Annonce
Navne

Mette har skrevet for avisen i 25 år: - Det er menneskers historie, der er drivkraften for mig...

Mette Graugaard fejrer torsdag 25-års jubilæum som journalist på Horsens Folkeblad. Foto: Morten Pape
Hun står bag utallige menneske-fortællinger i avisens spalter og er samtidig redaktionens "mor", der aldrig overser en kollega. Torsdag er det 25 år siden, at journalist Mette Graugaard kom til Horsens Folkeblad.

Horsens: Hun har skrevet om børnestof, skolestof, sundhed og ældreområdet.

Det sociale har været omdrejningspunktet i det meste af 55-årige Mette Graugaards journalistiske virke på Horsens Folkeblad, og hun mestrer om nogen lange, personbårne interviews.

Om det er personer, der er ramt af alvorlig sygdom, bådflygtninge, socialt udsatte eller ældre, der ikke kan få vasket tøj. Hun har skrevet om dem alle og altid med stor respekt for dem, der stiller deres historie til rådighed, så andre kan lære af dem.

Annonce

Vil I med ud at tvangsfjerne en kvælerslange

Set i det lys griner hun selv højt, da hun bliver bedt om at nævne en historie, der har gjort særlig indtryk på hende i de 25 år, hun har været i Horsens Folkeblads tjeneste. For umiddelbart ligger den langt fra det, hun normalvis skriver om.

- En falckmand ringede til avisen og fortalte, at de var på vej ud for at tvangsfjerne en kvælerslange... Han ville lige høre, om det var noget, avisen var interesseret i at komme med til, fortæller Mette Graugaard, der ikke tøvede mange sekunder:

- Ja, det var vi!

Hun rykkede ud med blok og kuglepen og fik lov til at komme med ind til kvælerslangens ejer, der for nylig var blevet bidt af "Tøsen", som den 24 kg tunge og fire meter lange kvælerslange hed.

Annonce

Man ved aldrig, hvad der sker på jobbet

Ejeren fattede tillid til Mette Graugaard og fortalte, hvordan Tøsen ved et uheld var kommet til at bide hende i hovedet, da den skulle fodres.

Hun er lyttende, empatisk og har en engels tålmodighed. De egenskaber gør, at hun er god til at skabe tillid til kilderne, og gennem årene har hun stået bag mange gribende menneskefortællinger i avisen. Foto: Morten Pape

Hvordan hendes kæreste måtte løsne slangens kæber om hendes ansigt, så hun kom fri af biddet og kom på skadestuen. Og hvordan skadestue-lægen kontaktede politiet, fordi hun ikke lige havde tilladelse til at have fem pythonslanger derhjemme.

Det var her, Falck kom ind i billedet, da slangerne skulle fjernes, og Mette Graugaard fik den historie på blokken, som stadig - her 19 år senere - står lyslevende i hendes hukommelse.

Det gør den af flere grunde.

- Det var en fantastisk historie ind i en anden verden hos et menneske, der sov med en kvælerslange i fodenden. Den er også udtryk for en tid, da vi havde en meget tættere kontakt med kilderne. Det gik ikke igennem en presseafdeling eller en spindoktor. Det var en lokal falckmand, der tænkte, at her var en god historie for avisen. Og så er den et eksempel på, at man aldrig ved, hvad der sker, når man møder på arbejde.

Annonce

Ikke bange for de svære historier

Noget ligger dog fast i arbejdslivet.

I de fleste af årene på avisen har hun fulgt sygehuset i Horsens - både da det blev drevet af det gamle Vejle Amt og nu, da det hører under Region Midtjylland.

- Det er lidt sjovt... Jeg har fulgt sygehuset i flere år end den sygehusledelse, der er i dag. Jeg kender dele af sygehusets historie bedre end ledelsen, siger hun med et skævt grin.


Jeg har svært ved at forstå dem, der ikke vil opleve glæden ved at tage sin knitrende avis, sætte sig med sin kaffe og blive lokket til at læse noget, man ellers ikke interesserer sig for. Det er en god stund og en god følelse af, at nu er man opdateret. På de sociale medier bliver man opdateret hele tiden...

Journalist Mette Graugaard


- Selvom mit område er social- og sundhedsstof, laver jeg alt muligt. Men jeg har skrevet mange rørende historier. Som journalist får du adgang til at tale med mennesker om det, der betyder rigtig meget for dem. Det kræver tillid, og man skal være taknemlig for dem, der åbner op og fortæller om deres oplevelser, erfaringer og liv. De er med til at gøre os alle sammen klogere.

Netop de personlige historier er en af Mette Graugaards store forcer, fortæller Lene Vestergaard, chefredaktør på Horsens Folkeblad.

- Hun er aldrig bange for at tage de svære historier, hvor mennesker enten har utrolig meget på spil eller befinder sig på kanten mellem liv og død. Her opbygger hun et tillidsforhold til de involverede med en højtudviklet etisk sans og en tålmodighed, der er svær at matche.

Annonce

Passer på flokken

Samme egenskaber nyder kollegerne på Horsens Folkeblad også godt af.

Mette Graugaard er en højt værdsat kollega. Hun er lattermild, omsorgsfuld, giver gerne flødeboller og holder øje med flokkens ve og vel.

- Jeg er et flokdyr, og flokken skal have det godt. Jeg ville have det svært, hvis jeg så en kollega, der ikke har det godt, konstaterer hun, der i mange år delte skrivebord med avisens praktikanter.

- Det kunne jeg rigtig godt lide. Jeg har lært noget af dem alle sammen, fordi jeg er blevet tvunget til at reflektere over faget og lært af deres digitale tilgang til historierne. Vi bidrager alle med noget og gør på den måde hinanden bedre.

Annonce

En arbejdsplads i rivende udvikling

Måske er det flokdyret i hende, der gør, at hun blev på sin pind i Horsens og nu kan fejre sit 25-års-jubilæum på det lokale dagblad.

Mette Graugaard og husbond Søren bor tæt på Nørrestrand, og hun elsker at gå eller løbe ture i naturen. Om kort tid bliver familien udvidet med en lille labradorhvalp, og så bliver der endnu flere gode grunde til at udforske Nørrestrand. Foto: Morten Pape

- Det er en arbejdsplads, hvor der er en god kollegial stemning. Det har der altid været, og det betyder rigtig meget for mig at være et sted, der fungerer socialt. Og så kan jeg godt lide det lokale. Nærværet, følelsen af, at det betyder noget, det man skriver. Det er mennesker, der er drivkraften for mig. Jeg interesserer mig grundlæggende for mennesker, og når man har øjnene åbne for forskellighed, fungerer vi også bedre sammen.

Samtidig er det en arbejdsplads i en rivende udvikling, påpeger hun.

- Der er sket sindssygt mange forandringer. Det kræver meget at gå fra avis til digitalt medie, og lige nu står vi med et ben i begge lejre. Det giver masser af faglige udfordringer og nye måder at gøre tingene på, siger hun, der - selvom hun uforfærdet har kastet sig ud i den fagre, digitale verden - fortsat nærer en dyb kærlighed til papiravisen.

Annonce

Knitrende avis og kaffe

- Verden ser anderledes ud nu. Mine børn kommer aldrig til at holde en avis, heller ikke selvom de er vokset op med den. Jeg har svært ved at forstå dem, der ikke vil opleve glæden ved at tage sin knitrende avis, sætte sig med sin kaffe og blive lokket til at læse noget, man ellers ikke interesserer sig for. Det er en god stund og en god følelse af, at nu er man opdateret. På de sociale medier bliver man opdateret hele tiden...

Privat er hun gift med Søren, og de bor i et byhus tæt på avisen og på Nørrestrand, hvor hun elsker at gå eller løbe ture.

Døtrene Signe og Johanne er fløjet fra reden, og Søren har efter et mildt pres og bedende øjne overtalt hende til at udvide familien med Ronja, en lille, sort labradorhvalp, der flytter ind om et par uger.

Ronja afløser Nugga, der efter et langt og godt hundeliv hos familien gik bort for halvandet år siden.

Annonce

Glad for Horsens

Mette Graugaard stammer fra Hjerm mellem Struer og Holstebro. Hun er uddannet på journalisthøjskolen i Aarhus i 1994, og flyttede kun til Horsens, fordi det var et krav, da hun blev fastansat.

- Men, understreger hun:

- Vi er meget glade for at bo i Horsens, selvom vi blev tvangsflyttet. Vi joker tit med, at det kun er gået fremad for byen, siden vi flyttede hertil...

Annonce
Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Net over havnebad endte som fuglefælde

Odder For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Sport

Hvad er der dog galt med Esbjerg?

Sport

Drachmann ikke med til Amager

Sport

Thor Lange: AC Horsens er favorit på Amager

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Erhverv

Flere forretninger har fortsat svært ved at skaffe varer på grund af corona: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Hedensted

Se video: Kænguru løs i Løsning - efterlyser ejer

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Sport

Johanne Svendsen kom hjem til Vejle og slog professionel ukrainer

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Odder

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

Annonce