Annonce
Horsens

DF skifter kurs: Klar til at fjerne borgernes tilslutningspligt til fjernvarme

Hidtil har kun Konservative i Horsens Byråd talt imod tilslutningspligten til fjernvarme, men nu melder Dansk Folkeparti ud, at man er klar til at se på, om de resterende områder skal friholdes for tilslutningspligt. Arkivfoto: Morten Pape

Det nye energiforlig sender et signal om, at Folketinget vil løsne bindingerne for forbrugerne. - Det bliver vi nødt til at forholde os til, siger Claus Kvist Hansen (MF), der er gruppeformand for Dansk Folkeparti i Horsens Byråd.

Annonce

Horsens: Dansk Folkeparti i Horsens Byråd forbereder nu et opgør med den omstridte tilslutningspligt til fjernvarme, der betyder, at 10.000 husstande i og omkring Horsens som udgangspunkt er tvunget til at skifte deres eksisterende energikilde ud med fjernvarme.

Partiets gruppeformand, Claus Kvist Hansen, har skrevet et brev til forvaltningen på Horsens Rådhus, hvori han beder om et notat, som "grundigt beskriver det nye energiforligs konsekvenser - og især muligheder - for fjernvarmeplanen i Horsens", som han udtrykker det.

I det omtalte energiforlag, der blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i slutningen af juni, står der, at tilslutningspligten for mindre fjernvarmeområder skal fjernes 1. januar 2019, og at det derefter skal evalueres, om forbrugerbindinger som tilslutningspligten også skal fjernes i store områder som Horsens.

- Det er et nyt signal fra regeringen om, at man ikke ønsker de her bindinger. Der skal løsnes op, og det bliver vi nødt til at forholde os til som byråd. Det er jo heller ikke et smalt flertal, der står bag forliget, siger Claus Kvist Hansen.

- Er Dansk Folkeparti indstillet på at friholde de resterende områder i fjernvarmeplanen for tilslutningspligt?

- Det er det for tidligt at sige noget om. Jeg vil gerne have klarhed over vores muligheder for at løsne grebet, og hvis det betyder, at vi skal fjerne tilslutningspligten, er vi klar til det.

Man skal ikke fortsætte en forkert kurs bare for at fortsætte den. Det ville være kritisabelt.

Claus Kvist Hansen (DF), byrådsmedlem
Annonce

I ellevte time

Meldingen fra Dansk Folkeparti kommer i ellevte time, eftersom de fleste områder i fjernvarmeplanen allerede er blevet pålagt tilslutningspligt til fjernvarme.

Senest i april i år blev 4700 ejendomme i Horsens og Egebjerg pålagt tilslutningspligt til fjernvarme, og i dag er det kun husstande i Hatting, Gedved og Lund, der endnu ikke er pålagt tilslutningspligt.

Claus Kvist Hansen anerkender, at fjernvarmeplanen med tilhørende tilslutningspligt i høj grad allerede er gennemført, men det er ikke for sent at skifte kurs, mener han.

- Man skal ikke fortsætte en forkert kurs bare for at fortsætte den. Det ville være kritisabelt. Og den grønne strøm som f.eks. varmepumper er en del af vejen frem. Det må vi forholde os til, siger han.

Annonce

- Processen har ikke været god

Byrådet vedtog i 2015 den omfattende fjernvarmeplan, der betyder, at områder i og omkring Horsens med 10.000 husstande fremover skal have fjernvarme som varmekilde. Processen siden da har ikke været god, mener Claus Kvist Hansen.

- Det er nok gået lidt for stærkt. Målet om at få flest muligt over på fjernvarme er sådan set okay, men det har overrasket mig, hvor mange der er modstandere af projektet. Jeg er ked af, at så mange mennesker har følt sig kørt over og ikke har følt, at de har fået ordentlige og klare meldinger fra kommunen, siger han.

Meldingen fra Claus Kvist Hansen er et markant stilskifte for Dansk Folkeparti, der før kommunalvalget med den daværende formand for teknik- og miljøudvalget, Ole Pilgaard Andersen, i spidsen indædt forsvarede tilslutningspligten og kommunens måde at agere på.

- Det er et stilskifte, ja, men siden da er der jo så også kommet et nyt signal fra regeringen, siger Claus Kvist Hansen, der forventer et hurtigt svar fra forvaltningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ikast-Brande

Golf-ordningen opretholdes

Østjylland

Corona-epicenter på Aarhus Ø: 18 sejlere smittet efter træningslejr i Aarhus

Annonce