Annonce
Horsens

Disse fem gavle i Horsens bliver til kæmpe kunstværker

Peter Birk kommer oprindeligt fra Hedensted, men er i dag medejer af street art-galleriet og graffiti-shoppen Galleri Grisk i Aarhus. Han og hans kunstneriske venner malede sidste år på bl.a. Smuk Fest i Skanderborg. Arkivfoto: Axel Schütt

I de kommende uger vil danske og udenlandske street art-kunstnere være i gang på Sankt Helene Vej og Sønderbrogade samt i Amaliegade og Gersdorffsgade.

Horsens: Så kommer der endnu flere farver på Horsens. Over de kommende uger skal fem street art-kunstnere udsmykke hver sin gavl i midtbyen.

Ikke mindst Gersdorffgade får kulør med malerier på både nr. 9 og 13.

De øvrige værker vil pryde Sankt Helene Vej 3, Amaliegade 30 og Sønderbrogade 18 (se faktaboksen).

Alt sammen som led i de kommunale bestræbelser på at skabe en levende og varieret midtby.

- Vi glæder os, siger Lene Holmgaard, projektleder i områdefornyelsen under Horsens Kommune.

- Som kunstart kan gadekunsten bidrage med overraskende, smukke og skæve oplevelser, og ikke mindst skabe glæde og undren. Med Street Art Horsens 2018 får byen en række nye kunstværker, der er med til at fremhæve og sætte fokus på de udvalgte steder.

Annonce

De fem gavl-kunstnere

De fem kunstnere, som skal udsmykke hver sin gavl i Horsens, er:


  • CMP One. Oprindelig fra Næstved, men har tidligere boet og arbejdet i New York. Aktiv kunstner siden 80'erne. Hans værker tager afsæt i den beskidte undergrund i New York. Skaber med streger og enkel farvetoning en helt særlig stemning i værkerne. Skal udsmykke Sankt Helene Vej 3.
  • Isaac Malakkai. Oprindelig fra Almeria i Spanien, hvor han siden barnsben har haft en stor passion for kunst. Anerkendt street art-kunstner, der henter inspiration fra dagligdagens spidsfindigheder og personlige oplevelser. Blander ofte det realistiske og surrealistiske. Udsmykker Amaliegade 30.
  • Morik er kunstnernavnet for russiske Marat Danilyans. Har en baggrund fra én af Ruslands mange kunstskoler samt studier i økonomi og filologi. Mikser ofte mange kunstneriske stilarter, materialer og formater. Motiverne stiller ofte spørgsmål ved samfundsmæssige problemer. Skal udsmykke Sønderbrogade 18.
  • Peter Birk. Oprindelig fra Hedensted, men er i dag medejer af Galleri Grisk i Aarhus. Karrieren rækker tilbage til teenageårene, da han ofte malede graffiti. Kendt for en stor nysgerrighed og for en kreativ tilgang til farver og materiale. Skaber et kunstværk til Gersdorffsgade 13.
  • Rune Christensen. Boede tidligere i Horsens, men har siden rejst verden rundt som selvlært street artist. Inspireret af farver og mønstre fra bl.a. templer og traditionelt håndværk i Asien, Sydamerika og Nordafrika. Portrætterer ofte mennesker i farverige tekstiler, gevirer og udtryksfulde tatoveringer. Skal male på Gersdorffsgade 9.
Rune Christensen har i flere år været tilknyttet Gallery Hjorth i Horsens, hvor han jævnligt har udstillet. Arkovfoto: Søren E. Alwan

Også i 2013 og 2015

Street Art Horsens er organiseret af Horsens Kommune i samarbejde med det aarhusianske Galleri Grisk, som står bag en lang række udsmykninger rundt i Danmark samt Street Art Festival til bl.a. Aarhus Festuge.

Projektet er udviklet i samarbejde med Horsens Kunstmuseum og Museum Horsens, som i efteråret vil invitere til byvandringer med fokus på de nye kunstværker.

Horsens Kommune inviterede også i 2013 og 2015 internationale kunstnere til at udsmykke byens rum med 32 værker som det synlige resultat. Street Art Horsens 2018 indskriver sig dermed i en fornem historie om gadekunst i Horsens.

Områdefornyelse i Horsens midtby løber til 2021. Her er bl.a. fokus på at istandsætte bygninger og bygningsfacader, skabe grønne byrum og nyt gågademiljø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce