Annonce
Horsens

Drenge forbudt! Jazzcamp er et frirum for piger

Pigejazz for fuld udblæsning. 12 piger i alderen 10-15 år deltager i denne uge på jazzcamp på Kulturstationen i Horsens. Campen skal skubbe på interessen for rytmisk musik for piger. Foto: Søren E. Alwan

Der er alt for få kvinder i rytmisk musik. Det er hovedårsagen til, at JazzCamp for Piger blev stiftet landsdækkende i 2014. Horsens er en af de musikskoler, der er koblet på arrangementet.

Horsens: Vinterferie er ikke lig med lukkede døre og stilhed i Kulturstationen på Skolegade.

En flok piger fylder både 1. og 2. sal med snak og ikke mindst rytmisk musik på en jazzcamp over fire dage.

Ud over en god ferieuge, glade smil og eksperimenter med instrumenter er der en klar mission med den sjette årgang af JazzCamp for Piger. Langt flere af dem skal op på professionelt niveau og spille på cello, trommer osv.

- Rytmisk musik er et mandefag. Pigerne hænger godt på i musikskolen - dog primært på sang og klaver - men derefter falder de fra, siger Simon Bekker, der er lærer på Horsens Musikskole og med som underviser på campen for første gang.

- Har du et bud på hvorfor?

- Nej. Men vi vil gerne lave det om. Vi skal have pigerne til at spille elguitar og trommer også, siger han.

Annonce

Det giver pigerne et frirum, at de er her selv. Når der f.eks. bliver spurgt: "Hvem tager trommerne", vil det oftest være en dreng, der går forrest - de er længere fremme i skoene dér. På campen oplever pigerne, at ikke noget er forkert, og de opmuntres til at prøve ting af.

Dea Marie Kjeldsen, underviser på JazzCamp for Piger

JazzCamp for Piger

15 musikskoler over det ganske land tilbyder i efterårsferien piger i alderen 10-15 år deltagelse i JazzCamp for Piger.

Det er fire dage a fem timer med musik, fællesskab og improvisation med en egenbetaling på 500 kroner.

Spil enten på det instrument, du plejer, eller benyt muligheden for at prøve nyt, lyder det i tilbuddet.

I 2012 udkom en såkaldt 80/20-rapport om kønsbalancen i rytmisk musik. Den slog fast, at kun 20 procent af aktørerne i musikbranchen er kvinder - en stor del af dem er sangere.

Jazzcampen har til formål at øge antallet af kvindelige instrumentalister for en fremme en ligelig kønsbalance i musikmiljøet.

Vinterferie-initiativet har kørt siden 2014 og arrangeres af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med udvalgte musikskoler.

Der er plads til leg og eksperimenter, og pigerne må prøve alle de instrumenter, de vil på de fire gange fem timer på campen. Foto: Søren E. Alwan

Erfaren eller begynder - alle har modet

Campen er landsdækkende. Et par steder har man aflyst på grund af svigtende tilmelding, andre steder er man helt oppe på fem hold sideløbende for at honorere interessen.

12 piger fra Horsens-egnen er med på fire dage á fem timer på Kulturstationen, og de får kyndig vejledning af Simon Bekker og Dea Marie Kjeldsen. Sidstnævnte er JazzDanmarks repræsentant og underviser på campen.

JazzDanmark er en af kræfterne bag initiativet, og Dea Marie Kjeldsen har erfaring fra flere camps - også i Horsens tidligere år.

Pigerne er mellem 10 og 15 år. Nogle har en del musikerfaring, andre er helt nye med instrumenterne.

- Fælles for dem alle er, at de er pissemodige. De kan ikke nødvendigvis melodier, noder eller akkorder, men de prøver sig frem, og der er plads til leg, siger Dea Marie Kjeldsen.

Et eller andet sted håber hun, at en camp for piger med tiden gør sig selv overflødig, fordi kønsbalancen retter sig, men der er langt vej endnu.

- Det giver pigerne et frirum, at de er her selv. Når der f.eks. bliver spurgt: "Hvem tager trommerne", vil det oftest være en dreng, der går forrest - de er længere fremme i skoene dér. På campen oplever pigerne, at ikke noget er forkert, og de opmuntres til at prøve ting af, siger Dea Marie Kjeldsen.

Liv Stobberup Christiansen Drejer på 12 år er helt uden erfaring fra f.eks. musikskolen, men hun kaster sig ufortrødent ud i trommespil og andet på jazzcampen. Foto: Søren E. Alwan

Et talent på cello

Alma Astrup er 13 år og går i 7. klasse på Gedved Skole.

- Jeg har gået på musikskole i i hvert fald fem år. Det har været samspil, klaver, cello og i orkester, fortæller hun.

Hun er på jazzcamp for første gang, kender flere af deltagerne og hygger sig gevaldigt.

- Betyder det noget for dig, at campen kun er for piger?

- Det gør det sjovt og til total tøsehygge - blandet med god musik. Men jeg ku' sagtens være med på en camp med drenge også, fastslår hun.

Alma Astrup er rigtig skarp på cello, og det er da også den, der er mest i brug i løbet af dagene på Kulturstationen.

Hun kan godt se sig selv drive det til noget med sin musik på sigt.

Alma Astrup (tv.) er 13 år og en ørn på cello. Hun havde haft det fint, selv om også drenge var på jazzcampen, men det gør ikke noget, at der er plads til rigtig tøsehygge mellem musiksessionerne. Foto: Søren E. Alwan

- Jeg elsker spotlightet

Liv Stobberup Christiansen Drejer, der snart fylder 13 år og går i 6. klasse på Højvangskolen, er mere ny ud i instrumenternes verden, men hun er fuld af gå-på-mod.

- Jeg har ikke gået til musik og kan ikke noder, men jeg lærer hurtigt, når jeg ser f.eks. en video, fastslår hun.

En veninde, der går på musikskolen, blev vejen ind til campen for Liv.

- Hun ville med, hvis jeg også ville, og så gjorde vi det, siger hun.

Horsens-pigen har et keyboard derhjemme og spiller naturligt nok på det på campen også, men ellers er det trommerne, hun har kastet sig over.

Og giver det så sommerfugle i maven, at det hele kulminerer med en koncert for forældre med mere fredag eftermiddag? Slet ikke!

- Jeg glæder mig! Jeg har gået til gymnastik i fem år og er vant til opvisninger. Jeg elsker spotlightet, siger Liv Stobberup Christiansen Drejer.

Simon Bekker (th.) fra Horsens Musikskole er en af underviserne på JazzCamp for Piger 2019. Foto: Søren E. Alwan
Det er ikke et must at kunne noder for at være på vinterferie-jazzcamp i Horsens. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce