Annonce
Debat

Det er tid til at nytænke ejerskabet af genbrugspladser i Horsens Kommune

Annonce

Læserbrev: 1,1 mio. kr. til aflønning af et privat vagtselskab. Det er i skrivende stund regningen for at regulere adgangen til de offentlige genbrugspladser i Brædstrup og Horsens under Covid-19-udbruddet.

Viceborgmester Martin Ravn (V). Arkivfoto: Morten Pape

Det er desværre ikke den eneste udgift og svaghed ved en kommunalt drevet genbrugsplads.

De var lukket i en lang periode, efter at Covid-19 ramte. Det medførte mindre brændbart affald til kedlerne ved Fjernvarme Horsens, men det medførte logisk nok også trængsel, da pladsen åbnede igen.

Det valgte man at hyre et privat vagtselskab til at regulere fremfor at bruge egne ansatte, som vel er lige så kvalificerede til opgaven?

Hvis man kan regulere og anvise borgerne, hvor man sorterer affaldet, kan man vel også regulere og anvise, hvor mange der må være på genbrugspladsen?

Alt sammen problemer og udfordringer, som kunne have været undgået, hvis ejerformen på genbrugspladserne i Horsens Kommune var en anden.

I Silkeborg Kommune drives de gennem et aktieselskab. Det er stadig 100 pct. kommunalt ejet, men det betyder, at medarbejderne ikke er kommunalt ansat. Derfor har genbrugspladserne i Silkeborg under Covid-19-krisen ikke været lukket.


Ejerformen blev i denne situation afgørende for, om pladsen skulle være åben eller lukket. Det er ganske forunderligt og udstiller svagheden ved det kommunale system.

Martin Ravn


Ejerformen blev i denne situation afgørende for, om pladsen skulle være åben eller lukket. Det er ganske forunderligt og udstiller svagheden ved det kommunale system.

Et topstyret system, hvor der i en krisesituation ikke skelnes mellem jobfunktioner og smitterisiko. Om arbejdet er under åben himmel eller i mindre lokaler med tæt kontakt. Hvor der ikke reflekteres og handles lokalt efter forholdene. Hvor fornuften ganske enkelt forsvinder, og alle sendes hjem.

Hvorfor?

Det korte svar er, fordi statsministeren bestemte det. Derfor blev alle offentligt ansatte sendt hjem med fuld løn, mens ansatte med samme funktion i offentligt ejede og private virksomheder arbejdede videre, og det paradoks er årsagen til, at driftschef for Silkeborg Forsyning, Genbrug og Affald Erich Beck holdt sine fire genbrugspladser åbne.

"Vi tager selvfølgelig Covid-19-forholdsregler, men vi har stadig åbent, så vi kan gøre vores til at holde så meget kørende som muligt", udtalte han i marts.

I Venstre har vi samme holdning. Så meget som muligt skal holdes kørende, hvis der kommer et nyt virusudbrud i Danmark, men også for at sikre fleksibilitet og fornuft i driften generelt.

Derfor går vi ind til de kommende budgetforhandlinger med et forslag om at ændre ejerforholdet for genbrugspladserne i Horsens Kommune.

Samtidig vil vi undersøge, om der er andre kommunale områder, der kan drives mere driftssikkert og økonomisk forsvarligt med en anden ejerform. (Forkortet, red.)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce