Annonce
Erhverv

DF vil afskaffe og sænke afgifter for tre milliarder årligt i nyt udspil mod grænsehandel: Foreslår billigere øl, chokolade og smøger

Det anslås, at danskerne årligt køber dagligvarer for godt fem milliarder kroner syd for grænsen. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Billigere øl, chokolade og cigaretter i Danmark skal rykke noget af grænsehandlen tilbage til danske butikker, mener Dansk Folkeparti. I et nyt udspil vil partiet lempe og afskaffe afgifter for flere milliarder, som skal finansieres hovedsageligt via besparelser og tiltag på udlændingeområdet.

Handel: Dansk Folkeparti går i et nyt politisk udspil til angreb på det, partiet kalder "gakkede afgifter".

Det er nemlig navnet på det nye udspil, som samlet vil sænke og afskaffe afgifter i Danmark på en lang række varer for knap tre milliarder kroner årligt.

Udspillet foreslår at afskaffe og lempe afgifter på alt fra glødelamper til biler til en række af de varer, som mange danskere kører til Tyskland for at grænsehandle. Dansk Folkeparti foreslår for eksempel helt at afskaffe afgiften på chokolade, sænke afgiften på øl med 23 procent samt at aflyse de nylige forhøjelser af tobaksafgiften.

Annonce

Ifølge partiets beregninger vil det have den effekt på grænsehandlen, at der vil blive købt 35 millioner færre cigaretter udenfor Danmarks grænser, at mere end en million kilo slik og chokolade i stedet vil blive købt i danske butikker, og at det anslås, at ti millioner færre liter øl vil blive købt i butikker syd for grænsen.

- Vi synes jo, at det er lidt skørt, at der hver nat kører lastbiler til grænsen med øl fra Danmark, før de så dagen efter køres tilbage til Danmark i en trailer. Øl, som lige så godt kunne have været købt i danske butikker og have skaffet danske arbejdspladser, siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

Effekt i lokale butikker

Han peger på, at særligt syd- og sønderjyske butikker under coronanedlukningen af grænsen kunne mærke en stor stigning i salget af de varer, danskerne typisk kører i stor stil mod Tyskland for at købe.

Der findes ingen præcise tal for, hvor meget danskerne grænsehandler, og Dennis Flydtkjær anerkender derfor, at det er usikkert, hvor stor effekten præcis vil være.

- Det eneste, man ved med sikkerhed, er, at hvis noget er billigere på den ene side af grænsen end på den anden, så flytter handlen sig. Og det er sådan set sundt nok, at folk handler, hvor produkterne er billigst - det er sådan markedskræfterne virker. Det usunde er, når det er afgiften, som udgør konkurrenceforskellen, siger han.

Men er der ikke også et sundhedsmæssigt perspektiv, man skal holde sig for øje, inden man sænker afgifter på øl, chokolade og aflyser en forhøjelse af tobaksafgifter?

- Jo, det er der bestemt. Vi synes jo heller ikke, at man skal begynde at ryge. Men vi tror på, at der er mange andre initiativer, man bør lave i stedet for afgiftsskruen - som for eksempel at dække cigaretterne til i butikkerne, som man er i gang med, siger DF-ordføreren.

Dennis Flydtkjær har været skatteordfører for Dansk Folkeparti siden 2011. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Udover øget grænsehandel fører højere afgifter ifølge Dennis Flydtkjær også til, at flere illegale cigaretter føres ind i landet.

- De illegale cigaretter kan let være mere usunde, og det er i hvert fald ikke sundere at ryge cigaretter fra grænsen i stedet for at købe dem her, siger han.

Annonce

Vil sænke LGBT-støtte

Samlet vil afgiftslempelserne ifølge Dansk Folkepartis beregninger koste statskassen tre milliarder årligt fra år 2022 og frem. Og finansieringen, foreslår partiet, skal komme fra en lang række besparelser og forslag på især udlændinge- og indvandrerområdet.

For eksempel foreslår DF i udspillet at genindføre brugerbetaling på 2000 kroner per modul for danskundervisning for udenlandske arbejdstagere og studerende, ligesom et andet forslag lyder helt at stoppe for modtagelsen af kvoteflygtninge.

- Der er ikke noget direkte kryds mellem afgifterne og finansieringen, men der ligger det grundlæggende i det, at når man kommer med et udspil, så kræver det også, at man kommer med en finansiering. Det er langt det mest seriøse. Jeg har været skatteordfører i ti år, og det er altid let at foreslå hvor skatten skal sænkes, mens det sværeste er at finde pengene, siger Dennis Flydtkjær.

Disse afgifter vil DF enten fjerne eller sænke

  • Aflyse forhøjelsen af tobaksafgifter
  • Afskaffe afgift på smartphones
  • Reducere almindelig afgift på slik og chokolade
  • Sænke afgiften på øl
  • Afskaffe afgift på konsum-is og konsum-ismiks
  • Afskaffe afgift på kaffe
  • Afskaffe afgift på glødelamper, lysstof-lamper og autopærer
  • Afskaffe tillægsafgift på mousserende vin
  • Afskaffe afgift på engangsservice samtidig med, at engangsservice forventeligt forbydes medio 2021
  • Afskaffe genindførelse af afgift på ftalater, pvc og pvc-folier

I foreslår blandt andet at fjerne et løft i tilskuddet til LGBT+ Danmark samt at fjerne østeuropæeres adgang til kørselsfradrag - hvorfor skal de penge finansiere, at hr. og fru Jensen kan købe billigere øl i Brugsen?

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at danskerne skal betale høje afgifter på øl, chokolade og andet, fordi man så kan få kørselsfradrag hele vejen til Bulgarien. Der har også været et eksempel på en person, som fik kørselsfradrag hele vejen til Spanien. Derfor foreslår vi at stramme op på det, siger han.

- Men det er klart, at der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem for eksempel kørselsfradrag og afgifter, men pengene skal jo komme et sted fra.

Dansk Folkeparti ønsker i udspillet også at anvende en milliard fra det finanspolitiske råderum i finansieringen af udspillet.


Vi synes jo, at det er lidt skørt, at der hver nat kører lastbiler til grænsen med øl fra Danmark, før de så dagen efter køres tilbage til Danmark i en trailer.

Dennis Flydtkjær, skatteordfører, Dansk Folkeparti


Annonce
Kultur For abonnenter

Holder langemand i ro lidt endnu: Det Gule Pakhus håber på, at en "helt" træder ind på scenen

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sjuskede trailerparkeringer på Smedetorv: Spærrer ledige p-pladser for beboerne

Navne For abonnenter

Florin løftede stemningen i hvert rum han indtog: Kom til Danmark for at sikre sin fremtidige familie et bedre liv - og nåede det inden sin alt for tidlige død

Sport

Nyindkøb gav pote: HIC moste BK Amager og kunne endelig rotere spillerne i forløsende storsejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Hedensted For abonnenter

Institutions opkøb af huse bekymrer i landsby: Det er godt, at de er her, men det kan blive for meget

Horsens

17-årig mand opsøgt af større gruppe på egen bopæl og overfaldet med golfkølle: Politiet er talstærkt til stede på Hybenvej

Horsens For abonnenter

Her er området, hvor en ny skov ved Hansted skal rejses: Men hvad med vores udsigter og vores landbrug, spørger lodsejere

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Digital sejr ad helvede til: Blæs projekt brugervenlighed i gang

Horsens

Nu bliver Gudenåen genskabt: Første etape bliver 600.000 kr. billigere end forventet

Annonce