Annonce
Danmark

Dræber langt flere end corona: Danmark misser EU-krav om renere luft

Danmarks brændeovne og andre små forbrændingsanlæg udleder tilsammen omkring 30 gange flere tons partikler end den samlede el-og varmeproduktion på landets kraftværker. Foto: Michael Bager
Danmark kommer ikke til at leve op til EUs krav om at udlede færre fine partikler og mindre ammoniak i luften i 2020. Det vækker stor kritik fra støttepartier, der frygter, at andre lande ligesom Danmark nu vil nøle med at bekæmpe luftforureningen, der årligt er skyld i over 4000 dødsfald herhjemme.
Annonce

Turkise mundbind er blevet et hverdagssyn i busser, taxaer og tog landet over, og tiltaget er kun et af mange for at hindre, at coronavirussen, som 600 danskere indtil videre er døde med, spreder sig.

Men i luften omkring os huserer en endnu større dræber, som vi taler knap så meget om. Hvert år dør omkring 4000 danskere for tidligt på grund af luftforening. Det er en usynlig dræber, som ikke figurerer på dødsattesterne, men det gør de hjerte- lunge- og kræftsygdomme, den fører med sig.

Samtidig er luftforeningen er dræber, der er svær at bekæmpe alene. Størstedelen af den forurenede luft danskerne indånder kommer fra udlandet. Derfor har EU vedtaget en aftale, der forpligter landene til at leve op til krav om at sænke luftforureningen, som de selv har meldt ind. Men den aftale har Danmark ikke planer om at overholde.


Her har vi en usynlig dræber, hvor vi ikke har mod eller handlekraft til at gøre noget tilsvarende, selvom der er markant flere liv på spil.

Zenia Stampe, miljøordfører for Radikale Venstre


Det fremgår i Danmarks indberetning til EU, at vi ikke kommer til at nedbringe luftforureningen så meget, som vi havde lovet i 2020. Årsagen er, at vi fortsat udleder for meget ammoniak til luften fra landbruget og for mange tons fine partikler fra særligt brændeovne, men også trafikken.

Annonce

Støttepartier med hård kritik

Det gør vi på trods af, at aftalen med de øvrige EU-lande er juridisk bindende, og på trods af at miljøminister Lea Wemelin (S) så sent som sidste år udtalte, at vi ville opfylde målene.

- Jeg tiltræder på Danmarks vegne Gøteborg-protokollen, for at vise, at Danmark igen er et grønt foregangsland. Denne regering vil leve op til vores internationale forpligtelser, og vi vil have ren luft. Vi står fuldt og helt bag Danmarks målsætning, sagde hun blandt andet i oktober 2019.

Men i 2020 meldte vi alligevel ind, at vi ikke kunne nå kravene, og i løbet af sommeren har EU også vurderet, at vi ikke når kravene. Den prognose får nu regeringens støttepartier til at udtale hård kritik af regeringen.

- Vi burde jo som rigt land, der smykker os med at være en grøn nation gå foran på det her område. Men i stedet sender vi et signal til de andre lande om, at de ligesom os kan være ligeglade med de fælles aftaler, vi laver. At de bare kan fyre op for udledningerne, fordi vi ikke respekterer de aftaler, vi har indgået. Det er meget bekymrende, siger Mai Villadsen, miljøordfører for Enhedslisten.

Hun mener ligesom Carl Valentin fra SF, at regeringen har sovet i timen, når det ikke er lykkes at leve op til målene.

- Der har været masser af tid til at gøre en seriøs indsats overfor luftforureningen i Danmark. Jeg synes, vi skal give kommunerne bedre mulighed for at stille skrappe krav til miljøzoner. Det er en skændsel, at vi er i en situation, hvor der for eksempel i København er et politisk flertal, som ønsker at beskytte borgerne bedre mod luftforurening, men ikke kan få lov af Christiansborg til at lave tiltag, som bekæmper skadelig brændeovnsrøg og dieselbiler. Jeg synes, ministeren skal se at komme i gang, siger Carl Valentin, miljøordfører for SF.

Annonce

Overskridelser skyldes brænderøg og gylle

Ammoniakforureningen kommer primært fra gyllen i det danske landbrug, mens to tredjedele af vores partikeludledning kommer fra brændeovne og andre små forbrændingsanlæg som for eksempel halmfyr.

Grafik - Danmark - Partikeludledning jpg

Zenia Stampe, miljøordfører for Det Radikale Venstre, ser især den høje udledning fra brændeovne som problematisk.

