Annonce
Østjylland

Det startede som en tilfældighed - nu høster alternativt 10. klassetilbud stor ros

I alt 24 unge har gennem to måneder gået i en alternativ 10. klasse drevet efter ungdomsskoleprincipper. Forrest i rød trøje er det Abirami Manmathan, og de to 'mellemaldrende' herrer på billedet er ungdomsskolekoordinatorer Lars Kramers (foran døren) og Michael Dam (bag Abirami). Foto: Axel Schütt
Ungdomsskolen - er det ikke sådan noget, hvor man kan gå til hip-hop, biografklub eller lære at bygge robotter i sin fritid? Jo normalt, men de seneste to måneder har UngiAarhus også dannet rammen om en 10. klasse, der ikke kunne rummes i det almindelige skolesystem. Og det har været en øjenåbner, mener både lærere og elever.
Annonce

AARHUS: Egentlig skulle 16-årige Abirami Manmathan fra Viby være startet på Aarhus Katedralskole efter sommerferien i år.

Men så fik hun kolde fødder.

Hvad ville det blive for en skolestart med alle de corona-restriktioner? Ville hun overhovedet komme til at møde sine nye klassekammerater face to face? Var det sådan, den vigtige gymnasietid skulle starte?

LÆS OGSÅ: Børn og unge-rådmand: Vi skal gentænke måden, vi driver 10. klasse på i Aarhus

I samråd med sine forældre besluttede hun at udskyde gymnasiet og tage et år i 10. klasse.

Men hun var lige lovlig sent ude. Det samme var flere andre unge. Der var ganske enkelt ikke fysisk plads til dem på Rundhøjskolen, hvor den ekstra 10. klasse blev placeret.

Annonce

Som at gå på efterskole

Der var brug for at tænke ud af boksen.

Den lokale afdeling af UngiAarhus (ungdomsskolen, red.) blev spurgt, om den kunne tænke sig at være stand-in for Rundhøjskolen i en midlertidig periode, og resultatet er, at 'Abi' og hendes klassekammerater har startet deres skoleår i 10. klasse på en måde, som ingen andre i Aarhus Kommune.

Sådan startede den alternative 10. klasse

  • I skoleåret 2020/2021 blev en gruppe 10. klasseelever af forskellige årsager først meldt til efter skolestart. Derfor var der hverken fysisk plads eller lærerkapacitet til dem.
  • I stedet er UngiAarhus trådt til og har drevet 10. klassen i fritidsklubben Holme Vestergaard i Højbjerg.
  • Der er ikke noget traditionelt skoleskema med matematik i første time og engelsk over middag. I stedet har ugerne tirsdag-torsdag været inddelt i emner med fokus på forskellige fagområder.
  • Hver mandag har været Move Mandag, hvor både krop og hjerne bliver udfordret med alt fra klatring til sejlture og andre udendørs aktiviteter.
  • Hver fredag har de unge selv kunnet vælge, hvad de vil beskæftige sig med. Nogle har spillet brætspil, andre har lært at dykke med iltflaske.
  • Det særlige forløb slutter med efterårsferien, hvorefter der er skabt plads til klassen på Rundhøjskolen.

"Skolen" er den gamle, firelængede Holme Vestergaard i Højbjerg, som til daglig fungerer som fritidsklub for unge. Og det faglige indhold er udtænkt af hjerner, der er vant til at arbejde ud fra ungdomsskolens friere rammer.

- Vores ide var, at det skal være lige som at gå på efterskole - bare uden senge, forklarer Rikke Herold, der er vice fritids- og ungdomsskoleleder i UngiAarhus Syd.

I stedet for traditionelle klasseværelser med stole og borde, sidder eleverne sammen ved lange borde i et lokale, der minder mere om en gildesal. Ifølge Rikke Herold (billedet) er de uformelle rammer blot ét ud af mange tiltag, der skal skabe en efterskolestemning. Foto: Axel Schütt

Det traditionelle skoleskema er sløjfet. I stedet er hver uge en emneuge, hvor eleverne fordyber sig i forskellige fagområder på nye måder, som ikke føles som traditionelt skolearbejde.

Eksempelvis kan faget dansk bestå i, at eleverne arbejder med at skrive rap-sange og udtrykker sig på den måde.

Annonce

- Jeg har fået bedre vaner

Michael Dam og Lars Kramers er ungdomsskolekoordinatorer og fungerer som de daglige tovholdere på den særlige ungdomsskoleklasse.

