Annonce
Hedensted

DF fortryder: Forlanger ny afstemning om håndtryk

Dansk Folkeparti er repræsenteret med fire medlemmer i Hedensted byråd, som alle stemte for beslutningen om, at der skal være både en mand og kvinde til stede ved grundlovsceremonierne. Nu vil partiet have punktet behandlet på ny - for det skal gøres klart, at man ikke selv kan vælge, hvem af de to, man vil give hånd til, mener de. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Der må gerne være både en mand og kvinde til stede ved grundlovsceremonierne, men så skal man give hånd til begge, lyder det nu fra Dansk Folkeparti, der vil have punktet på byrådsmødet på ny.
Annonce

Hedensted: Det gav genlyd over hele landet, da et enstemmigt byråd i Hedensted i januar besluttede, at der skal være en person af begge køn til stede ved de såkaldte grundlovsceremonier - et lovbestemt arrangement hvor nye statsborgere bydes velkommen med et håndtryk.

Men nu vil Dansk Folkeparti have punktet behandlet på ny. Partiet mener ikke, det skal være valgfrit for nye statsborgere, om de vil give hånd til en mand eller en kvinde.

- Der har været meget debat om den her beslutning, og det er i den forbindelse kommet frem, at borgmesteren mener, der skal være valgfrihed. Det er vi uenige i, og det var ikke det, vi besluttede. Vi har intet imod, at der er både en mand og kvinde til stede, men vi går naturligvis ud fra, at man så trykker begge i hånden. Man kan ikke bare vælge efter smag og præference, og det skal vi have præciseret, siger Hans Kristian Skibby (DF).

Hans Kristian Skibby (DF) fortryder, at Dansk Folkeparti ikke fik gjort det klart, at de ikke ønsker valgfrihed på håndtryk. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce

Træls at behandle sag to gange

På byrådsmødet, hvor rammerne for grundlovsceremonien blev vedtaget, stillede både Hans Kristian Skibby og partifællen Allan Petersen sig undrende overfor, at det skulle være nødvendigt med både en mand og en kvinde. Skibby med disse ord:

- Vi kan lige så godt bringe svesken på disken. Det her drejer sig om, at der er nogle, der pga. trosretning ikke ønsker at give hånd. Det er derfor, man ønsker at skrive det her ind (...) Det er en finte for at imødegå de problematikker, der kan være, jeg synes bare, man skal være ærlig omkring det i stedet for at pakke det ind i noget med ligestilling (...) Men vi er jo et pragmatisk parti.

- Du var selv inde på, at det for nogle handlede om religiøse præferencer. Skulle I ikke allerede på byrådsmødet, inden I stemte for, have gjort det klart, at der ikke skulle være valgfrihed?

- Jo, jeg fortryder at vi ikke fik det præciseret på byrådsmødet, for det er træls at skulle behandle en sag to gange. Da den var oppe første gang, troede jeg, det handlede om ligestilling, når vi skulle være repræsenteret med både en mand og en kvinde, og det faldt mig ikke ind, at man ikke skulle give hånd til begge, siger Hans Kristian Skibby.

Annonce

Ingen har udtrykt kritik

Efter byrådsbeslutningen har Venstres indfødsretsordfører Morten Dahlin bedt udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) undersøge, om kommunens beslutning om at være repræsenteret med både en mand og en kvinde overhovedet er lovlig.

Når DF vil have sagen på byrådsmødet igen, handler det så også om, at partiledelsen på Christiansborg er utilfreds med DF's stillingtagen i sagen lokalt?

- Overhovedet ikke, vi kan godt tænke selv her i Hedensted. Mine kolleger på Christiansborg har selvfølgelig spurgt ind til, hvad det er for en aftale, vi har lavet, men der er ikke nogen, der har udtrykt kritik. Der er intet odiøst i, at DF stemmer for en praksis, hvor der skal være både en kvindelig og mandlig offentlighedsrepræsentant til stede - og det er først efterfølgende kommet frem, at borgmesteren har en anden fortolkning af beslutningen end os. Det er derfor, vi nu skal have det præciseret, siger Hans Kristian Skibby.

Se videooptagelsen fra byrådsmødet her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce