Annonce
Horsens

Det mener læserne: Forbyd kviklån - eller gør i det mindste reklamerne ulovlige

Gør kviklån eller i det mindste reklamer for dem ulovlige, mener langt hovedparten af dem, der har svaret i ugens debat. Privatøkonomi bør være et fag i folkeskolen, lyder et andet bud. Foto: Ritzau Scanpix

Horsens: Forbyd kviklån, der driver unge ud i håbløs gæld, lyder et forslag. Drop barnepigementaliteten og lad være med at gribe ind i den personlige frihed, lyder en modreaktion.

Vi har spurgt Horsens Folkeblads følgere på Facebook: Hvad mener du?

Annonce

Joakim Bank Lauridsen, Horsens:

Min holdning var tidligere, at der ikke var nogen grund til forbud, for voksne mennesker må selv være klar over, hvad de går ind til, når de tager den slags lån. Men når jeg tænker dybere over det, så kommer den holdning jo fra det sted, at jeg ikke er så presset, at jeg ikke kan se andre muligheder. Og det er jo de personer, der er målgruppen og ikke personer som mig. Har man ikke været så presset, kan man næppe sætte sig ind i den situation. Det er nemt at påstå, at man blot kan lade være, men hvis det er den eneste mulighed, man ser for at betale ens udgifter og få mad på bordet, ser man nok anderledes på det.

Nanna Mosegaard:

Hvis ikke kviklån skal forbydes helt, så forbyd i det mindste reklamer for dem, så man ikke får dem slasket op i ansigtet i fem ud af otte reklamer i en reklamepause.

Anders B. Lorentzen, Horsens:

Det kan også være folk, der lider af ludomani, afhængighed af stoffer eller er under afpresning. Tror ikke udelukkende, det er folk, der er så dumme, at de ikke forstår konceptet bag kviklån. Udbyderne af kviklån lever af andres ulykke, og det er sgu ulækkert.

Inge Nielsen:

Kviklån driver mange ud i fordærv, og det viser sig, at det ikke kun er de unge, der tager det ene lån efter det andet for at betale på de forrige lån. De fleste får en kæmpe gæld, som alle vi andre skal betale i sidste ende. Man køber ikke noget, før man har råd. De er snotforkælede hjemmefra og er ikke opdraget ordentligt så stop for kviklån!

Jesse Sebelin Hansen, Horsens:

Jeg er tilhænger af et forbud mod kviklån, fordi det ofte appellerer til personer, som af en eller anden grund ikke har mulighed for at låne penge i banken. Men der er som regel en god grund til, at man eksempelvis i en periode ikke har mulighed for at låne i banken. Så vidt jeg er orienteret, kan man ved nogle kviklånsselskaber endda låne penge, selvom man er registreret i RKI, hvilket jeg finder forkasteligt. Der er jo gerne en årsag til, at man røg i RKI - netop at andre har sat bremsen i som følge af en masse gæld. Årsagerne kan være mange til, at man optager kviklån, lige fra ikke at kunne sætte tæring efter næring til misbrugere (narkomaner, alkoholikere og ludomaner). Hvis det ikke bliver muligt med et forbud mod kviklån, så forbyd i det mindste reklamerne både online, ved busskure og i tv og gør det obligatorisk at kreditvurdere en person over 18 år for at minimere risikoen for, at det bliver skruen uden ende, som eventuelt resulterer i en gældssanering. Og straf de selskaber, som ikke foretager kreditvurderinger. Hellere forebygge end helbrede.

Margit Nielsen:

Mange unge mennesker kan ikke overskue hvilke konsekvenser, det kan bringe dem i. Det er alt for let at få disse lån.

Morten F. Jensen:

Tænker at det er lige meget, altså hvis man er gammel nok til at tage et kviklån, er man også gammel nok til at tænke over konsekvenserne ved det. Desuden: Selv om kviklån bliver forbudt, så finder de bare andre måder at trække penge ud af folk, som har en gæld på grund af stoffer eller lignende - for eksempel gennem telefoner på afbetaling. Ergo er det i og for sig fuldstændig irrelevant, om de forbydes eller ej.

Brian Berg, Horsens:

Selv om der er kommet lovgivning om gennemsigtighed, så synes jeg stadig, der er ting med småt, som ikke står tydeligt nok. Det skal bare stå endnu tydeligere, hvad lånet indebærer, så man bedre kan overskue lånet.

Mogens Hansen, Horsens:

Jeg synes, der er en tendens til, at flere unge over 18 år i dag ikke har et modent forhold til forbrug af penge. Så måske er det nødvendigt med et mere kritisk forhold til eksempelvis sådanne typer af lån.

Christian Palsgaard Balzarsen:

Jeg synes, at det var bedre, at man fra politisk side sætter privatøkonomi på skemaet allerede i folkeskolen. Så lærer unge allerede fra en tidlig alder at kunne gennemskue og forholde sig til at have et sundt forhold til penge. Hvis undervisningen dækker for eksempel opsparing og investering også, vil det gavne mere end et forbud mod reklamer. Jeg er mere til oplysning end forbud.

Tina Jensen, Horsens:

Der er måske et forbud på vej mod bettingreklamer, men jeg synes bestemt, at de skulle tage fat i kviklån-reklamer først! Og vedtag også et loft over deres vanvittige ÅOP! (årlige omkostninger i procent, red.)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap fire milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og "Fars Pige" - lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle TV3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

AC Horsens For abonnenter

Tungt nederlag til AC Horsens: Mission overlevelse afhænger af tre ting

Annonce