Både Michael Dam (til venstre) og Lars Kramers fra ungdomsskolen har nydt at arbejde med de unge 10. klasseelever. De har tilrettelagt et forløb, som især arbejder med de unges motivation for at gå i skole og lære. Foto: Axel Schütt

De udviklede formatet nærmest hen over en weekend, som de siger, og de var fra starten meget bevidste om, at de ville præsentere de unge for et sceneskifte.

- Nogle af de her unge er blevet råbt af de første ni år af deres skolegang. De skulle både kunne se og mærke, at det var noget andet, end de var vant til. Og det er på ingen måde en kritik af den almindelige skole, for vi har også nogle flere ressourcer i det her konkrete projekt. Egentlig har vi ikke tænkt så meget over, hvordan en normal 10. klasse fungerer. Vi har bare gjort det, som vi tror virker, siger Lars Kramers.

Selv om rammerne er løsere, så bliver der samtidig stillet krav til de unge.

- Hvis de ikke kommer til tiden, så ringer vi hjem til deres forældre lige med det samme. Det slog de sig da lidt i tøjret over i starten, men den der oplevelse af, at vi faktisk vil noget med dem, den har de taget til sig. I dag er fremmødet nærmest 100 procent hver dag, og vi har fået en megagod kultur i klassen. Alle lægger mobiltelefonen fra sig, når vi starter dagen. Der er bare god disciplin, siger Michael Dam.

Det primære mål har ikke været at fylde mere faglig viden på de unge. Det har i stedet været at gøre dem modtagelige over for i det hele taget at modtage det.

- Den personlige udvikling er kernen i alt, vi gør. Nogle af dem er simpelthen trætte af at gå i skole og ved ikke rigtig, hvad de vil. Det er vi nødt til at få på plads først, tilføjer Michael Dam.

Annonce

Vild med personlig udvikling

Abirami Manmathan er ikke skoletræt. Men hun er vild med det store fokus på personlig udvikling.

- Jeg føler klart, at jeg har rykket mig der og blevet bedre til at sætte ord på, hvilke værdier jeg har, og så også efterleve dem, siger hun.

Hvad for eksempel?

- Noget af det, der gør mig glad, er at læse. Altså skønlitteratur. Men jeg har ikke altid haft overskuddet. Nu er jeg begyndt at prioritere at sætte mig med en bog, når jeg kommer hjem fra skole, så jeg får det gjort.

Abirami Manmathan og hendes klassekammerater har arbejdet meget med både personlige og fælles værdier. På vej ind i "skolen" er de hver dag blevet mødt af budskabet i baggrunden. Foto: Axel Schütt

- Jeg er også blevet mere bevidst om at gå i seng til tiden, så jeg ikke går rundt og er træt og sur. Vi arbejder meget med at være bevidst om at indføre gode vaner for sig selv. Det har jeg aldrig oplevet før i folkeskolen, og jeg ville faktisk ønske, at jeg var blevet præsenteret for det tidligere, siger Abirami Manmathan, der har srilankanske rødder.

Hun oplever stor forskel på lærernes tilgang i den almindelige folkeskole, og så ungdomsskolen.

- De er mere på niveau med os her. De prøver at forstå, hvordan det er at være ung i dag, og det er ret fedt - selv om det også godt kan blive lidt pinligt, når de prøver at tale det samme sprog som os, ha ha.

Annonce

Nu er det slut

Projektet med ungdomsskoledrevet 10. klasse har været midlertidigt. Faktisk er det nu slut.


Vores intention har været at skabe et tilbud, hvor de føler, at der sker noget nyt i deres liv, så det ikke bare er endnu et år i skole. Lige som hvis de eksempelvis var startet på en efterskole, som det jo bare ikke er alle unge, der har muligheden for.

Rikke Herold, UngiAarhus


Efter efterårsferien starter de unge i "almindelig" 10. klasse, hvor deres kommende lærere dog har været på besøg i ungdomsskolen for at se, hvordan der er blevet arbejdet med klassen.

- Det har været enormt spændende at arbejde med de unge, og vi har interviewet dem for at blive klogere på, hvordan de selv har oplevet det, fortæller Rikke Herold fra UngiAarhus og fortsætter:

- Vores intention har været at skabe et tilbud, hvor de føler, at der sker noget nyt i deres liv, så det ikke bare er endnu et år i skole. Lige som hvis de eksempelvis var startet på en efterskole, som det jo bare ikke er alle unge, der har muligheden for.

Planen er nu, at der skal evalueres på forløbet, og så vil erfaringerne indgå i Aarhus Kommunes arbejde med at forme fremtidens 10. klasser i Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Frederik Rønnow skadet

Annonce