- Det undrer mig ikke, at vi ikke når målet om partikeludledning. Vi er enormt berøringsangst overfor brændeovne i Danmark. Det er noget, vi forbinder med hygge, og som står i mange danske hjem. Derfor har der ikke været politisk mod til at tage det opgør, der er fuldstændig nødvendigt.

For at opfylde kravet til partikeludledningen i Danmark kan vi ifølge Rådet for Grøn Omstilling enten halvere den danske biltrafik eller reducere udslippet fra brændeovne med 10 procent. Hvad virker som det nemmeste at gøre?

- De tal kommer bag på de fleste, når du sætter det sådan op. De fleste vil foretrække at regulere brændeovnene. Vi har virkelig en stor folkeoplysningsindsats her. Jeg tror, de fleste vil blive overbevist og indstillet på ændringer, når de får kendskab til de her tal. Forudsætningen for, at vi kan få et politisk flertal, der vil regulere det, er at starte med at oplyse folk om, hvor vanvittigt det er, siger Zenia Stampe.

Annonce

- Trist at så mange dør for tidligt

At størstedelen af den luftforurening, danskerne dør af herhjemme, kommer med vinden fra andre lande, ændrer ikke den radikale miljøordførers opfattelse af, at miljøministeren ikke har taget opgaven med at bekæmpe luftforurening alvorligt nok.

- Hvis vi mener, der skal ske noget med luftforureningen i Danmark, er vi nødt til at gå foran. Ellers er det svært at sige, at nu skal tyskerne også stille ambitiøse mål og overholde kravene, når vi ikke selv gør det. Under corona har vi set mange tiltag for at hindre spredningen. Her har vi en usynlig dræber, hvor vi ikke har mod eller handlekraft til at gøre noget tilsvarende, selvom der er markant flere liv på spil. Det er trist, at så mange dør for tidligt, fordi vi politikere ikke har mod til at sige, at de brændeovne sviner mange gange mere end en gammel lastbil, siger hun.

Minister afviser interview

Avisen Danmark har gennem flere dage forsøgt at få et interview med miljøminister Lea Wermelin (S) om kritikken fra støttepartierne og Rådet for Grøn Omstilling, men hun har ikke ønsket at deltage. I stedet har hun sendt et skriftligt svar.

- Alt for mange bliver syge og dør for tidligt på grund af luftforurening. Der er langt fra blevet gjort nok tidligere, og det kæmper vi med i dag. Det er først i 2022, at vi ved præcist, om vi får en overskridelse, men vi er i fuld gang med at tage fat på problemet, skriver ministeren og fortsætter:

- Vi har blandt andet skærpet håndhævelsen af miljøzonerne i de største byer, fremrykket kravet til den tunge transport, har et lovforslag på vej om udskiftning af de ældste og mest forurenende brændeovne og etableret et ekspertudvalg for ammoniak, så vi når vores ambitiøse mål.

Hverken støttepartierne eller Rådet for Grøn Omstilling mener, at forslaget om at udskifte de ældste brændeovne og de øvrige tiltag er nok til at nå målene.

Både Enhedslisten og SF vil stille krav til regeringen om, at Danmark opfylder EU-kravene.

- Vi har presset på både for miljøzoner, og at kommuner skal kunne sige fra overfor biler og brændeovne, men jeg er ikke i tvivl om, at der skal presses mere på, før det lykkes. Vi har grønne forhandlinger og finanslovsforhandlinger i efteråret, hvor vi har mulighed for at rejse krav om, at luftforureningen mindskes i Danmark. Der er ingen tvivl om, at vi er nødt til at stille det krav, siger Mai Villadsen.

Zenia Stampe fra Radikale Venstre vil ikke stille lignende krav. Hun mener, det er nødvendigt at få oplyst borgerne om den store partikeludledning fra brændeovne, før et flertal på Christiansborg bliver overbevist. Men hvis det stod til De Radikale selv, blev der allerede indført flere restriktioner overfor brændeovne i morgen.

- Der er danske producenter, som er begyndt at udvikle filtre. De er stadig dyre, fordi det er en ny teknologi, men der er ingen tvivl om, at hvis vi stiller krav om filtre, vil det også hurtigt sætte sig i prisen. Politisk er der gode muligheder for at gøre noget. Det er ikke et spørgsmål om, at vi skal afskaffe alle brændeovne, sådan behøver det ikke være. Vi kan godt bevare hyggen, men stille krav til forureningen, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Horsens

Det mener læserne: Øgede krav om mundbind vækker både glæde og vrede

Annonce