Annonce
Debat

Det er lidt synd, at vi med kvindernes opdukken i politik og erhvervsliv ikke får et mere feminint indslag i vor hverdag

Børge Fruelund Jensen. Foto: Jørn Alsted, JA Photo

Læserbrev: Et overordnet og generelt blik på verdenshistorien, op og til med i dag, er, at vi altid og overalt har levet i en verden skabt, på godt og ondt, af mænd.

Det gælder alle politiske systemer og forfatningsformer, og det gælder industrialismen - og de opfindelser den forudsætter - og det gælder uheldigvis også ideologier, verdenskrige og masseudryddelser. Og naturligvis også demokrati og den moderne, teknologiske virkelighed.

Kvinder, siden suffragetternes dage omkring 1900-tallet og til i dag, der vil træde ind på verdenshistoriens scene og proklamere ligeberettigelse, træder således ind i en verden, der er skabt af mænd og derfor kan siges at bære præg af den maskuline ethos.

Annonce

Der har været ganske få magtfulde kvinder i verdenshistorien. En af dem var Elizabeth I , der regerede England på Shakespeares tid, og vor egen Margrethe af Norge (nej, den såkaldte Margrethe I af Danmark har aldrig været salvet dronning af Danmark - det er en monarkistisk tilsnigelse. Margrethe af Norge skabte Kalmarunionen).

Hvad vi mænd har kunnet håbe på er, at vi med kvindernes ligeberettigelse og medindflydelse kunne få et ægte feminint træk ind i historien. Men nej.


Kvinder, der træder ind i ledende stillinger i politik og erhvervsliv og dermed får magt, synes fuldt ud at acceptere de maskuline spilleregler og påtage sig den maskuline ethos. De adopterer ukritisk oprindeligt maskuline værdinormer.

Børge Fruelund Jensen


Kvinder, der træder ind i ledende stillinger i politik og erhvervsliv og dermed får magt, synes fuldt ud at acceptere de maskuline spilleregler og påtage sig den maskuline ethos. De adopterer ukritisk oprindeligt maskuline værdinormer.

De to dronninger, jeg har nævnt, var ikke meget bedre. Når Shakespeare krydsede London Bridge, så han dagligt nye, afhuggede hoveder sat på lange stager til skræk og advarsel.

Elizabeth I så (især katolske) sammensværgelser overalt. Og Margrethe af Norge måtte naturligvis spille sit magtspil i Norden på mandlige politikeres og monarkers betingelser.

Det er lidt synd, at vi ikke med kvindernes opdukken i politik, erhvervsliv, medier og i kunstformerne får et mere feminint indslag i vor hverdag.

Er deres nyfundne magt og indflydelse stadigvæk et så nyt fænomen, at kvinder endnu ikke har fundet sig selv og qua kvinder har gjort deres kvindelighed gældende?

Annonce
Horsens For abonnenter

Mand fik hugget lillefingeren af: 27-årig skal fem år i fængsel for øksevold

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Problemer med aflevering af freetrailerne på Smedetorv fortsætter: Nu tager Ikea konsekvensen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Sport

Vanvittig buzzer beater sikrede Horsens IC-sejr i allersidste sekund: Derfor er der pres på, hvis holdet skal nå at spille sig tilbage i medaljestriden

Horsens

Priserne stiger fortsat - men i langsommere tempo: Man kan stadig tjene pænt på at sælge huset i 2022

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Horsens For abonnenter

Cykelholdet Sund Vilje blev skelsættende for Flemmings liv: Nu cykler han til Paris med sit eget lille hold

Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Horsens

Jeg er blevet gravid, mens jeg er i et barselsvikariat - kan min chef fyre mig, når jeg fortæller det?

Erhverv For abonnenter

Henrik taber 100 kroner for hver gris, han sender ud af stalden

Odder

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Annonce