Annonce
Hedensted

Det sidste store besøg på Møgelkær: - Fængslet bliver ikke det samme igen

- Den sidste store forsamling på Møgelkær, lød det lidt vemodigt, da fængslesbetjente, som stadig har vagter på Møgelkær, modtog torsdagens gæster. Fængslet havde indtil for nyligt omtrent 120 ansatte. Foto:Yilmaz Polat

45 af Folkebladets abonnenter var torsdag til FolkebladetLive på Statsfængslet Møgelkær, som ved månedsskiftet lægges i dvale.

Møgelkær: Det er ikke normalt, at en gruppe mennesker udefra kommer på rundtur på Statsfængslet Møgelkær, men torsdag aften var der gjort en undtagelse.

I anledning af fængslets snarlige lukning fik 45 af Folkebladets abonnenter lov til at kigge inden for på matriklen under ledsagelse af Bjarne Karlsen, der nåede at få 19 år som ansat på stedet.

- Nu har du vel talt, hvor mange du tager med ind, spurgte en af fremmødte foran bommen ved fængslets indgang.

- Det plejer nu ikke at være et problem at få folk med ud igen, svarede Bjarne Karlsen og smilte.

Den erfarne fængselsbetjent ledte sit følge ind på et værksted, hvor indsatte i årenes løb har fremstillet ejendomsmæglerskilte, sneskovle, dele til vindmøller og meget andet.

Værkstedet er stadig indrettet, men Bjarne Karlsen tvivler på, at det og resten af fængslet kommer i omdrejninger igen, selvom Kriminalforsorgen kun har lagt stedet i dvale.

- Man skal aldrig sige aldrig, men det bliver i hvert fald ikke det samme, som det var. Og hvem skulle passe de indsatte, spurgte den tidligere enhedsleder med henvisning til, at der er mangel på fængselsbetjente.

Annonce

Vi har peberspray, stav, håndjern, transportbælte og skjold, men sund fornuft og dialog kommer man langt med.

Bjarne Karlsen, tidligere enhedsleder, Møgelkær

Derfor lukningen

Kriminalforsorgen meddelte 1. juni, at Statsfængslet Møgelkær ville blive lagt i dvale inden årets udgang.Fængslet er udpeget, fordi det består af åbne pladser, som der er for mange af, og fordi det ikke er fleksibelt i forhold til anden brug.

En politisk flerårsaftale dikterer tilpasningen af kapaciteten. Politisk står regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne bag aftalen.

Fængslet kan tages i brug igen, hvis behovet for pladser skulle vokse mere end forventet.

Maskinværkstedet er et af de steder, indsatte er gået på arbejde. Selvom deres frihed tages fra dem, forsøges det at holde dem i gang, så de kan fungere, når de kommer på fri fod igen. Foto:Yilmaz Polat

Fængsel, men ikke uden charme

Bjarne Karlsens nye job ligger i Kolding og drejer sig om at transportere og bevogte bl.a arrestanter, der skal til og fra grundlovsforhør. Opgaven er ny og spændende, men han var blevet på Møgelkær hvis muligt.

Under foredraget inden rundvisningen kaldte han fængslet for en fantastisk arbejdsplads med lidt Morten Korch-idyl over bygningerne og naturen.

Charmen blev bemærket.

- Det er utrolig flot. Det ligner jo en gammel herregård, sagde en af fremmødte om det, der rigtig nok er en gammel herregård.

- Hvordan mon det ser ud om halvandet år, spurgte en anden.

Det er ikke Kriminalforsorgens hensigt at lade stedet stå urørt hen. Udearealet vil blive holdt ved lige, og vagter skal holde uvedkommende væk.

- Det er ved at være sidste udkald. Der er 25 mennesker tilbage, tror jeg, og de kommer forskellige steder hen her efterfølgende, sagde nu tidligere enhedsleder i statsfængslet, Bjarne Karlsen, da han indledte sit foredrag om arbejdspladsen, som lægges i dvale. Foto:Yilmaz Polat

Ikke et hotelophold

Torsdagens gæster blev taget med ind på et af fængselsafsnittene, som bød på en stribe af snævre værelser med briks og håndvask, men hverken bad eller toilet.

- Det er nok bedre end i udlandet, men det med at det skulle være et hotelophold at sidde i fængsel, det har jeg altid haft svært ved at se, sagde Bjarne Karlsen.

Døren ind til de indsatte låses klokken ni om aftenen og låses op igen klokken syv næste morgen. På den måde får hver enkelt ro og kan slippe bekymringer om medindsatte, som måske er ude efter dem, fortalte Bjarne Karlsen.

Fanger af alle typer har afsonet i det åbne fængsel. Pladsen nederst i de indsattes hierarki har dem i den indhegnede sædelighedsafdeling haft.

- Hvis man siger, narkomanerne er på gulvet, så er dem, der afsoner for sædelighedsforbrydelser, under gulvet. Det er kodekset, sagde Bjarne Karlsen.

Staten købte Møgelkær i 1939, og efter nogle år som beskæftigelseslejr for arbejdsløse kom ejendommen på fængselsvæsnets hænder og i brug som varetægtsfængsel for landsforrædere. Foto:Yilmaz Polat

Tremmer i 73 år

Ude på fængslets åbne plads lyste vinduer op. De sidste indsatte flyttes ved udgangen af måneden, og i disse dage er 20-25 tilbage.

I fængslets kirke, hvor rundvisningen sluttede, var en halv snes kvindelige indsatte samlet til kulturaften.

Ved indgangen hilste fire af dem på gæsterne. De tre stod til at fortsætte deres ophold andetsteds. Den fjerde slutter sin afsoning sammen med Møgelkærs virke, der i dette regi begyndte i 1945 som varetægtsfængsel og altså slutter 73 år senere som åbent statsfængsel.

- Det er en meget speciel kirke. Man kan ikke se det, hvis man bare kører forbi. Der er blevet holdt mange kulturelle arrangementer der. Ester Brohus har blandt andet spillet der, sagde Bjarne Karlsen. Foto:Yilmaz Polat
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce