Annonce
Danmark

Det gælder også den anden vej: Holch Povlsen-selskab halverer huslejen for små butikker

Iben Leth er indehaver af butikken Carroll & Carmen i Aarhus. Hun er lige som alle andre forretningsdrivende ramt af den igangværende økonomiske krise, men kan indtil videre udskyde problemerne lidt. Hun har nemlig fået halveret huslejen i marts, april og maj, og hendes udlejer har også tilladt hende at udskyde betalingen for indtil videre april måned. Foto: Flemming Krogh
Kæmpekoncernen Bestseller vil ikke betale husleje, men undgår samtidig at falde i gryden med dobbeltmoral. I Aarhus har en række lejere under Holch Povlsen fået halveret og udsat huslejen.

AARHUS: Beklager, men vi kommer ikke til at betale husleje lige foreløbig.

Sådan lød den kontante besked fra Bestsellerkoncernen, da den tidligere i denne uge meddelte udlejerne af sine flere end 200 danske butikker, at virksomheden er så presset økonomisk på grund af coronakrisen, at den ikke agter at betale husleje.

I spidsen for Bestseller står Danmarks rigeste mand, Anders Holch Povlsen, og han gør sig ikke kun som lejer.

Eksempelvis ejer han selskabet 'Byliv', der udlejer erhvervsejendomme i Aarhus.

Så spørgsmålet er: Svinger pendulet begge veje? Eller er det kun Bestseller, der i kraft af sin størrelse bare sådan kan droppe at betale husleje?

Uddrag af Bestsellers brev til udlejere

Flere danske virksomheder lægger nu pres på deres udlejere ved ikke at betale den husleje, som står i kontrakten.

Det gælder blandt andet Lagkagehuset og Bestseller, som begge midlertidigt har sat deres huslejebetalinger i bero.

I et brev til sine udlejere, skriver Bestseller blandt andet, at koncernen har valgt at lukke sine fysiske butikker:

Derfor ser vi os nødsaget til at stands huslejebetalingerne foreløbigt.

Ingen kender tidshorisonten for den svære situation, vi befinder os i, og vi kan desværre derfor heller ikke sætte en udløbsdato på ovennævnte... ...Vi vil presse på for at de pågældende midler (politiske hjælpepakker) udbetales til jer hurtigst muligt.

Ordinær betaling af husleje genoptages, når situationen har normaliseret sig, og vi har mulighed for normal drift i vores butikker igen.

Huslejen er udsat

Tæt på domkirken i Aarhus ligger Latinerkvarteret, der er en samling skæve, brostensbelagte gader med hyggelige specialbutikker.

Her har Anders Holch Povlsens selskab, Byliv, for nogle år siden opkøbt en hel stribe ejendomme, blandt andet i den gade, der hedder Volden.

I nummer 10 ligger modeforretningen byCRM, der er ejet af Christine Riekehr Møller. Selve bygningen er ejet af Byliv.

Hun har følt sig nødsaget til at lukke forretningen, så hendes indkomst er lig med nul lige nu. Det er huslejen heldigvis også.

- Jeg fik en mail i går (onsdag, red) om, at jeg får henstand for april. Det betyder, at jeg først skal betale huslejen senere, så jo, jeg vil sige, at lige i dette tilfælde, der gælder der tilsyneladende de samme regler for os små som for de store. Det ville også klinge rimelig hult, hvis man selv stoppede med at betale husleje og fortsat opkrævede den hos andre, siger Christine Riekehr Møller.

Annonce

'Den større mand'

Hun er ikke blind for, at mailen om huslejeudsættelse kom dagen efter, at Bestseller selv havde meddelt sine lejere, at koncernen ikke ville betale husleje.

- Selvfølgelig hænger det sammen, men jeg synes ikke, det tager noget fra den gode gestus. Lige i denne situation føler jeg mig faktisk principielt beskyttet af 'den større mand'. Anders Holch Povlsen kan dårligt holde til at behandle mig anderledes, end han selv gerne vil behandles, vurderer Christine Riekehr Møller.

