Annonce
Horsens

Dilemma: Skal jeg holde juleaften med eks'en, når jeg ikke gider svigerforældrene?

Vi sætter tre af Folkebladets debattører i et dilemma: "Med dig som fast vært holder du og din eks trods skilsmisse juleaften sammen - i fælles forståelse og til glæde for børnene. Men pakken indbefatter hvert år eks-svigerforældrene, som du ikke gider. Hvad gør du?"

Anne V. Porse, bestyrelsesmedlem mm.

Anne V. Porse

Jeg vil helt klart bide det i mig. Jeg har aldrig forstået al den ballade, der er i forbindelse med skilsmisser. Det gælder om at se laaaangt ud i fremtiden. Børnenes fremtid især.

Børnene har ingen andel i skilsmisse, og de har formentlig i de fleste tilfælde heller ingen glæde af den. Det har svigerforældrene i øvrigt heller ikke.

Skilsmissen er sket mellem mor og far - altså må de ordne det indbyrdes. Børnene og deres bedsteforældre skal da fortsat kunne være sammen uden problemer.

Børnene skal i fremtiden konfirmeres, holde studentergilde og bryllup, får selv børn og skal holde barnedåb, konfirmation og bryllup osv. Og det må altså være træls resten af livet ikke at kunne invitere alle dem, man har lyst til. Det er resten af børnenes liv holdt op imod en enkelt aften om året.

Så hvorfor i alverden skulle jeg skabe problemer ved at holde svigerforældrene væk en enkelt aften om året? Jeg har jo selv sagt ja til det - på et tidspunkt. I øvrigt får det jo af naturlige årsager en ende indenfor en overskuelig årrække, afhængigt af svigerforældrenes alder.

Til alle der bliver skilt: Enten siger i nej til fælles jul med svigerforældre, eller også stikker i piben ind og bider tænderne sammen!

Jeannette Refstrup, direktør

Jeannette Refstrup

Jeg tager mig sammen, smiler sødt og konverserer venligt.

For lige præcis juleaften (og måske også nogle andre aftener) handler det absolut ikke om mig. Eller min eks. Eller mine eks-svigerforældre. Det handler om børnene.

Man kan selvfølgelig indvende, at jeg ikke aner, hvad jeg taler om, fordi jeg er godt gift og har verdens sødeste svigerforældre. Men det gør jeg alligevel. Jeg har nemlig engang været skilsmisse-barnet.

Og jeg mener virkelig, at en del af at være voksen er, at man kan tage sig sammen, beherske sig og sætte sig ud over sine egne behov - ikke hele tiden, men engang i mellem.

Mona Juul, bestyrelsesformand

Mona Juul

Jeg booker en rejse sydpå og glemmer alt om jul... Nej, selvom jeg privat absolut ikke er den største julehygger, synes jeg, julen er en stor motivation for at være noget for andre. Også dem man ikke altid magter i hverdagen.

Jeg vil først og fremmest gøre op med mig selv, om min antipati for mine eks-svigerforældre er så stor, at jeg er villig til at satse det åbenbart gode forhold til min eks mod at få lov til ikke at invitere dem. Det ville jeg næppe. For de fleste børn er jo rigtig glade for deres bedsteforældre, og derfor bider jeg selvfølgelig det komplicerede forhold i mig. For børnenes skyld og fordi alt andet er noget pjat. Det er trods alt kun én dag om året, og der er faktisk noget, der er større end dig selv.

Ifølge Danmarks Statistik ender 46% af alle ægteskaber i dag med skilsmisse. 20.000 børn oplever hvert år, at deres forældre bliver skilt. Samtidig ved vi fra Børns Vilkår (Epinion), at 28% af alle fraskilte oplever konflikter i forbindelse med julen.

Det er dog ikke kun skilsmissefamilier der er udfordrede i julen. Jeg synes, der er alt for mange, der pisker stemningen op. Alt skal være perfekt - og som det plejer. Tak skæbne når sovsen brænder på, gaven ikke rammer plet og stemningen omkring bordet ikke er halleluja. Slap nu lige lidt af, drop stressen og nyd det hele lidt i stedet for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Wengel rejste fra Melbourne til Horsens: Det var den mest syrede tur

Annonce