Annonce
Danmark

DF's bagland tager kupplaner med knusende ro

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl, henholdsvis næstformand og formand i Dansk Folkeparti. - Det er ikke så vigtigt, hvem der er hvad. De er et godt team, siger Kirsten Nielsen, formand for DF i Lemvig. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau/Scanpix
Morten Messerschmidts angivelige planer om et formandskup, ryster på ingen måde Dansk Folkepartis bagland. Avisen Danmark har talt med 19 lokalformænd, og billedet er klart: Man må gerne have ambitioner i toppolitik, men Kristian Thulesen Dahl er og bliver partiets formand for nu.

DF: Afsløringerne i bogen "Kong Kristian" af, at Morten Messerschmidt er i gang med at lægge kupplaner mod Kristian Thulesen Dahl, bliver taget helt koldt og roligt i Dansk Folkepartis organisatoriske bagland.

Avisen Danmark har talt med 19 lokalforeningsformænd, og ingen mener, at Morten Messerschmidt agerer illoyalt over for partiet. Morten Messerschmidt har da også i Avisen Danmark pure  afvist, at oplysningerne baseret på anonyme kilder om hans angivelige kupplaner bliver fremstillet i overensstemmelse med sandheden.

- Det afviser jeg selvfølgelig fuldstændigt, fordi det er ikke sandt. Det kan jeg ikke genkende, sagde Morten Messerschmidt til Avisen Danmark, hvor han til gengæld understregede, at han er klar til at blive formand, den dag Kristian Thulesen Dahl selv vælger at træde tilbage.

Annonce

I baglandet bliver Messerschmidts forklaring til Avisen Danmark accepteret i modsætning til bogens udlægning.

- Morten Messerschmidt må da gerne have ambitioner - det er en god ting. Jeg tror ikke på, at han arbejder på at skaffe sig af med formanden. Selvfølgelig vil han gerne noget med sit liv, men alting til sin tid, siger Lars K. Christiansen, formand for DF i Holstebro.

- Hvis kilderne i bogen havde haft mandsmod til at stå frem, kunne man tage det seriøst. Det her tager jeg ikke seriøst. Og nu har Kristian Thulesen Dahl selv sagt, at han peger på Messerschmidt som kommende formand for partiet. Jeg bakker 100 procent op om den til enhver tid siddende formand, siger Michael Nedersøe, formand for DF i Horsens.

Stik bare fingeren i jorden

Selv hvis afsløringerne i bogen skulle være sande, generer det ikke Ole R. Andersen, formand for DF i Ikast-Brande:

- Jeg tror, alle i politik arbejder på den måde. Det stiller sig selvfølgelig anderledes, hvis det viser sig, at Messerschmidt har brugt ufine metoder, men jeg har ikke noget imod, hvis han går rundt og stikker fingeren i jorden, siger Ole R. Andersen.

- Alle må sige deres mening om, hvordan de ser partiets fremtid. Det må Messerschmidt også. Jeg opfatter ham ikke som illoyal, siger Ib Mortensen, formand for DF i Odder.

- Det er helt fair, at Morten Messerschmidt siger, at han gerne vil være formand, når Kristian Thulesen Dahl går af. Jeg tror, han kunne blive en god formand med tiden. Han er knusende dygtig, men vi har mange dygtige mennesker i Dansk Folkeparti, siger Kuno Danielsen, formand for DF i Silkeborg.

Annonce

Tegn i sol og måne

Der er dog enkelte sprækker i familieidyllen i Dansk Folkeparti oven på bogen om Kristian Thulesen Dahl og dækningen i medierne. Morten Messerschmidts citater om, at han står klar som formandskandidat, har fået partiets tidligere folketingsmedlem og nuværende hovedbestyrelsesmedlem Martin Henriksen til at lange ud.

