Horsens: Som det hedder i eventyrenes verden, skal man en gang imellem grueligt meget igennem, før det bliver godt.
Sådan har man også oplevet det i Horsens Garden, der i disse dage er ved at flytte fra sin 648 kvadratmeter store bygning på Norgesvej og til lokaler på i alt 178 kvadratmeter på Horsens Byskole, Lindvigsvej.
Det har været svært at hælde gardens historie i en container, da man eksempelvis måtte skille sig af med 60 uniformer årgang 1992. Det siger sig selv, at der er meget, som der ikke bliver plads til i de kommunale lokaler.
Formand Peer N. Foged og sekretær Niels Peter Hansen er parat til at se fremad. De er overbevist om, at forholdene for de omkring 30 drenge i Horsens Garden bliver gode, når de fra uge 33 har til huse på Lindvigsvej.
Skuffelsen over det forudgående forløb har formanden dog ikke helt lagt bag sig:
- Det burde være håndteret anderledes, siger han.
Danmarks ældste provinsgarde
Horsens Garden er en drengegarde.
Den blev stiftet I 1942, da Horsens havde 500 års byjubilæum..
Horsens Garden optræder I en tro kopi af den kongelige livgardes gallauniform med røde jakker, blå bukser samt bjørneskindshuer.
Horsens Garden består af ca. 30 drenge I alderen 7-25 år.
Horsens Garden består af et tambourkorps med trommer og fløjter og et brass band med messinginstrumenter og slagtøj.
Spildt mange menneskers tid
I november fik garden at vide, at de i henhold til lokalplanen ikke længere kunne blive boende på Norgesvej, da området er udlagt til let industri. Derefter gik jagten ind på at finde nye lokaler i et af de tre områder, som er udpeget som foreningscentre.
- Vi var tæt på at skrive under på en lejekontrakt, men vi fik nej fra kommunen, siger Peer N. Foged.
De kunne forstå, at man i kommunen ville have foreningen ind i kommunalt ejede lokaler.
- Det kunne de have sagt med det samme, så vi ikke skulle bruge en masse timer på at ulejlige ejendomsmæglere og udlejere, siger formanden.
Godt samarbejde
Det var hos kulturforvaltningen, de følte sig mødt med benspænd, mens samarbejdet med det kommunale ejendomscenter er fortrinligt. Der er blevet lyttet til gardens ønsker. F.eks. er der blevet installeret alarmer i alle rum, da en uniform koster med bjørnehuen i omegnen af 25.000 kroner, og også gardens instrumenter er dyre.
Horsens Garden kommer til at holde til i et boligkvarter og dele adresse med en skole for 0. til 6. klasse, og det er en fordel, når man skal rekruttere nye medlemmer..
- Det er lige vores målgruppe, siger Niels Peter Hansen, som kan fortælle, at garden sidste år havde en tilgang på syv drenge.
Han har selv været garder og spiller stadig på kornet, mens han nu har en søn i garden, som spiller på tromme. Peer N. Foged har to sønner i tambourkorpset.
Flere er blevet noget ved musikken
Den 77 år gamle garde henvender sig til drenge. Selv om lokalerne er nye, bliver der ikke lavet om på det. Der bliver også holdt fast i strukturen, som Peer N. Foged kender fra sit engagement i hjemmeværnet. Drengene lærer at opføre sig ordentligt og hjælpe hinanden.
- De klarer 99 procent af alle opgaver.
Den interne uddannelse i garden er bygget op med blandt andet sergent- og officersskole og efterfølgende eksamen med ekstern censor. Her bliver de blandt andet undervist i at undervise de yngste i de forskellige instrumenter.
- Hver eneste dreng modtager eneundervisning af en instruktør, forklarer Niels Peter Hansen.
Flere tidligere medlemmer er i dag blevet professionelle musikere blandt andet hos Livgardens musikkorps og Slesvigske Musikkorps, men Lars Vissing har optræder på trompet med bl.a. Lukas Graham.
Rekrutttere
Kendetegnende for Horsens Garden er et fantastisk sammenhold på tværs af alder. De kender også hinanden på tværs af bygarderne.
De oplever en stigende efterspørgsel efter garden til mange forskellige arrangementeter.
Og forløbet med at flytte og finde nyt har på sin vis gavnet.
- Horsens Garden er blevet mere kendt - også på kulturfronten, har formanden noteret sig.
Fra mandag den 12. august er det igen hverdag hos Horsens Bygarde. Nu i nye musik- og øvelokaler, mens det bliver muligt at booke den nærliggende hal til marchtræning.
- Vi ser frem til et udvidet samarbejde med skolen og de øvrige foreninger, siger formand Peer N. Foged, der kan fortælle, at man kan møde Horsens Garden på Søndergade til foreningernes dag i slutningen af august.