Annonce
Debat

Drabsmænd og de ”overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter”

Debat: ”Virkelighedens Rejsehold” er en ny tv-serie på Kanal 5. Den handler om min arbejdsplads gennem 20 år, politiets efterforskningsmæssige flagskib: Rigspolitichefens Rejsehold. Ifølge foromtalen af serien bestod afdelingen af de ”bedste og mest dedikerede efterforskere i landet”. Den blev efter 75 års fremragende virke skammeligt nedlagt i 2002. Afdelingen havde til opgave at opklare nogle af de vanskeligste sager især drabssager.


Han valgte at slutte sig til de overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter, og gennem dem ”voksede han”, så han var i stand til at gengælde alle de grusomheder.

Fra debatindlægget


Annonce
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste.

Jeg deltager selv i udsendelsen med beretningen om en af de mest makabre og spektakulære drabssager i nyere tiders kriminalhistorie. Jeg så første del i sidste uge, og jeg skal da love for, at minder såvel som refleksioner myldrede frem. Tankerne koncentrerede sig specielt i forhold til efterforskningen af den sag, jeg fortalte om i udsendelsen: En massemorder med flere drab på samvittigheden og med en rædselsvækkende modus operandi med afskæring af såvel hoved som kønsdele hos nogle af ofrene. En af refleksionerne førte mig tilbage til Grønland, hvor Rejseholdet også opererede, her hørte jeg myten om en stakkels forældreløs dreng, som ingen holdt af. Undtagen hans gamle bedstemor. Han blev mishandlet, drillet, undertrykt, pint og plaget; der blev aldrig levnet ham plads eller tid til at vokse. Han valgte at slutte sig til de overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter, og gennem dem ”voksede han”, så han var i stand til at gengælde alle de grusomheder, han selv havde mødt. Han behandlede sine boplads-fæller på samme måde, som de behandlede ham.

Nogle tvang han til at sluge store knogler, så de kvaltes, andre tvang han til at drikke kogende suppe, indtil deres indvolde blev skoldede og svulmede op; således dræbte han dem, der havde mishandlet ham.

Overalt i verden har myter givet forklaring på det fundamentale i menneskes liv, ofte med en aktualitet, der rækker direkte ind i nutidens problemstillinger. Myten her blev for mig værd at tænke på, da den kan overføres direkte til nogle drabsmænd, andre kriminelle og potentielle terrorister, der også har forenet sig med de ”overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter” og som regel haft en årsag til det

Så måske havde en tidligere drabschef i Københavns Politi alligevel ret, da han fortalte mig, at i hans mangeårige dannede optik er ethvert drab selvfølgelig uacceptabelt, men, og med lidt føde til tanken, kan "visse drab være mere forståelige end et simpelt tyveri”?

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce