Annonce
Odder

Dobbelt problem: Flere ældre og færre til at passe dem

Hjemmeplejen i Odder holder til på Ålykkecentret, hvorfra de mange SOSU-hjælpere og -assistenter kører ud hver dag. Foto: Morten Pape
Om 10 år er antallet af borgere ældre end 80 år steget med 60 procent.
Annonce

Odder: To problemer, som forværrer hinanden, tegner sig mere og mere tydeligt i Odder Kommune.

For det første kommer der flere og flere ældre, hvoraf mange formentlig skal have SOSU-hjælp. For det andet vil kommunen i stigende grad komme til at mangle SOSU'er, fordi der i den nuværende stab er en del, som nærmer sig pensions- og efterlønsalderen. Det forsøger man på nu at gøre noget ved i Afdelingen for Sundhed og Omsorg.

Lad os først se på antallet af ældre.

I dag er der 4626 borgere i Odder Kommune ældre end 67 år. Om godt ti år, altså i 2030, er det tal steget til 5672. Det er 20 procent flere end i dag.

Det lyder i sig selv måske ikke så dramatisk, men det er værd at bemærke, at der især kommer flere af de mest plejekrævende borgere, som er dem over 80 år. Dem er der 1205 af i dag. Om godt ti år det tal steget til 1906. Altså en stigning på mere end 60 procent i den aldersgruppe. Det viser Danmarks Statistiks prognoser. Og de tal har de regnet videre på i kommunens afdeling for sundhed og omsorg.

Brug for 185 medarbejdere

I dag er der i Odder Kommune 4626 borgere ældre end 67 år. Det tal vil ifølge Danmarks Statistiks fremskrivninger være steget til 5672 i 2030.

Ved en fremskrivning af behovet for medarbejdere vil Odder Kommune i 2030 få brug for ca. 585 medarbejdere i Sundhed og Omsorg. I dag er der ca. 400.

Annonce

Mange går på pension

Det er et vigtigt regnestykke, for flere ældre betyder selvfølgelig også behov for mere SOSU-personale, altså SOSU-hjælpere og -assistenter.

I dag er der, omregnet til fuldtidsstillinger, 400 SOSU'er ansat i kommunen. Om godt ti år vil der være brug for cirka 585. Altså 185 flere, som kommunen skal have fundet og uddannet.

Og ikke nok med det.

Inden 2030 vil 130 ansatte i den nuværende stab være stoppet, fordi de er fyldt 67 år og altså gået på pension. Og yderligere 50 vil være fyldt 64 år, så de måske kan gå på efterløn.

Så alt i alt skal kommunen have fundet mellem 315 og 365 SOSU'er, konstaterer Lene Margrethe Hansen, der er leder af administrationen i Sundhed og Omsorg.

Det skal dog bemærkes, at kommunen også regner med, at behovet måske ikke bliver helt så stort, som de rene talfremskrivninger viser. Dels fordi fremtidens ældre forventes at være friskere end de nuværende, så plejebehovet måske ikke er helt så stort som i dag. Og dels fordi velfærdsteknologi ventes at kunne løse nogle af plejeopgaverne.

Annonce

Nye plejeboliger

Men uanset de betragtninger vil der stadig skulle findes og uddannes mange nye SOSU'er i de kommende år, og det er en af grundene til, at Odder Kommune har igangsat et forsøg med at hjælpe 20 borgere på overførselsindkomst i gang med uddannelsen til SOSU-hjælper. Ud over disse 20, vil Odder Kommune fra 2020 hvert år uddanne 12 SOSU-hjælpere og 25 SOSU-assistenter. De tilsvarende tal er i år på 7 og 13.

- Vi er glade for, at vi nu løbende kan uddanne flere indenfor sundhed og omsorg, for som tallene viser, er der behov for flere medarbejdere. Derfor gør vi også virkelig meget for at tiltrække nye medarbejdere, siger sundheds- og omsorgschef Anne Stenbæk, der ved, at Sundhed og Omsorg allerede til næste år får brug for 30 nye SOSU'er. Til september indvies der nemlig 30 nye plejeboliger på Stenslundcentret.

- Dem er vi allerede nu begyndt af lede efter, siger Anne Stenbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce