabrik, som jeg skulle holde 50 års-jubilæum med.

- Men noget i den her størrelse havde jeg nu ikke fantasi til at forestille mig, siger han.

Størrelsen, han hentyder til, er en verdensomspændende forretning, som i flere grene af virksomheder designer, producerer og sælger belysning, møbler og accessories, og som sidste år præsterede et bruttoresultat på 60,8 mio. kr. og et resultat før skat på 16,5 mio. kr.

Alt sammen med base i industrikvarteret på Egeskovvej i Gedved, hvor rammerne netop er udvidet for anden gang.

Frandsen Lighting har siden 2009 haft domicil og showroom på Egeskovvej i Horsens, og med en spritny udvidelse, der først er blevet færdig i 11. time før fredagens jubilæums-reception, er der blevet mere plads til blandt andet showroom. Arkivfoto

Begyndte i kælderen

Det begyndte dog på Vestergade i Skanderborg, hvor Benny Frandsen sammen med hustruen Inge indrettede hjemmet med produktion i kælderen og showroom på førstesalen.

Starten var træg. Benny Frandsen betegner ikke sine sælgerevner som imponerende, og det var stort set kun vennerne, der købte det første design, beretter han.

Men det lysnede hurtigt, da han skiftede sit første, firkantede design ud med et rundt. Han designede den lille, runde Ball-lampe, som siden er solgt verden over i et hav af varianter og millioner af eksemplarer.

Medvind og modvind har der været, men når Frandsen Gruppen er, hvad den er i dag, kan det måske tilskrives, at Benny Frandsen altid har navigeret efter det gamle ordsprog: Du kan ikke styre vinden, men du kan justere sejlene.

Det gjorde Benny Frandsen bl.a., da oliekrisen i 70'erne bragte mange virksomheder i stormvejr. I stedet for at resignere satsede Benny Frandsen og byggede sin første egentlige fabriksvirksomhed i industrikvarteret i Skanderborg Øst. Han satsede på udvikling og på en stribe af sine egen belysnings-designs.

Det lykkedes. I løbet af 1970'erne blev Frandsen Belysning etableret som seriøs belysningsvirksomhed både herhjemme og i udlandet, og i de følgende år modtog Benny Frandsen flere internationale priser for sine designs.

Benny Frandsen er selv en succesfuld og prisbelønnet lampe-designer, men her er det et af Verner Pantons lampe-design, som Frandsen Verpan har sat i produktion. Arkivfoto
Annonce

Satsede på Horsens midt i finanskrisen

Også i 90'erne måtte sejlene trimmes. Benny Frandsen erkendte, at Frandsen Belysning skulle have flere muskler, så i 1993 solgte han sin virksomhed til Friis Koncernen, som i forvejen havde belysningsfirmaet Lyskilde i Brædstrup. Frandsen blev ansat som adm. direktør, men tre år senere købte han produktionen - der nu var blevet til Frandsen Lyskilde - tilbage, da Friis Koncernen lukkede.

Da finanskrisen satte ind i 2008, måtte benny Frandsen endnu engang beslutte, om han ville satse eller resignere, og selvfølgelig, siger han, valgte han satsningen og byggede det ny hovedsæde i Horsens' nordlige industrikvarter ud til motorvejen.

Siden er det for alvor gået stærkt. Fra etableringen i Horsens har virksomheden år for år haft rekordomsætning og rekordoverskud.

Frandsen Lighting er suppleret med Frandsen Project, som har specialiseret sig i indretning af hoteller, restauranter og butikker verden over, og med Verpan, der, som resultat af et samarbejde med den internationalt anerkendte designer Verner Pantons hustru, Marianne Panton, har rettighederne til en række af Verner Pantons designs inden for belysning, møbler og tekstiler.

Seneste skud på stammen i Frandsen Group er Rewired, som har taget produktionen af en række klassiske danske belysningsdesign op, bl.a. Friis & Moltke-designs.

Benny Frandsen er selv en succesfuld og prisbelønnet lampe-designer, men gennem datterselskabet Verpan har han også sat flere af Verner Pantons design i produktion. Arkivfoto
Annonce

Plads til flere ansatte

Væksten har gjort, at Frandsen Group allerede flere gange er vokset ud af rammerne på Egeskovvej.

De 6000 kvm, der stod klar i 2009, blev i 2014 udvidet med 1500 kvm lager, og en spritny udvidelse på 700 kvm er netop taget i brug.

- Håndværkere og medarbejdere har knoklet lige til det sidste for at få det hele færdigt og for at klare flytningen, så det hele kunne være klar til jubilæums-receptionen, fortæller Benny Frandsen.

I takt med væksten er der kommet flere ansatte, og det er primært årsagen til, at der denne gang er bygget ud, forklarer han. Det ny byggeri rummer både kontorer, mødelokaler, showrooms og kantine-faciliteter.

Alene det seneste halve år er Frandsen-familien udvidet med fem kolleger, og der er godt og vel 80 ansatte, oplyser Benny Frandsen.

Domicilet på Egeskovvej i Gedved med facade mod motorvejen blev opført i 2009, men det er netop udvidet for anden gang. Pressefoto
Annonce

Ser frem til drømmejob

Selv er han blevet 77 år, og han er så småt begyndt at forberede et generationsskifte.

Datteren Pernille, der er operationel chef, og sønnen Peter, der er direktør i datterselskabet Verpan, ejer hver en andel af aktierne, men de er alle enige om, at ingen af dem skal arve posten som direktør for det hele.

- De er glade og dygtige i de job, de har, og det vil være synd at trække dem væk derfra. siger Benny Frandsen, som har stor fornøjelse af, at Frandsen Group blev et familiefirma, hvor både børn og svigerbørn er med ombord.

- Jeg har ikke sat en dato for, hvornår jeg overdrager ledelsen, men vi har sat gang i processen med at lede efter en adm. direktør, siger Benny Frandsen.

Han har dog ikke intentioner om at trække sig tilbage til en pensionisttilværelse.

- Koncernen er jo min baby, og efter 50 år kan jeg ikke bare slippe det hele. Jeg skal nok give plads til en ny direktør, men jeg vil fortsætte som aktiv i bestyrelsen og med et drømmejob i design-afdelingen.

- Jeg drømmer stadig om at designe lamper, siger jubilaren, som dermed kan se frem til at fortsætte sit arbejdsliv, som det begyndte - for nu 50 år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce