Annonce
Horsens

Det halter med kompensationen - men Bog & Idé mærker stor lokal opbakning

Bog & Idé i Horsens har mødt god opbakning fra de lokale kunder, siger boghandlerkædens direktør. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Det er trist, at Arnold Busck må lukke, lyder det fra Bog & Idé, der ikke selv er i samme problemer og blandt andet møder stor lokal opbakning i Horsens. Dog efterlyses der ændringer for kompensationen til de tvangslukkede centerbutikker.
Annonce

Horsens: Med lukningen af Arnold Busck forsvinder 29 af landets cirka 300 fysiske boghandler - og en stor spiller på markedet med over 100 år på bagen.

Tilbage er blandt andet 100 Bog & Idé-butikker - heraf en i Horsens samt et hovedkontor, der ligger i Lund. Hos boghandlerkæden, der er Danmarks største, har man også mærket coronavirussens indtog, men ikke i et omfang, der sætter Bog & Idé i en lignende situation.

En af årsagerne til det er ifølge administrerende direktør Marianne Lyngby Pedersen, at virksomheden i 2017 startede en omlægning til en såkaldt omnichannel-virksomhed, hvor man giver samme kundeoplevelse, uanset om kunden handler i butik eller på nettet.

- Vi kan se, at kunderne stadig vil de fysiske butikker, for seks ud af 10 ordrer i webbutikken er stadig med afhentning i butikken. Man kan sidde hjemme foran computeren og finde sin bog, mens ungerne er lagt i seng, og der er god tid, og så henter man den i butikken en af de næste dage, siger hun.

Bog & Idé sælger ifølge Marianne Lyngby Pedersen fordybelse og nærvær i form af bøger og spil, og det har mange haft brug for eller tid til at investere i under coronakrisen. Puslespil som dem på gågaden i Aarhus her er gået som varmt brød. - Danskerne skal lægge mange brikker, hvis de skal samle alle de puslespil, vi har solgt, fortæller hun. Arkivfoto: Flemming Krogh
Annonce

Står stærkt i Horsens

Marianne Lyngby Pedersen kalder det trist, at Arnold Busck-kæden måtte lukke, og at hele den fysiske detailhandelsbranche er så presset for tiden, at mange kæmper for overlevelsen. Men hun kan samtidig også fortælle, at det faktisk går godt for Bog & Idé-butikkerne, der i 2018 og 2019 leverede overskud.

Blandt andet ser butikken i Horsens ud til at klare sig godt gennem de her måneder, og det skyldes til dels, at flytningen til nye lokaler på Søndergade 44 for et år siden har været en succes.

- Butikken har fået en fantastisk start, hvor medarbejderne virkelig har kunnet give kunderne en bedre købsoplevelse i de nye lokaler, der er meget bedre indrettet. De har også klaret sig godt gennem coronakrisen indtil videre, og her kan vi mærke, at lokalsamfundet bakker godt op og gerne vil det lokale handelsliv, siger Marianne Lyngby Pedersen.

Annonce

Var lovet fuld kompensation

Generelt er Marianne Lyngby Pedersen ikke bekymret for, at kæden må lukke butikker. Ikke indtil videre i hvert fald. En længerevarende coronakrise kan ingen butikker overleve, siger hun, og samtidig håber hun at kunne få ændret i hjælpepakkerne til de butikker i shoppingcentrene, der lige nu skal holde lukket.

En opfordring, som har været oppe flere gange, og som igen er kommet det i kølvandet på Arnold Busck-lukningen. Interesseorganisation Danske Forlag kalder det den største udfordring for boghandlerne lige nu.

For Bog & Idé er det også en kæmpe udfordring, at butikkerne - som det ser ud lige nu - ikke kan få den fulde kompensation, regeringen har lovet dem.

Det skyldes, at flere af centerbutikkerne er samlet under samme cvr-nummer som online-butikken og butikkerne uden for centrene, der stadig holder åbent og har omsætning. Ønsket er derfor, at man for at få kompensation for centerbutikkerne kigger på selve butikkernes p-numre og ikke virksomhedens cvr-nummer.

- Regeringen kan jo ikke sige, at der ydes fuld kompensation til butikkerne i centrene, når det viser sig, at det rent faktisk ikke er tilfældet, siger Marianne Lyngby Pedersen, der håber på en snarlig ændring af reglerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kan vi overleve arbejdslivet?

Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Annonce