Annonce
Kommentar

Dilemma: Kan jeg kræve, at dem, der passer mit barn, er vaccineret mod mæslinger?

Tre personer har taget stilling til et dilemma om ugens aktuelle emne: vaccination mod mæslinger.
Annonce

Vi har fået tre horsensianere til at svare på denne uges dilemma:

"Min datter på 11 måneder skal starte i vuggestue. Hun får helt efter planen sin første vaccination mod mæslinger, når hun er 15 måneder. Blandt personalet er der flere i 20’erne og 30’erne, som er den aldersgruppe, hvor en del ikke er vaccineret mod mæslinger. Lige nu er der udbrud af mæslinger i Danmark. Kan jeg kræve, at medarbejderne er vaccinerede?"

Annonce

Esben Kronborg, musiker og lærer

Så vidt jeg har forstået, er mæslinger en sygdom, som ikke burde eksistere. Den har længe været udryddet i Danmark og er potentielt livsfarlig.

Så at folk på den måde spiller hasard med sit eget og andres helbred, kan jeg ikke forstå. Der kan være nok så mange grunde til, at man ikke vil lade sig vaccinere mod alverdens sygdomme, men mæslinger kan vi da ikke bruge til noget.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på ulvens tilbagevenden. Sat lidt på spidsen har vi på den ene side en flok speltspisende træ-knusere, som synes det er super med ulve i Danmark. Mens de, som står med de daglige og direkte konsekvenser, er mere bekymret.

Det må være hensynet til de fleste og folkesundheden, der må veje tungest, og at folk, pædagoger eller ej, burde lade sig vaccinere.

Jeg synes ikke, vi herhjemme skal tvangsvaccinere hinanden. Men derimod have klare retningslinjer for, hvad man skal være vaccineret imod, hvis man vil passe vores børn. Kan man ikke leve med det pga. sine overbevisninger, må man finde et andet job. Det skal være trygt at aflevere sit barn i vuggestue. Det er sund fornuft.

Annonce

Ane H. Bjerregaard, sognepræst

Hver dag lægger vi vores liv i andres hænder med tillid til, at de nok skal passe godt på os; når vi cykler i skole eller til arbejde, forventer vi, at medtrafikanterne passer på os. Når vi fortæller en hemmelighed, forventer vi, at den holdes hemmelig. Når vi afleverer vores børn i institutioner, forventer vi, at stedet passer så godt på vores børn, som de kan.

Vi kan og skal ikke bestemme over andre mennesker. Vi er selvstændige individer, med egne holdninger og meninger.

Fjerner vi menneskets egen-bestemmelse, fjerner vi også dets værdi. Vi kan derfor oplyse og opfordre til vaccine med vidensbaseret information, men vi kan ikke presse en vaccine ned over hovedet på andre mennesker - med mindre det er lovpligtigt.

Som (høne-)mor vil jeg naturligvis have mine bange anelser og frygte for, at mit barn skal blive smittet med mæslinger. Derfor vil jeg undersøge mulighederne for en tidligere vaccine og høre, hvordan jeg skal forholde mig ved en eventuel smitte.

Mulighederne for at spørge ind til, om personalet er vaccineret, og om det burde være et lovpligtigt krav, vil jeg nok også undersøge.

Det er jo ikke kun mit barn - eller de andres børn - personalet risikerer også selv at blive smittet, hvis de ikke har modtaget vaccinen.

Men vi kan ikke tvinge andre mennesker til noget.

Hver dag lægger vi vores liv i andres hænder, og de lægger deres liv i vores - vi bærer hinandens liv.

Annonce

Jeannette Refstrup, strategisk rådgiver

Jeg kan som forælder nok desværre ikke kræve, at medarbejderne er vaccinerede.

Men jeg mener, at de har en moralsk og faglig pligt til at blive det. Jeg har svært ved at se, hvordan man kan arbejde i en vuggestue og samtidig udsætte børnene for fare ved at bære en potentielt dødelig sygdom med sig rundt på arbejde.

Som ansat i en vuggestue forventer jeg desuden, at man følger de officielle anbefalinger. Jeg ville for eksempel heller ikke se med milde øjne på en vuggestueansat, der udsatte mit barn for alskens hjemmestrikkede teorier om alt fra ernæring til pædagogik.

Man må forvente, at vuggestueansatte bygger deres arbejde på anerkendt, forskningsbaseret viden og ikke hjemmebrygget, anekdotisk humbug-viden, som man har samlet op på tilfældige Facebook-opslag og naive Google-søgninger uden kildekritisk sans.

Så nej, jeg vil ikke kræve vaccination. For det tror jeg ikke, at jeg kan.

Til gengæld vil jeg ved enhver lejlighed sige min mening om ansatte, der ikke lader sig vaccinere, og i øvrigt også om forældre, der ikke får deres børn vaccineret. Og min mening er, at de er himmelråbende uansvarlige.

Esben Kronborg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvor blev lyrikken af?

Horsens

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Annonce