Hun tilføjer, at Byliv allerede 10. marts meddelte hende, at huslejen i marts og april blev barberet ned til det halve.

- Det gjorde de helt af sig selv, så jeg synes faktisk, de gør, hvad de kan og har handlet med rettidig omhu. Det tillader mig at betale mine øvrige udgifter, blandt andet til min mangeårige producent i Frankrig. Vi må alle hjælpe med at holde hinanden oven vande, så vi også er her på den anden side, siger Christine Riekehr Møller, som nu altså både har fået sin husleje for april halveret og udsat til senere.

Der er kun få kunder på gaden i Latinerkvarteret i Aarhus. Mange butikker er også lukkede. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Nederst i fødekæden

Et par numre længere nede ad den historiske, brostensbelagte gade holder Iben Leth stadig åbent i sin tøjbutik, Carroll & Carmen.

Ikke at der er nogen kunder... Men som butiksindehaver er man på røven lige nu, uanset om man holder åbent eller ej, mener hun.

Også Iben Leth har hjemme i en bygning ejet af Byliv, og også hun har fået først rabat og nu henstand.

- Byliv ejer næsten hele gaden. Jeg tror, alle hernede har fået samme besked. Da jeg læste, at Bestseller stoppede med at betale husleje, så håbede jeg, at de ville behandle deres egne udlejere på samme måde, men man kan jo aldrig vide. Sådan en som mig er jo nederst i fødekæden, erkender Iben Leth.

Hun har svært ved at overskue, om hun rent faktisk får samme behandling, som Bestseller giver sig selv.

- Jeg går ud fra, at jeg skal betale min husleje på et senere tidspunkt. Jeg kan ikke gennemskue, om Bestseller også har tænkt sig at gøre det med den leje, de skylder. Måske ved de det heller ikke selv lige nu. Det er noget enormt indviklet jura. Men jeg håber det da. Det er under kriser, at folks sande ansigt viser sig. Vi er nødt til at stå sammen alle sammen, siger Iben Leth.

Christine Riekehr Møller ejer modebutikken byCRM i det århusianske latinerkvarter. Hun er lejer hos det Anders Holch Povlsen ejede selskab Byliv, der administrerer adskillige ejendomme i Aarhus. Indtil videre har hun fået henstand, så hun ikke skal betale husleje i april måned. Arkivfoto: Kim Haugaard
Annonce

- Vil gerne biddrage

Direktøren for Anders Holch Povlsens selskab, Byliv, hedder Bo Refsgaard.

Han har kun ønsket at svare på spørgsmål skriftligt og bekræfter, at samtlige af Bylivs butikslejemål har fået henstand i april måned.

Er det den logiske følge af, at Bestseller har standset sine huslejebetalinger?

- Der er ingen direkte parallel mellem Byliv og Bestseller, idet selskabet ikke er en del af Bestseller. Det er dog naturligt, at vi i den nuværende situation giver selskabets butikslejere en hjælpende hånd, skriver Bo Refsgaard.

Kan det komme på tale at forlænge ordningen?

- Idet vi ikke på nuværende tidspunkt kender det endelige omfang krisen, har vi valgt i første omgang at give rabat i april og maj (en halvering af den normale husleje, red). Henstanden er gældende for april 2020 og frem til, der foreligger en nærmere afklaring. Herunder lejers mulighed for at modtage hjælpepakke vedrørende faste udgifter, herunder husleje, skriver Bo Refsgaard og fortsætter:

- Såfremt situationen er uændret ved udgangen af april 2020 vil vi sammen med de enkelte lejere overveje, hvilke muligheder der måtte være for en fælles løsning. Vi håber, med dette tiltag at kunne bidrage lidt til, at alle parter kommer bedst muligt gennem den kommende periode.

_

Iben Leth kan kigge langt efter kunderne lige nu. Men hun holder åbent til trods. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare og risikoen for gummiben

Afsløring: Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Kultur

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Seneste plus

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Annonce