Annonce
Horsens

Det store overblik: De var vindere og tabere i Horsens Kommune

Mange horsensianere stemte anderledes denne gang, end de gjorde i 2015. Et af de partier, der har samlet mange nye stemmer, er Venstre, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fik et katastrofalt dårligt valg. Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix
Mange stemmer flyttede sig i Horsens i forhold til det seneste folketingsvalg. Socialdemokratiet er dog stadig kommunens største parti.
Annonce

Horsens: Venstre går frem med 2797 stemmer i Horsens Kommune, og partiet gik frem i antallet af stemmer på samtlige 22 afstemningssteder i kommunen.

På 10 afstemningssteder blev partiet størst og overhalede socialdemokraterne og den store vinder fra det seneste folketingsvalg Dansk Folkeparti, der fik et katastrofalt valg i Horsens og mistede mere end hver anden vælger.

Med på vinderholdet er til gengæld både Konservative, Radikale og SF, som alle tre går virkelig markant frem lokalt.

Konservative mere end fordobler sit stemmetal og går fra 1293 stemmer til 3205 stemmer i Horsens-kredsen. Spørgsmålet er, hvem der har trukket de mange stemmer. Om det er Horsens-kredsens kandidat Anders Krojgaard Lund, eller det er Mona Juul, som er partiets kandidat i Aarhus - men bor i Stensballe.

Også Radikale fik et virkelig godt valg med en fordobling af stemmetallet. Når de personlige stemmer bliver talt op, bliver det interessant at se, hvem der har trukket de mange radikale stemmer.

Horsens-kredsens kandidat Karen Melchior blev for halvanden uge siden valgt ind i Europa-Parlamentet og ønsker dermed ikke en plads i Folketinget. Alligevel stod hun på stemmesedlen, da det var for sent at pille hende af.

SF får en stemmefremgang på omkring 40 pct. og ender på 6,5 pct. i Horsens.

Så mange mandater får partierne i Østjylland

Mandatfordelingen i Østjyllands Storkreds efter valget onsdag (i parentes 2015-antallet af mandater):

Socialdemokratiet 7 (7)

Venstre 6 (4)

Radikale Venstre 3 (1)

SF 2 (1)

Dansk Folkeparti 2 (5)

Enhedslisten 1 (2)

Konservative 1 (1)

Alternativet 1 (1)

Liberal Alliance 1 (2)

Nye Borgerlige 1 (0)

Annonce

Horsens stemte Stram Kurs ind

Mens flere partier i begge sider af folketingssalen altså kan se valgresultatet som en sejr, er der andre, der må være skuffede.

Dansk Folkeparti, som ved det seneste valg samlede næsten hver fjerde horsensianske stemme og blev størst på ni af 22 afstemningssteder, fik denne gang kun godt hver 10. stemme i Horsens.

Også Liberal Alliance må gå fra valget med bøjet nakke. På partistifter og partiformand Anders Samuelsens hjemmebane i Horsens fik partiet en ordentlig vælgerlussing og mistede mere end to tredjedele af de stemmer, som det fik ved det seneste valg. Som en ekstra lussing røg Anders Samuelsen helt ud af Folketinget efter et sløjt valg i det nordsjællandske.

Tre nye partier stillede op til folketingsvalget i denne omgang. Kun et af dem endte med pladser i Folketinget - Nye Borgerlige. Men stod det til horsensianerne, havde også Stram Kurs fået mandater på Christiansborg.

I alt satte 2,2 pct. af vælgerne kryds ved Rasmus Paludans parti, som altså ryger over spærregrænsen lokalt. Det gjorde partiet ikke på landsplan.

Trods Venstres fremgang er Socialdemokratiet dog stadig det største parti i Horsens med 27,8 pct. af stemmerne.

Venstre samlede 23,7 pct. af stemmerne - et stykke under de helt store succesvalg i 2007 og 2011, da partiet fik henholdsvis 30 og knap 29 procent af stemmerne i Horsens Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Julia frygter, at der sker ulykke ved trafikeret kryds - kommunen er på vej med løsning

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Hedensted For abonnenter

Familiens hund blev kørt ihjel: Nu kræver borger fartbegrænsning

Annonce