Annonce
Odder

Disse specielle vikingefår skal bekæmpe rynket rose i Odder

For at bekæmpe rynket rose og japansk pileurt langs kysten har Odder Kommune købt såkaldte gutefår, der skal gå i en indhegning på et område ved Dyngby Strand og spise de uønskede planter. Pr-foto
Flere værdifulde naturområder langs kysterne i Odder Kommune er ved at gro til i krat.

Odder: Den invasive plante rynket rose, måske bedre kendt som hybenrose, er kendt i de fleste sommerhusområder, hvor den er blevet plantet som hegn eller hæk. Selv om den dufter dejligt og er pæn, er den ifølge en pressemeddelelse fra Odder Kommune et stort problem, fordi den i mange år har fortrængt andre arter.

Japansk pileurt er ligeledes en invasiv art. Både japansk pileurt og rynket rose er indført fra Asien som prydplante. Begge arter har få eller ingen naturlige fjender, hvilket er årsag til, at de breder sig uhæmmet i den danske natur. For at bekæmpe rynket rose og japansk pileurt langs kysten, foretager Odder Kommune naturpleje ved hjælp af gutefår, der skal bo i en nyopsat indhegning på et område ved Dyngby Strand.

Afgræsning med dyr er en udbredt metode til naturpleje, der har en lang række fordele og valget af Gutefår skyldes de gode resultater, som Samsø Kommune har opnået, hvor de har fået genskabt nogle værdifulde naturområder langs kysterne, der ellers var delvis ødelagte af tilgroning med rynket rose. Pr-foto

Vikingernes får

Projektet løber foreløbig over en femårig periode, hvor fårene skal græsse i perioden april til oktober. Til efteråret støder en vædder til flokken, hvilket gerne skulle resultere i lam, der kan hjælpe med græsningen. Valget af gutefår skyldes de gode resultater, som Samsø Kommune har opnået, hvor de har fået genskabt nogle værdifulde naturområder langs kysterne, der ellers var delvis ødelagte af tilgroning med rynket rose. Gutefårene ved Dyngby Strand kommer også fra Samsø Kommune, hvor de har gået og græsset på lignende områder.

Gutefår er en gammel og meget robust fårerace, der er tættest på den originale race, som vikingerne havde - dog er de stille og rolige. De har til forskel fra andre fåreracer horn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Enner Mark Fængsel skal have ny leder

Annonce