Annonce
Danmark

DF før samråd om Scandinavian Star branden: - De pårørende har haft ret i alle årene

Branden på Scandinavian Star 7. april 1990 kostede 159 menneskeliv. 26. september i år blev dette mindesmærke sat op for dem på kajen i Frederikshavn. Torsdag skal justitsministeren besvare spørgsmål om den aldrig opklarede mordbrand. Arkivfoto: René Schütze/Ritzau Scanpix
Justitsministeren skal forklare sig om den manglende efterforskning af Scandinavian Star-branden. Det sker i et samråd torsdag.

Skibskatastrofe: Fra den mest blå til den mest røde del af Folketinget kommer justitsminister Nick Hækkerup (S) under pres, når han torsdag formiddag er kaldt i samråd om den aldrig opklarede brand på norgesfærgen Scandinavian Star 7. april 1990.

Ikke nok med, at han skal forklare den nye officielle erkendelse af, at forsikringsforhold ikke er blevet undersøgt i forbindelse med den påsatte brand. Han skal også forholde sig til et meget konkret forslag om at nedsætte en specialgruppe, en task force, der skal undersøge om nogen sikrede sig økonomisk vinding, for eksempel i form af forsikringssvindel, ved at sætte skibet i brand og dermed tage livet af 159 mennesker.

- Det er tydeligt, at det, vi gennem alle årene har troet på, nemlig at Danmark har efterforsket forskringsforholdene, ikke været gjort, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, som er initiativtager til samrådsindkaldelsen.

Annonce

- Det er netop det, de pårørende i såvel Danmark som Norge har draget frem i årevis. De har ikke troet på, en sådan efterforskning har fundet sted. Tværtimod har de gentagne gange efterlyst den. Så det, du her siger, er det, at de har haft ret hele tiden?

- Ja, de pårørende har haft ret i alle årene, det er realiteten. Og det er en skandale, der har fundet sted.

Kovending

Samrådet er rejst, fordi Nick Hækkerup i september af egen drift orienterede Folketingets retsudvalg om, at alle tidligere afgivne oplysninger om, at dansk politi efterforskningsmæssigt havde beskæftiget sig med nogle særprægede forsikringsforhold, var usande.


De pårørende har haft ret i alle årene, det er realiteten. Og det er en skandale, der har fundet sted.

Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti


Med støtte fra blandt andet SF og Enhedslisten vil Dansk Folkeparti have en forklaring på denne kovending og den vildledning af Folketinget, som der muligvis har været tale om gennem alle årene.

- Jeg har en forventning om en grundig forklaring på, at han gav den pludselige melding, der var i modsætning til alt, hvad han og alle tidligere justitisministre ellers har sagt, siger Peter Skaarup.

Desuden afkræves justitsministeren en vurdering af, hvilke konsekvenser for sagen, de falske oplysninger kan have haft i tidens løb.

Annonce

Krav om efterforskning

Dertil kommer, at den danske pårørendeforening flere gange, senest for godt to uger siden, har opfordret til at nedsætte en efterforskningsgruppe, en task force, der ikke skal beskæftige sig med andet end at kulegrave færgebrandens økonomiske spor. Det er det krav, justitsministeren også vil møde fra politisk hold.

- Den mulighed vil vi bede ham om at forholde sig til på samrådet. Vil han ikke det, udløser vi en totrinsraket, for så tager vi det op igen, når der er forespørgselsdebat, siger Peter Skaarup.

Dermed sigter han til, at der ikke kan træffes beslutning på et samråd, men det bliver der efter en forespørgselsdebat.

- Hvis det er nødvendigt, må vi her prøve at danne et flertal uden om regeringen.  Vi vil ikke vente længere. Der er et kæmpe behov for, at en task force får udført det arbejde, myndighederne har forsømt i så mange år, siger Peter Skaarup.

Annonce

- Det må aldrig gentage sig

Tidligere har også Enhedslisten, SF,  Radikale Venstre og Nye Borgerlige støttet et forslag om en task force.  Socialdemokratiets nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen har også støttet ønsket om efterforskning:

- Sagen bør undersøges fuldt ud, og vi bør undersøge, hvordan det efterforskningsmæssigt har kunnet gå så galt. Vi må lære af historien og fejltagelserne, så et forløb som dette aldrig gentager sig, sagde han 21. oktober til Avisen Danmark.

Så sent som i mandags henvendte den danske pårørendeforening for efterladte til ofre for skibskatastrofen sig på ny til Folketingets retsudvalg og argumenterede for, at det er nu eller aldrig med en task force.

159 døde i skibsbrand

Scandinavian Star brød i brand om natten 7. april 1990, da den befandt sig i Skagerrak på vej fra Oslo til Frederikshavn. 482 personer - herunder 99 besætningsmedlemmer - var om bord. 159 af dem mistede livet.

Efterfølgende viste det sig, at ilden var opstået flere steder, og at brandene muligvis var påsat. Norsk politi gav en dansk lastbilchauffør, der selv omkom, skylden. Siden har svenske brandeksperter sået tvivl om den påstand.

Kaptajnen, rederen og direktøren blev i 1993 dømt for overtrædelse af loven om skibes sikkerhed. Pårørende til omkomne har kritiseret efterforskningen af branden og mener, at branden var et forsøg på forsikringssvindel.

"Det er i dag åbenbart, at der er store og afgørende områder af sagen om mordbranden på 159 mennesker om bord på Scandinavian Star, som aldrig er efterforsket af nogen myndighed", skriver foreningens formand, Mike Axdal, i  henvendelsen.

Han overlevede selv branden, men mistede sin far og sin bror til flammerne.

Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce