Annonce
Læserbrev

DF'er i sagen om genoptræningspladser i Horsens: Hold valgløfter og drop centraliseringen

I første omgang var der tale om et besparelsesforslag, der skulle spare regionen én mio. kr. Men efter høringssvar og spørgsmål fra DF er det nu dokumenteret, at det er 2,9 mio. kr. dyrere at centralisere pladserne til Aarhus. Det er derfor helt uforståeligt, at forretningsudvalget blæser på hospitalsudvalgets indstilling.

Læserbrev: I dag får horsensianere genoptræning på sygehuset i Horsens efter en blodprop i hjernen. Det er sund fornuft, da sådanne patienter kun tåler korte besøg.

Det er derfor vigtigt, at de er indlagt på hjemhospitalet tæt på pårørende.

Administrationen vil desværre lukke genoptræningsafdelingen på Horsens' og Randers' sygehus og centralisere disse senge til Aarhus. Derved forsvinder funktionen og viden fra de lokale sygehuse, og horsensianere og randrusianere skal fremover være indlagt til genoptræning i Aarhus.

DF har stillet ændringsforslag om at droppe centraliseringen og i stedet lade genoptræningen fortsætte lokalt. Og hospitalsudvalget i regionen var enige i, at centraliseringen ikke skulle gennemføres og har derfor også indstillet, at centraliseringen droppes.

Alligevel har et flertal i forretningsudvalget nu omgjort hospitalsudvalgets indstilling. Flertallet vil lukke genoptræningen på hjemhospitalet i Horsens og Randers og centralisere pladserne til Aarhus.

Det vil betyde, at samtlige østjyder fremover skal være indlagt i Aarhus under genoptræningen efter en blodprop i hjernen, ligesom genindlæggelser skal ske i Aarhus.

Flertallet vil centralisere på trods af, at det bliver 2,9 mio. kr. dyrere årligt, som så skal spares på andre områder. Og på trods af, at der i høringssvar udtrykkes bekymring for, at nærhedsprincippet bringes i fare, og der advares om, at centraliseringen risikerer at give rekrutteringsproblemer af sygeplejersker, hvis man centraliserer genoptræningspladserne.

Må vi minde om, at Aarhus Universitetshospital allerede er presset og får hjælp af nabohospitaler. Men nu tager regionsrådet endnu mere fra hjemhospitaler og propper ind i Aarhus Universitetshospital.

I første omgang var der tale om et besparelsesforslag, der skulle spare regionen én mio. kr. Men efter høringssvar og spørgsmål fra DF er det nu dokumenteret, at det er 2,9 mio. kr. dyrere at centralisere pladserne til Aarhus.

Det er derfor helt uforståeligt, at forretningsudvalget blæser på hospitalsudvalgets indstilling og i stedet centraliserer genoptræningen, koste hvad det vil.

Socialdemokratiet skrev i valgkampen i deres sundhedsudspil: "Det er et politisk valg, om vi vil prioritere nærhed. Det vil Socialdemokratiet!"

På regionsrådsmødet 27. november vil de i stedet centralisere genoptræningen af blodproppatienter og lukke genoptræningsafdelingen på Horsens' og Randers' sygehus, så man ikke længere kan være indlagt på hjemhospitalet tæt på ens pårørende.

Venstre, DF og Kristendemokraterne fastholder hospitalsudvalgets ændringsforslag om at bevare genoptræningen på Horsens' og Randers' sygehus.

Annonce
Steen Thomsen. Arkivfoto: Lars Juul
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Udbrændt bil på Buelundvej

Læserbrev

Sig farvel til uddannelsessnobberiet

Læserbrev: Der er blot få dage til, at tusindvis af unge skal vælge, hvilken uddannelsesvej de vil følge, når tiden i folkeskolen slutter. Hvis det ender, som det plejer, så vil langt hovedparten sætte kursen mod gymnasiet. I 2019 valgte hele 72 pct. af de elever, der forlod grundskolen, at søge ind på gymnasiet som førsteprioritet, mens kun 20,1 pct. satte kursen mod erhvervsuddannelserne. Men hvorfor egentlig det? En stor del af forklaringen skal nok findes i en kombination af vanetænkning hos de unge, deres forældre og uddannelsesvejlederne ude på folkeskolerne og så en indgroet holdning om, at det er "finere" at blive student, end det er at tage en erhvervsuddannelse. For derudover er det svært at finde de gode argumenter for, hvorfor der skal være så stor forskel på søgningen til gymnasier og erhvervsskoler. For der er ingen tvivl om, at behovet for faglærte er enormt og kun bliver større de kommende år. En erhvervsuddannelse giver både mulighed for at tjene en god løn fra dag ét og en karriere med både gode personlige udviklings- og jobmuligheder. Jeg siger ikke, at alle skal vælge gymnasierne fra. Men der er brug for en mere ligeværdig prioritering af de forskellige uddannelsesveje efter folkeskolen. Det stiller krav til både de unge selv, deres forældre og ikke mindst uddannelsesvejlederne. Lad os nedbryde fordommene om erhvervsuddannelserne og stoppe med at italesætte en gymnasial uddannelse som finere end en uddannelse som faglært. Vi har brug for akademikere, men vi har i høj grad også brug for faglærte, der er dygtige og innovative - og i et langt større antal end hidtil. Derfor: Slip uddannelsessnobberiet, når I skal vælge uddannelsesvej efter 9. eller 10. klasse. Vi har brug for jer ude på erhvervsskolerne og i virksomhederne!

Erhverv

Frygt for corona-virus: Horsens-virksomhed aflyser messebesøg og indfører besøgs-karantæne på Kometvej

Annonce