- Det spiller ikke. Messerschmidt bør fokusere på at være næstformand, og han bør koncentrere sig om at være næstformand, om at samle partiet i stedet for at fortælle gud og hvermand, at han godt kunne tænke sig at være formand. Det er ikke konstruktivt, og det bidrager til, at folk internt i partiet skal vælge side. Det er der ikke brug for nu, har han sagt til Ritzau.


Næste målestok bliver kommunalvalget. Går det helt ad helvede til, så vi får et ordentligt skrald igen, så vil det være nogle mekanismer, der går i gang, det er klart.

Kurt Munk, formand for DF i Vejen


Her ligger Kurt Munk, formand for DF i Vejen på samme linje.

- Messerschmidt burde passe sit arbejde i stedet. Martin Henriksen har helt ret. Men ambitioner er jo en drivkraft i politik, og Messerschmidts kompetencer ubestridelige, selv om hans spidskompetance nok ikke er at dyrke baglandet. Bliver han formand en dag, vil han nok blive nødt til at køre til Jylland engang i mellem, siger han.

Det står der i bogen

"Morten Messerschmidt holder møder med en række personer på tomandshold. Han er klar til at gå efter Kristian Thulesen Dahl, siger han til flere uafhængigt af hinanden. Morten Messerschmidt vil være formand."

"Peter Kofoed får tilbudt posten som næstformand, hvis han bakker op. Pia Kjærsgaard skal være gruppeformand, hvis hun har lyst. Peter Skaarup må ned i hierarkiet. Kristian Thulesen Dahl skal sendes til Europa-Parlamentet, foreslår Morten Messerschmidt over for flere."

Kurt Munk anerkender også, at der er bevægelser i partiet, som ikke nødvendigvis er til den siddende formands fordel.

- Selvfølgelig er der pres på Kristian Thulesen Dahl nu, men hvad der sker, og hvornår det sker, er ikke til at vide. Næste målestok bliver kommunalvalget. Hvis det kommer til at gå helt ad helvede til, og vi får et ordentligt skrald igen, vil der være nogle mekanismer, der går i gang, det er klart.

- Vil du sætte en månedsløn på, at Kristian Thulesen Dahl stadig er formand til næste folketingsvalg?

- Det kommer an på oddsene ... Der er mange tegn i sol og måne på, at der er ting i gang, siger Kurt Munk.

Det siger Messerschmidt om påståede kupplaner

- Det billede kan jeg ikke genkende. Det lyder mest som en blanding af gamle rygter og gisninger.

- Du har ikke konspireret mod formanden?

- Det afviser jeg selvfølgelig fuldstændig, fordi det er ikke sandt. Det kan jeg ikke genkende. Jeg har ikke gået og lavet aftaler med nogen. Det er simpelthen ikke sandt.

- Så det du siger er, at det er løgn og latin, det der står i bogen?

- Det må nok være konklusionen.

Annonce
Annonce
KOMMUNALVALG

'Når det ikke er alle, der dropper dem, gør vi heller ikke': Valgplakaterne møder modstand - men nu er de hængt op alligevel

AC Horsens For abonnenter

Genlæs livebloggen: AC Horsens tabte et nyt skridt i oprykningskampen

AC Horsens

AC Horsens-træner ved en skillevej oven på ny skuffelse: En kamp mindre til at rette op på det i

Kultur

Perlerække af Pretty Maids-anekdoter i ny bog: - Vi havde den samme drøm - vi ville være rock stars

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Han greb chancen, men holdkammeraterne skuffede

Horsens

Så er der rykket en ny eksotisk madbod ind på Posthuset: Klar med Danmarks største taco

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

AC Horsens

Se videoanalyse og højdepunkter: Årsagerne til AC Horsens-nederlag er åbenlyse

Horsens For abonnenter

Han sad fængslet længere end sin dom, men får ikke erstatning: - Det har været et ekstremt belastende forløb

Debat

Kære politikere: Lad os få et røgfrit Horsens

Annonce