Annonce
Odder

Detaljerne skal være i orden - uanset størrelsen

Her er smed Per Michael Jensen ved at pudse det sidste på en solseng, som han har brugt tre-fire uger på at bygge. Solsengen skal i sidste ende placeres på en yacht. Foto: Søren E. Alwan
Kreativt smedearbejde har gjort virksomheden Stål & Form kendt langt ud over landets grænser.

Odder: Som barnebarn af en landsbysmed forventer man en duft af gammel skæreolie og masser af metalspåner, når man træder ind i en smedevirksomhed. Men sådan er det ikke hos Stål & Form på Skovdalsvej i Odder. For her er der ekstremt ryddeligt - og flere af smedene arbejder med fine hvide handsker på.

De 11 ansatte er nemlig på hver deres måde specialister i at udføre opgaver for kræsne kunder som møbelarkitekter, designere og andre feinschmeckere. Hvad angår møbeldesign er en af de store kunder for eksempel Naver Collection, hvis møbler bliver produceret af Axel Kjersgaard A/S i Saxild og Gramrode Møbelfabrik A/S i Juelsminde. Mens fabrikkerne selv står for al snedkerarbejdet, leverer Stål & Form ofte ben og greb i børstet stål til møblerne.

En anden stor kunde er producenter af kæmpe store superyachts, som i sidste ende sælges til nogle af verdens rigeste mennesker. Her har Stål & Form specialiseret sig i at levere møbler og interiør gennem en de førende aktører inden for maritim indretning. Det kan eksempelvis være barstole i poleret stål eller messing - og prisen ligger bestemt ikke i den lave ende.

Men sådan er det - for som ejer og direktør Claus Sønderby siger:

- At lave kvalitet kræver både tid og tålmodighed, uanset hvor mange maskiner, du har. Specielt når man som os sætter en ære i et tæt samarbejde med kunderne. De kommer med et ønske - vi realiserer, producerer og leverer.

At lave kvalitet kræver både tid og tålmodighed, uanset hvor mange maskiner, du har. Specielt når man som os sætter en ære i et tæt samarbejde med kunderne.

Claus Sønderby, ejer af Stål & Form

Kendt i de rigtige kredse

Stål & Form så dagens lys i 2000, da Claus Sønderby, der er uddannet smed, og hans hustru Mette Lykke lejede et 330 kvadratmeter stort værksted på Åhavevej i Odder. Allerede dengang var deres ambition at levere kreativt smedearbejde på bestilling og ofte i samarbejde med de arkitekter, som havde gået og udtænkt sig nogle møbler - og nu havde brug for at vide, om det overhovedet kunne lade sig gøre at fremstille dem.

Mens Mette Lykke i de første år mest stod for kundekontakt, fremstillede Claus Sønderby produkter af aluminium, messing, kobber, rustfrit stål og almindeligt stål. Et par af de store kunder dengang var også Peter Schaufuss Balletten og Den Jyske Opera. Operaen leverede han i øvrigt produkter til helt frem til 2014.

- Jeg har altid været fascineret af stål, som med den rigtige behandling kan udtrykke både noget meget robust og noget særdeles forfinet, fortæller han.

Annonce

Alene med tre børn

I de kommende år voksende virksomheden løbende, og i 2015 flyttede Stål & Form til sin nuværende adresse på Skovdalsvej 14, hvor 11 ansatte har deres daglige gang. Det være sig smede, maskinarbejdere, bogholdere og en enkelt produktionsteknolog.

Claus Sønderby, der efter hustruen Mettes død i 2008, har været alene med tre børn, har gennem alle årene sat en ære i, at arbejdet både skal være sjovt, give penge og gerne holdes indenfor almindelig arbejdstid.

- Jeg glæder mig helt vildt over, at vi i dag er blevet et kendt navn indenfor vores niche, og at omsætningen sidste år steg med 20 procent. Og jeg glæder mig endnu mere over, at jeg og kollegerne hvert år sætter os for at lave et projekt, hvor vi ikke ved, hvor vi lander. Det viser, at vi til stadighed er en flok kreative sjæle, som elsker vores arbejde, siger Claus Sønderby, der fylder 50 år onsdag 24. april, og som fredag 26. april holder åbent hus på Skovdalsvej 14 kl. 14-17 for forretningsforbindelser og venner af huset.

Claus Sønderby med stellet til en stol. Det er lavet af håndpoleret stål. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Slut med dankort og pantkort: Nu skal du bruge en app for at komme af med dine tomme flasker og dåser på pantstation

Erhverv For abonnenter

HAI skaffer nye kunder midt i krisen: - Det er helt surrealistisk for at sige det mildt

Erhverv

Ny administrerende direktør i spidsen for M+ Ejendomme, som har rod i Michael A. Mortensens første selskab

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Se med LIVE: Messerschmidt og Carsten Nielsen krydser klinger inden afstemning om forsvarsforbeholdet

Brædstrup

Varmekunder kan tjene på varmecheck: Det er lovsjask af værste skuffe, mener formand for varmeværk

Erhverv For abonnenter

Råvarepriser driller betonfirma, succes med pulsure og tilbagegang i lokalbrugser: Her er 19 lokale regnskaber

Erhverv For abonnenter

Kollegiebyggeri, der skyder op ved banegården, får en kvadratmeterpris langt over normalen: De unge skal kunne spejle sig i godt håndværk

Odder

Efter fire mislykkede graviditeter: Nu lever Nicolai og Jannie af legetøj

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Horsens

Skrev historie: Horsensianer tog første danske VM-medalje i 20 år

Østjylland For abonnenter

Ny chok-sag om overgreb mod patienter: Læge i Aarhus kræves fængslet for seksuelle krænkelser af kvinder

Hedensted

Brand i etageejendom: Alle beboerne blev evakueret

Annonce