Annonce
Kommentar

Dilemma: Kan jeg kræve, at dem, der passer mit barn, er vaccineret mod mæslinger?

Tre personer har taget stilling til et dilemma om ugens aktuelle emne: vaccination mod mæslinger.

Vi har fået tre horsensianere til at svare på denne uges dilemma:

"Min datter på 11 måneder skal starte i vuggestue. Hun får helt efter planen sin første vaccination mod mæslinger, når hun er 15 måneder. Blandt personalet er der flere i 20’erne og 30’erne, som er den aldersgruppe, hvor en del ikke er vaccineret mod mæslinger. Lige nu er der udbrud af mæslinger i Danmark. Kan jeg kræve, at medarbejderne er vaccinerede?"

Annonce

Esben Kronborg, musiker og lærer

Så vidt jeg har forstået, er mæslinger en sygdom, som ikke burde eksistere. Den har længe været udryddet i Danmark og er potentielt livsfarlig.

Så at folk på den måde spiller hasard med sit eget og andres helbred, kan jeg ikke forstå. Der kan være nok så mange grunde til, at man ikke vil lade sig vaccinere mod alverdens sygdomme, men mæslinger kan vi da ikke bruge til noget.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på ulvens tilbagevenden. Sat lidt på spidsen har vi på den ene side en flok speltspisende træ-knusere, som synes det er super med ulve i Danmark. Mens de, som står med de daglige og direkte konsekvenser, er mere bekymret.

Det må være hensynet til de fleste og folkesundheden, der må veje tungest, og at folk, pædagoger eller ej, burde lade sig vaccinere.

Jeg synes ikke, vi herhjemme skal tvangsvaccinere hinanden. Men derimod have klare retningslinjer for, hvad man skal være vaccineret imod, hvis man vil passe vores børn. Kan man ikke leve med det pga. sine overbevisninger, må man finde et andet job. Det skal være trygt at aflevere sit barn i vuggestue. Det er sund fornuft.

Ane H. Bjerregaard, sognepræst

Hver dag lægger vi vores liv i andres hænder med tillid til, at de nok skal passe godt på os; når vi cykler i skole eller til arbejde, forventer vi, at medtrafikanterne passer på os. Når vi fortæller en hemmelighed, forventer vi, at den holdes hemmelig. Når vi afleverer vores børn i institutioner, forventer vi, at stedet passer så godt på vores børn, som de kan.

Vi kan og skal ikke bestemme over andre mennesker. Vi er selvstændige individer, med egne holdninger og meninger.

Fjerner vi menneskets egen-bestemmelse, fjerner vi også dets værdi. Vi kan derfor oplyse og opfordre til vaccine med vidensbaseret information, men vi kan ikke presse en vaccine ned over hovedet på andre mennesker - med mindre det er lovpligtigt.

Som (høne-)mor vil jeg naturligvis have mine bange anelser og frygte for, at mit barn skal blive smittet med mæslinger. Derfor vil jeg undersøge mulighederne for en tidligere vaccine og høre, hvordan jeg skal forholde mig ved en eventuel smitte.

Mulighederne for at spørge ind til, om personalet er vaccineret, og om det burde være et lovpligtigt krav, vil jeg nok også undersøge.

Det er jo ikke kun mit barn - eller de andres børn - personalet risikerer også selv at blive smittet, hvis de ikke har modtaget vaccinen.

Men vi kan ikke tvinge andre mennesker til noget.

Hver dag lægger vi vores liv i andres hænder, og de lægger deres liv i vores - vi bærer hinandens liv.

Jeannette Refstrup, strategisk rådgiver

Jeg kan som forælder nok desværre ikke kræve, at medarbejderne er vaccinerede.

Men jeg mener, at de har en moralsk og faglig pligt til at blive det. Jeg har svært ved at se, hvordan man kan arbejde i en vuggestue og samtidig udsætte børnene for fare ved at bære en potentielt dødelig sygdom med sig rundt på arbejde.

Som ansat i en vuggestue forventer jeg desuden, at man følger de officielle anbefalinger. Jeg ville for eksempel heller ikke se med milde øjne på en vuggestueansat, der udsatte mit barn for alskens hjemmestrikkede teorier om alt fra ernæring til pædagogik.

Man må forvente, at vuggestueansatte bygger deres arbejde på anerkendt, forskningsbaseret viden og ikke hjemmebrygget, anekdotisk humbug-viden, som man har samlet op på tilfældige Facebook-opslag og naive Google-søgninger uden kildekritisk sans.

Så nej, jeg vil ikke kræve vaccination. For det tror jeg ikke, at jeg kan.

Til gengæld vil jeg ved enhver lejlighed sige min mening om ansatte, der ikke lader sig vaccinere, og i øvrigt også om forældre, der ikke får deres børn vaccineret. Og min mening er, at de er himmelråbende uansvarlige.

Esben Kronborg.
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Ida Aukens lave selvværd og hykleri

Håndtryk: Muslimske mænd, der ikke giver hånd til kvinder, gør Ida Auken (RV) vred, fordi hun mener, det er kvindeundertrykkende idioti. Ida Auken, præstedatter og selvophøjet moralist, hvis tolerance og rummelighed forekommer mig teoretisk funderet, burde da arbejde med sit selvværd som kvinde, eftersom en "middelalderlig mand" med konservative overfortolkninger af islam pga. manglende håndtryk kan få den stakkels Ida til at opleve det som "et chok" og får hende til at "føle sig forkert". Ida Auken selv bidrager aktivt til at stemple og stigmatisere de såkaldte normale, håndtrykpraktiserende muslimer, når hun i P1 radio udtaler, at "det går udover alle de muslimer, der lever normale liv" (dem der vil trykke Ida i hånden), og at "de betaler regningen for dem, der vælger at fortolke religionen så bogstavnært". Personligt synes jeg, at det er noget pjat at man ikke giver hånd til personer med den modsatte køn, men jeg har til gengæld aldrig følt mig tøsefornærmet eller hysterisk som Ida, de gange en kvinde grundet sin religiøse eller anden overbevisning havde afvist at give mig hånd og i stedet for hilst på mig på en anden måde. Jeg vil aldrig i livet tolke det som manglende respekt for mig som menneske eller som mand. Hjertelighed, oprigtighed og venlighed sidder ikke i håndtrykket, og det burde Ida som medlem af det Radikale Venstre og formentlig belæst præstedatter da vide. Et venligt nik, et par oprigtigt smilende øjne eller hånden på hjertet er for mig mindst lige så respektfuld måde at møde, hilse og anerkende det andet menneske på som et til tider standard- og uengageret håndtryk. Man skal feje for egen dør først. Det er fint nok, at vi kritiserer visse muslimers ortodoksi, men vi må heller ikke glemme, at hver fjerde kvindelig præst i den reformvenlige danske folkekirke har oplevet diskrimination og forskelsbehandling. Således har 57 ud af de 640 præster oplevet at blive nægtet håndtryk af en mandlig kollega. Ida Auken er et tydeligt eksempel på en socialliberal politiker, hvis frisind og tolerance er blevet forurenet af den årelange og umættelige islamofobi og muslimbashing.

Horsens

Kurdisk opråb på Rådhustorvet i Horsens: Stop den etniske udrensning

Annonce