Annonce
Horsens

DF-gruppeformand lægger pres på Peter Sørensen: - Jeg har ikke tænkt mig at forlade forhandlingsbordet, før Horsens har fået en stadsarkitekt

Det er Michael Nedersøes (DF) tanke, at en stadsarkitekt blandt andet skal se på de overordnede linjer i forhold til udformningen af Åkvarteret mellem Bilka-området og Søndergade. Visualiseringen her er lavet af Team Vandkunsten, der i starten af 2021 vandt arkitektkonkurrencen om Åkvarteret.
Det er det rigtige tidspunkt at ansætte en stadsarkitekt, der skal have det overordnede overblik over byudviklingen, mener Dansk Folkeparti. Konservative glæder sig over forslaget, men er overrasket over, at DF nu viser interesse for arkitektur og byudvikling.

Horsens: Dansk Folkeparti har ét særligt vigtigt ønske med til de budgetforhandlinger, der officielt går i gang om en måneds tid: Horsens Kommune skal have en stadsarkitekt.

Partiets gruppeformand, Michael Nedersøe, har ifølge eget udsagn orienteret borgmester Peter Sørensen (S) om, at det er ansættelsen af en stadsarkitekt på rådhuset, der er den absolutte top-prioritet for Dansk Folkeparti.

- Peter Sørensen svarede mig, at han var villig til at lytte, og det tager jeg som et godt udgangspunkt. Det kan godt blive nogle lange forhandlinger, for jeg har ikke planer om at forlade bordet, før Horsens har fået en stadsarkitekt fra 2022, siger Michael Nedersøe til Folkebladet.

Annonce

- Betyder det, at DF ikke kan være med i et budgetforlig, der ikke indeholder en stadsarkitekt?

- Vi er ikke et parti, der stiller ultimative krav, men borgmesteren er ikke i tvivl om, at det er et vigtigt punkt for os, siger han.

Mærkesag for K og V

Ansættelsen af en stadsarkitekt, der kan overvåge byudviklingen fra et helikopter-perspektiv og sætte den arkitektoniske kurs, har i flere år været en decideret mærkesag for den borgerlige fløj i byrådet.

Liberal Alliances daværende byrådsmedlem, Dan Ingemann Jensen, kom med forslaget i maj 2017 forud for kommunalvalget i november det år, og siden har først Konservative og siden Venstre ført an i kampen for en stadsarkitekt.

Esben Hedeager (K) havde det med som et af sine ønsker i valgkampen i 2017, og kritik af store byudviklings-projekter, for eksempel Lilli Gyldenkildes Torv har af V og K været ledsaget af udsagnet om, at det måske kunne være undgået, hvis Horsens Kommune havde haft en fagligt stærk stadsarkitekt.

Michael Nedersøe mener, at stadsarkitekten kunne være blevet vedtaget ved budgetforhandlingerne i fjor, hvis Venstre og Konservative havde insisteret på det. Pressefoto

Michael Nedersøe ønsker ikke at gå ind i en debat om arkitekturen i Horsens.

- Jeg er ikke smagsdommer, men tiden er inde til, at vi ansætter en person, der skal have det store overblik. Jeg havde det også med som et punkt ved budgetforhandlingerne for et år siden, men  dengang var der andre vigtigere punkter for os. Nu er tidspunktet rigtigt. Vi er på vej med en ny kommuneplan, hvor der er store projekter som for eksempel Åkvarteret, og samtidig er der ændringer i organisationen i byplanafdelingen, der gør det naturligt at ansætte en stadsarkitekt nu, siger han.


Peter Sørensen svarede mig, at han var villig til at lytte, og det tager jeg som et godt udgangspunkt.

Michael Nedersøe (DF), gruppeformand


Michael Nedersøe mener, at stadsarkitekten kunne være blevet vedtaget ved budgetforhandlingerne i fjor, hvis Venstre og Konservative havde insisteret på det.

- De valgte i stedet at gå fra forhandlingerne på grund af skatten. Det var en forkert beslutning, synes jeg. I DF arbejder vi ikke på den måde. Vi truer ikke med at forlade forhandlingerne, vi truer med at blive, konstaterer han.

Annonce

K-byrådsmedlem overrasket

Byrådsmedlem Esben Hedeager (K) glæder sig over, at Dansk Folkeparti bakker op om hans mærkesag. Han er dog også noget overrasket, siger han.

- Dansk Folkeparti har overhovedet ikke interesseret sig for arkitektur og byudvikling i denne byrådsperiode, så derfor overrasker det mig selvfølgelig, at man nu kommer ind fra yderbanen og stiller nærmest et ultimativt krav om en stadsarkitekt, konstaterer han.

- Derudover er det da tankevækkende, at Michael Nedersøe, der jo går meget op i, at man ikke skal pynte sig med lånte fjer, ikke har kontaktet Venstre og Konservative, så vi kunne have stillet et fælles forslag. Men grundlæggende er det da kun positivt, at de kommer med det forslag, konstaterer han.

Annonce

Ravn fortryder ikke

Også Venstres gruppeformand, Martin Ravn (V), glæder sig over udmeldingen fra Michael Nedersøe.

- Det er dejligt, at DF vil kæmpe for Konservatives og Venstres mærkesag, konstaterer han.

- Stadsarkitekten er bestemt også på vores liste i år, men faktisk synes jeg, at behovet er lidt mindre nu, efter hårdt arbejde fra blandt andre Venstre og Konservative har ført bolden over på vores boldbane. Vi kan blandt andet glæde os over, at vi har fået en arkitekturpolitik, og at der lige nu er gang i en god snak om dispensationer fra lokalplaner, siger han.

Martin Ravn fortryder ikke, at Venstre ikke bed sig fast ved budgetforhandlingerne i fjor.

- Det er svært at spå om, hvorvidt vi kunne have fået stadsarkitekten i fjor, men vi mener stadigvæk, at det var det rigtige at sige nej til at hæve skatten. Det var ikke nødvendigt, og det tror jeg, at vi vil se, når vi skal diskutere budgettet i år, spår Martin Ravn.

I perioden 1996-2014 havde Horsens Kommune en stadsarkitekt, først Henrik Bertelsen, der blev afløst af Poul Houe i 2008. Posten blev ikke genbesat, da Poul Houe stoppede på posten i 2014.

Annonce
Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Hedensted

Så mange elever vil blive berørt af nyt klasseloft: Kun få skoler har store klasser i indskolingen

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol, og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Erhverv For abonnenter

Stor virksomhed med rødder i Hornsyld har forladt byen helt: - Det var tid for barnet til at flytte hjemmefra

Horsens

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Odder

Mariehønen Evigglads far boede i Hou

Erhverv For abonnenter

Her vil Hybel bygge og bo: Se planerne for Hybels ny domicil, der ikke blev som først planlagt

Hedensted

Juelsminde Lægehus sikrer bemandingen: 35-årig læge er klar til at tage over efter Frandsen

Annonce