Annonce
Brevkasse

Direktør: Må jeg bortvise medarbejder for skjult lydoptagelse?

On a photo a microphone on a green background. The photo is made in Ukraine
Annonce

Jeg er direktør i en mindre virksomhed. På grund af nedskæringer afholdt jeg sidste år møde med fem ansatte om nedgang i deres løn.

En af medarbejderne blev meget ophidset og smadrede bl.a. en kontorstol i arrigskab. Han blev sendt hjem midlertidigt.

Efterfølgende viste det sig, at han havde optaget mødet uden min eller de øvrige deltageres viden. Han blev opsagt kort derefter pga. nedskæringerne. Nu overvejer jeg, om jeg kunne have bortvist ham og sparet mere. Var det nok til en bortvisning?

Annonce

Svar

Medarbejdere kan bortvises, hvis vedkommende "væsentligt har misligholdt" ansættelsesforholdet. Det vil altid være en konkret vurdering.

Der kan f.eks. være tale om væsentlig misligholdelse, hvis medarbejderen udebliver fra arbejde uden gyldig grund, hvis medarbejderen snyder med sine timesedler, hvis medarbejderen stjæler fra arbejdsgiver, eller hvis medarbejderen på anden måde handler illoyalt, hvilket kunne være ved at udtale sig kritisk om virksomheden eller ledelsen og tilstrækkeligt groft til en bredere kreds.

En type tilfælde, hvor bortvisning er berettiget, er, hvis medarbejderen overtræder straffeloven i forbindelse med sit arbejde, f.eks. ved at udøve ulovlig tvang eller stjæle fra arbejdsgiveren.

Der er mange ting, som kan begrunde en bortvisning, men det er fastslået i praksis, at der altid skal være en vis grad af skyld hos medarbejderen. Når man skal vurdere, om medarbejderen har udvist en tilstrækkelig grad af skyld, må man vurdere, om medarbejderen burde have vidst, at den pågældende adfærd ikke ville blive accepteret af ledelsen.

Der er en dom i en sag, hvor en medarbejder havde aflyttet samtaler med ledelsen. Ledelsen bortviste ham på grund af hans opførsel over for ledelsen og bortviste ham så igen senere, da lydoptagelsen blev fremlagt som forsvar mod bortvisningen.

Det blev fastslået, at hans ophidsede opførsel over for ledelsen ikke var nok, men lydoptagelsen udgjorde en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdets loyalitetsprincip og kunne derfor begrunde en bortvisning. Det kunne ligne dit tilfælde.

Det anbefales dog at få konkrete situationer som disse vurderet af en advokat, inden man bortviser en medarbejder. Desuden er det vigtigt at huske, at bortvisning skal ske meget hurtigt efter forseelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Rema-direktør får Inspirationsprisen: - Jeg kan ikke forandre nogen, men jeg kan inspirere andre til at ændre på sig selv

Horsens

Horsens-pige indkaldt til landsholdet

Danmark

Her er tallene, du ikke må se: 48 smittede med minkvariant i Region Midtjylland

Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Annonce