Annonce
Odder

Det hører han tit: Render du bare rundt og låser døre op

De nye lokaler i Holsteinsgade er lysere og større end de tidligere. Foto: Morten Pape
Rigtig mange, som låsesmeden Rasmus Rokkedal møder på sin vej, har et urealistisk billede af låsesmede og deres job. Alt er ikke, som det ser ud.

Odder: Følelsen af at lukke hoveddøren og med det samme komme i tanke om, at nøglerne ligger inde bag døren, er ikke ukendt for undertegnede. Typisk kan familie eller venner hjælpe. Hvis ikke er låsesmeden den sidste udvej. Men faktisk er jobbet som låsesmed meget andet end blot at redde uheldige og lidt for travle borgere.

26-årige Rasmus Rokkedal er låsesmed, bestemmer i grove træk selv over sin 37 timers arbejdsuge, og så flyttede han 1. december fra gamle lokaler i Rådhusgade til spritnye lokaler i Holsteinsgade.

At han endte med at blive låsesmed kommer ikke som en den store overraskelse for dem, der kender ham.

Arbejdet med låsene kræver masser af øvelse Foto: Morten Pape

- Jeg er altid blevet kaldt en pilfinger af dem. Så på den måde er det ikke så overraskende, at jobbet som låsesmed har fanget min interesse, siger Rasmus Rokkedal.

Annonce

Ingen dage er ens

Han bliver ofte spurgt, om han bare låser døre op. Til det svarer han, at jobbet som låsesmed faktisk er utrolig alsidigt. Nogle dage arbejder han med at montere låse i trædøre, andre dage skal nøglerne laves på gammeldags smedjemanér, og en helt tredje dag laver han noget administrativt. Samtidig foregår nogle dage hos private og andre på virksomheder.

- Mange har et bestemt billede af låsesmede. Men jeg synes, at balancen i jobbet er rigtig god, og der er sjældent to dage, der er ens, siger Rasmus Rokkedal.


Jeg tror, rigtig mange undervurderer, hvor komplekse låse kan være. Jeg får opkald fra en privatperson, som har forsøgt at ordne låsen selv og så må give op og ringe til mig.

Rasmus Rokkedal


De senere år er elektroniske nøgler blevet mere og mere populære. Især hos erhvervsdrivende og i større lejlighedskomplekser. Den klassiske nøgle i stål er skiftet ud med en chip, og det giver livet som låsesmed en ny dimension.

- De nye elektroniske nøgler gør, at jeg også har en del arbejde med elektronik. Så på den måde sker der hele tiden noget nyt, siger Rasmus Rokkedal.

Annonce

Fremtiden i et gammelt fag

Når folk spørger Rasmus, om han lever af bare at åbne døre op, bunder det i en undren. For har folk virkelig brug for en låsesmed? Både i nu- og i fremtiden. Det er der ifølge Rasmus kun et svar på.

Fremtidens og fortidens nøgler. Foto: Privatfoto

- Jeg tror, rigtig mange undervurderer hvor komplekse låse kan være. Jeg oplever det selv ofte, når jeg får et opkald fra en privatperson, som har forsøgt at ordne låsen selv og så må give op og ringe til mig, siger Rasmus Rokkedal.

Hos Rasmus og hans arbejdsgiver, Din Låsesmed, er der også garanti, og det får man ikke hvis andre laver det.

- Mange vil sikkert kunne få en vicevært ud og kigge på deres lås. Mit bud er at han kan reparere låsen til et vidst niveau, og så er der desuden ingen garanti for at det fungerer. Hos os er der garanti for at det virker, siger Rasmus Rokkedal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Billetkrav, indhegning og mange tusind færre gæster i år

Coronavirus

Danmark dropper AstraZeneca-vaccinen: Får 650.000 ekstra Pfizer-vacciner i andet kvartal

Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Erhverv For abonnenter

God for 1,9 milliarder: Så meget tjente Michael Mortensen i 2020

Annonce