Annonce
Læserbrev

DI til byråd: Et stærkere samarbejde med private firmaer kan styrke velfærden i Vejle, Horsens og Fredericia

Det må og skal ikke ende med at handle om ideologi - det drejer sig derimod om at sikre, at borgernes skattekroner bliver brugt klogt, så vi får mest og bedst mulig velfærd for pengene.
Annonce

Læserbrev: I Vejle, Horsens og Fredericia skal politikerne snart vedtage næste års budget.

Her skal de beslutte, hvordan de kan få de økonomiske ender til at mødes, uden at det går for hårdt ud over velfærden.

Mange kommuner er udfordret af udviklingen i befolkningen med mange flere børn og ældre i de kommende år, hvilket vil sætte økonomien under massivt pres.

Men inden politikerne ser sig nødsaget til at sænke serviceniveauet, vil vi i DI opfordre til, at de overvejer at styrke samarbejdet med virksomheder.

Samarbejde mellem det offentlige og private virksomheder er en effektiv måde at sikre en stadig højere kvalitet, nytænkning og effektivisering af den kommunale opgaveløsning.

Et styrket samarbejde med virksomhederne kan altså være med til at sikre udviklingen af velfærden og reducere - eller måske helt undgå - behovet for forringelse af den offentlige service i de kommende år.

Eksempelvis har et plejehjem i Aalborg Kommune stoppet en potentiel smittefare mellem plejehjemmets beboere og sikret personalet mere tid til pleje og omsorg ved at lade en privat virksomhed stå for tøjvask.

Et andet eksempel er Ikast-Brande Kommune, som får gjort rent af en professionel servicevirksomhed og på samme tid får borgere fra passiv forsørgelse i job.

I Vejle, Horsens og Fredericia er der gode muligheder for at forbedre samarbejdet om at udvikle velfærden.

I Vejle og Horsens bliver henholdsvis 32,1 og 31,1 pct. af de tekniske opgaver og støttefunktioner som f.eks. rengøring, vinduespolering, it-drift og vej- og parkområdet i dag løst sammen med private virksomheder, mens det i Fredericia kun er 22,2 pct.

Til sammenligning har de "bedste" kommuner involveret virksomheder ved 44,4 pct. af disse opgaver - altså en fordobling i forhold til Fredericia.

Hvorfor ikke vende blikket mod f.eks. Aalborg og Ikast-Brande og lade sig inspirere? Mulighederne er mange.

DI anbefaler, at kommunerne får kigget de eksisterende erfaringer igennem og med det udgangspunkt får afdækket de områder, hvor samarbejdet med private virksomheder kan øges.

Fra DI's side bidrager vi meget gerne.

Det må og skal ikke ende med at handle om ideologi - det drejer sig derimod om at sikre, at borgernes skattekroner bliver brugt klogt, så vi får mest og bedst mulig velfærd for pengene. Og det gør vi ved at samarbejde.

Jakob Scharff. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce