Annonce
Debat

Det er symptomatisk, at det akkurat er de vestlige liberale demokratier, der overgiver sig til multikulturalismen, og som derved risikerer at grave deres egen grav

Malthe Madsen. Privatfoto

Læserbrev: At man ikke nødvendigvis er fremmedhader, fordi man foretrækker at leve sammen med mennesker, man deler sprog og kultur med, er der mange med stor indflydelse på den politiske debat, som er blinde for.

De kan eller vil ikke se, at det er nødvendigt at skelne mellem en naturlig præference for folk "som én selv" og en moralsk forkastelig racisme.

Denne uvilje imod at skelne er ikke harmløs, men har alvorlige konsekvenser; for når man ikke ser virkeligheden, som den er, bliver den politiske kurs urealistisk.

Annonce

Den realistiske politik, der må tilsigte en undgåelse af parallelsamfund og bevarelse af kontinuiteten i den lokale kultur med dens givne sprog og omgangsformer, gøres til udtryk for bornert og afstumpet selvtilstrækkelighed, og i stedet hævder man, at samfundet skal være multikulturelt.

Der stilles krav om, at alle kulturer skal stilles lige overalt. Indvandrere skal ikke være forpligtede til at integrere sig i den lokale kultur, men denne skal tværtimod være forpligtet til at give plads for deres kultur.

Dette ideal har i dag for mange fået status som et ubetinget moralsk holdepunkt, en værdi, man ikke kan være imod uden at være fremmedfjendsk. Sådan bruges det ikke bare af politikere og intellektuelle, men også af menneskerettigheds-observatører med tilknytning til f.eks. EU og FN.

Det siger sig selv, at der hermed er skabt en politisk uholdbar situation, eftersom det multikulturelle ideal hviler på en illusion: Man kan ikke have et samfund, hvor der er ligeværdighed, og hvor alle kan omgås nogenlunde gnidningsfrit, uden at man har en fælles lokal kultur og et fælles sprog.

Det er symptomatisk, at det akkurat er de vestlige liberale demokratier, der overgiver sig til multikulturalismen, og som derved risikerer at grave deres egen grav.

Det er deres egne eliters fordrejede idealisme, som er baggrunden for den glidende underminering af den sociale sammenhængskraft og det tiltagende besvær med at opretholde de demokratiske frihedsrettigheder. Der er tale om en tragisk dynamik.

Malthe Madsen

Det er deres egne eliters fordrejede idealisme, som er baggrunden for den glidende underminering af den sociale sammenhængskraft og det tiltagende besvær med at opretholde de demokratiske frihedsrettigheder. Der er tale om en tragisk dynamik.

Det kan afslutningsvis nævnes, at historien giver os andre eksempler på en tilsvarende fordrejet idealisme. Tænk bare på socialismen: troen på, at man kunne skabe et bedre samfund ved at ophæve den private ejendomsret til produktionsmidlerne og indføre en politisk styret planøkonomi i stedet for det frie marked.

Også dette ideal byggede på en illusion; for planøkonomien kan ikke fungere uden de oplysninger, der svarer til markedets priser, og markedet er en naturlig del af et frit samfund.

Derfor blev de samfund, der strengt fulgte det socialistiske ideal, bundet i ufrihed. Deres tro på, at de var på vej mod en større social frihed, byggede på en illusion. Og multikulturalismens illusion er desværre nok større, fordi den angår noget endnu mere elementært.

Annonce
Horsens For abonnenter

Kommunen bruger 11 millioner på byggeri, som skal bruges i tre år: 40 specialskolebørn skal undervises i pavilloner

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

12-årige Emma faldt om på banegården med hjertestop: Nu er hendes redningskvinde indstillet til årets Årets førstehjælper

Horsens For abonnenter

Nyt byrådsmedlem sender en byge af spørgsmål: God tone, fremtiden for Hospitalskirken, det gode liv i Horsens og byrådsmedlemmernes tidsforbrug til debat i byrådssalen

Horsens

Gør det ondt? Hvornår får man varmen igen? Hvorfor er I nøgne?: Stil alle dine spørgsmål om vinterbadning direkte til formanden for Horsens vinterbaderklub

AC Horsens

AC Horsens  henter dynamisk midtbanemotor i OB: Moses Opondo lejet for foråret med købsoption

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Erhverv For abonnenter

Syv nye regnskaber: Stabilt år for herretøj, skrot blev til millioner, og revisionsfirma slettede de røde tal

Erhverv For abonnenter

Nu skal det være slut med bøvl, når bilen har fået en Bilka-bule: Hos ambitiøst Horsens-firma må en reparation max vare to timer

Erhverv

Peugeot er vippet af tronen: Horsensianerne har fået et nyt favorit-bilmærke

'Fantastiske data': Sådan skal du spise for at få et ekstraordinært langt liv

Erhverv

27-årig er klar til erhvervseventyr i Paradis: Jeg har altid drømt om at blive selvstændig

Hedensted For abonnenter

Vibeke stod på kanten af sin egen grav: Nu er hun på vej tilbage i præstekjolen

Kultur

Torup Kunst genopstår: Birgit vil køre galleri videre i Hannes ånd

Annonce