Annonce
Østjylland

Direktør og formand lagde ikke fingre i mellem: Det har været et hårdt år for Østjyllands Brandvæsen

Det var ikke ligefrem en medarbejderstab i trivsel, der mødte Kasper Sønderdahl, da han blev direktør for Østjyllands Brandvæsen i maj 2019. Den stemning har han heldigvis fået vendt fortalte han lørdag til den årlige nytårsparole, der blev holdt i Odder. Foto: Morten Pape
Mistrivsel og dårligt arbejdsmiljø er afløst af gensidig tillid og konstruktiv dialog hos Østjyllands Brandvæsen.
Annonce

Odder: - For nogle uger siden bad jeg teamlederne lave en liste med de ting, som vi har opnået i 2019. Listen fyldte 11 A4 ark i punktopstilling.

Sådan indledte Kasper Sønderdahl sin tale, da han for første gang som direktør for Østjyllands Brandvæsen bød velkommen til de 100 medarbejder, der deltog i den årlige nytårsparole.

At listen blev så lang er ikke en tilfældighed, for Kasper Sønderdahl og hans medarbejder har haft travlt, siden han tiltrådte stillingen i maj. Ikke mindst med at få genskabt motivationen, arbejdsglæden og tilliden på en arbejdsplads, hvor de tre overstående dyder var forsvundet ud af døren med den tidligere direktør, og for Odders vedkommende med en redningsbåd.

Redningsbåden kom tilbage sammen med den nye direktør. Det samme gjorde heldigvis også en stor portion af den tabte arbejdsglæde, hvis man skal tro de to talere ved den traditionsrige nytårsparole.

Østjyllands Brandvæsen

Østjyllands Brandvæsen blev en realitet ved årsskiftet 2016, da de kommunale brandvæsner i Aarhus, Skanderborg, Samsø og Odder kommuner blev fusioneret.

Østjyllands Brandvæsen dækker i alt 425.000 borgere fordelt på 1243 kvadratkilometer i de fire kommuner.

Der er 400 medarbejdere.

150 deltidsbrandmænd, 100 frivillige samt 150 fuldtidsansætte brandmænd, administrative medarbejdere og andet.

Annonce

Tilliden genskabt

Kasper Sønderdahl overtog direktørposten efter brandvæsnets bestyrelse gennem længere tid havde modtaget så megen kritik af arbejdsforholdene og arbejdsklimaet, at man lige omkring årsskiftet sidste år besluttede at sende den tidligere direktør Lars Hviid hjem.

- Det var ikke nogen nem periode for jer. Særligt for lederne. I måtte træde sammen indtil den nye direktør tiltrådte, men I kan godt være stolte af jer selv, for trods udfordringerne, har I aldrig kompromitteret jeres professionalisme, sagde Østjyllands Brandvæsens formand Bünyamin Simsek (V), der er byrådsmedlem i Aarhus.

Han og resten af bestyrelsen modtager stadig mange henvendelser fra medarbejderne, men de er blevet mere konstruktive.

- Begejstringen er vendt tilbage, konstaterede Bünyamin Simsek.

Formanden lagde i sin tale ikke skjul på, hvor stor en del af æren for den ændring, den nye direktør skal tillægges.

- Du har levet op til hvert eneste ord fra ansættelsessamtalen, så tak for at gå til opgaven i samarbejde med medarbejderne, så der er blevet genskabt tillid og gennemsigtighed og en velfungerende arbejdsplads.

Annonce

Kun opvarmning

- Jeg søgte ikke det her job for at rette op på noget, men fordi vi sammen skal udrette noget, understregede Kasper Sønderdahl, da han fik ordet efter bestyrelsesformanden.

- Men vi kan ikke udrette noget, når der ikke er styr på jeres arbejdsmiljø og trivsel.

Og sådan fortsatte Kasper Sønderdahl med at opremse vigtigheden af samarbejdsvilje, gode lokalaftaler, ordentligt grej og afskaffelse af tåbelige, bureaukratiske regler.

- Mit brændstof det er at få bøvl til at gå væk. Så der bliver plads og rum til jer, der sammen med mig vil udrette noget.

Og selvom der har skullet spares penge, er der alligevel blevet flere medarbejdere.

- Vi har ansat flere folk, for vi kan ikke køre folk i sænk på grund af overarbejde, konstaterede direktøren.

Brandmændende og den øvrige stab skal dog ikke tro, at travlheden er forbi, blot fordi man har gennemført 11 A4 siders forandringer siden 1. maj 2019.

- 2020 bliver så fedt. Og det bliver så travlt som aldrig før. Derfor er jeg også rigtig glad for, at I har løbet jer småvarme. For vi skulle jo lige lære hinanden at kende, så vi er klar til at sætte rigtig damp på kedlerne.

I Odder var et af de helt store samtaleemner og frustrationspunkter, at den tidligere direktør fjernede redningsbåde fra den lokale station. Kasper Sønderdahl havde ikke siddet længe som ny direktør, for redningsbåden kom tilbage. Foto: Morten Pape
Omkring 100 af Østjyllands Brandvæsens 400 medarbejdere var samlet på brandstationen i Odder til den traditionsrige nytårsparole lørdag middag. Foto: Morten Pape
Bünyamin Simsek (V) er rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune og bestyrelsesformand for Østjyllands Brandvæsen, der er en fusion af de kommunale brandvæsner i Odder, Skanderborg, Samsø og Aarhus. Foto: Morten Pape
Direktør Kasper Sønderdahl kom til Østjyllands Brandvæsen i maj 2019. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal meningsmåling: S udbygger føringen - to nye partier er på vej ind i Horsens Byråd

Annonce