Annonce
Østjylland

Det vrimler med sælunger i Aarhus lige nu: - Lad dem være

Sælen her blev spottet i sandet ved Tangkrogen tirsdag, inden den selv kravlede ud i vandet igen. Foto: Søren Skov
Selvom de er søde, er det vigtigt, at man lader sælungerne være, advarer biolog.
Annonce

AARHUS: Det er ikke kun badegæster, der fylder de østjyske strande i øjeblikket.

De seneste uger er adskillige sælunger set flere steder i Aarhus blandt andet ved Tangkrogen, Bellevue og Moesgaard, og det har fået telefonerne i Kattegatcentret til at bimle og bamle.

Folk vil nemlig have fat i biologerne for at få råd til, hvad man gør, når man ser en sælunge ligge i sandet alene.

Og her er rådet; ikke noget.

- Man kan godt blive lidt fortumlet over at se en ung sæl, der ikke flygter, når der kommer mennesker. Men man skal lade naturen gå sin gang og lade sælerne være. Helst holde sig mindst 50 meter væk, fortæller Rune Kristiansen, der er biolog ved Kattegatcentret.

Sælungerne ligger typisk på stranden i dieperioden, hvor de tager omkring et kilo på om dagen. Derfor er det vigtigt, at moren kan komme ind til sin unge og give den mad.

- Ser moren, at der er meget aktivitet ved ungen, venter hun med at svømme ind til den, og derfor er det vigtigt, at man lader dem være, fortæller Rune Kristiansen.

Også Maria Handgaard fik øje på en sælunge ved Tangkrogen onsdag formiddag.
Annonce

Holder varmen på stranden

At der lige nu vrimler med sælunger på strandene er der ikke noget odiøst i.

- Det er ganske naturligt, at de ligger på strandene lige nu. De kan nemlig nemmere holde varmen på stranden end i vandkanten, når de er unger, siger Rune Kristiansen.

En af udfordringerne ved, at sælungerne ligger på stranden lige nu, mens varmen trækker hobetal af mennesker til, er, at sælerne ofte bliver forstyrret af forbipasserende, der vil tage en selfie med dem. Eller at de bliver klappet af børn, der kommer forbi. Og det er en dårlig idé, fortæller Rune Kristiansen.

- I princippet skal man ikke røre ved vilddyr. I værste fald har man klappet sælen så meget, at den lugter fremmed for moren. Men det værste er, hvis folk begynder at agere hjælpepartnere og vil have dem ud i vandet, men så kan sælen blive underafkølet, advarer han.

Hvis man er i tvivl, om en sælunge er nødlindende, rådes man til at kontakte Naturstyrelsen og gerne have et billede af ungen klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Horsens

Carsten blev fejret på sin 50-års-fødselsdag: Det skulle Mette bare ikke blande sig i

Annonce