Annoncørbetalt indhold

Det er ikke nok at være gift: Testamente kan sikre den længst levende

Den 48-årige advokat hos LRP Anne Koch mener, at man bør få lavet et testamente, der sikrer den længst levende, hvis man er gift og har børn. Hvis man ikke har et testamente, så skal man betale sine børn en fjerdedel af det, man ejer, for at få den fulde frihed. Hvis man har lavet et testamente, hvor man sikrer den længst levende, så kan man nøjes med at betale en sekstendedel, når man skifter boet.

Når man er gift og har børn er det centralt, at man får lavet et testamente, der sikrer den længst levende, ellers kan man risikere at skulle gå fra hus og hjem, oplyser advokaten Anne Koch.

Vi har en højere levealder i dag, og derfor er det ikke længere nok blot at være gift, hvis man vil sikre sin partner bedst muligt, mener advokaten Anne Koch, der har arbejdet med familieret siden 1996.

- Det har hidtil været sådan, at når folk talte om testamenter, var det kun noget, man havde behov for, hvis man havde "et moderne familieforhold" - altså et familieforhold med dine, mine og vores børn. Sådan er det ikke længere. Tværtimod, siger 48-årige Anne Koch, der er født og opvokset i Randers, er gift og har to børn fra et tidligere ægteskab. I 1993 blev Anne Koch uddannet jurist, og i 1996 blev hun uddannet advokat fra et større advokatkontor i Randers. I marts 2016 startede hun som advokat hos LRP i Horsens, hvor hun stadig arbejder.

Ifølge Anne Koch, der har arbejdet med familieret siden 1996, har ganske almindelige danskere, der er gift og har fælles børn, også brug for et testamente, hvis man vil sikre den længst levende ægtefælle, da den gennemsnitlige levealder er steget markant de seneste år.

- Den gennemsnitlige levealder for kvinder er i dag på 87 år og for mænd ligger den på 84 år. I gamle dage var man nærmest færdig, når man forlod arbejdsmarkedet - hvis man var heldig, levede man måske fem år mere. Man havde ikke en fornemmelse af, at man som 75-årig skulle rende og spille golf og tage på vinrejser - det var ikke den måde, man tænkte, man kunne leve på, hvis man bare havde fem år tilbage. Det var en helt anden og mere lukket verden, end den vi har i dag, fortæller hun og tilføjer.

- Samtidig er der cirka 25 procent af den danske befolkning der dør, inden de bliver 70, hvilket altså også betyder, at mange ægtefæller oplever pludselig at blive alene. Det gør jo, at der kan være rigtig mange aktive år tilbage for den ægtefælle, der lever længst. Hvis man som længst levende vil have sin fulde frihed - altså evnen til at kunne frit disponere over sine penge i enhver henseende, så skal man skifte boet med sine børn. Hvis man ikke har et testamente, så skal man betale sine børn en fjerdedel af det, man ejer, for at få den fulde frihed. Hvis man har lavet et testamente, hvor man sikrer den længst levende, så kan man nøjes med at betale en sekstendedel, når man skifter boet, siger hun.

Uskiftet bo er ikke længere svaret

Netop fordi vores gennemsnitlige levealder er steget, giver det ikke længere mening at se et uskiftet bo som den bedste løsning, hvis man mister sin ægtefælle i en tidlig alder, og derfor har alle behov for at sikre sig mod den situation, mener Anne Koch.

- Det, der er problemet ved uskiftet bo, er, at hvis man får et langt liv bagefter - altså når den første ægtefælle er død - så skaber det uskiftede bo nogle begrænsninger, som man ikke ser i øjeblikket, men som man kan komme til at mærke i sit senere liv. Man kan for eksempel ikke gifte sig igen, før man har skiftet boet. Når man sidder i et uskiftet bo, kan ens situation blive enormt presset, siger hun og tilføjer.

- Jeg synes, et uskiftet bo er en god model for ældre mennesker, der kan begynde at se slutdatoen. Alle, der mister deres ægtefælle på et tidspunkt, hvor de stadig tænker, at de har liv tilbage, bør, efter min opfattelse, meget nøje overveje at skifte boet i stedet. Det er der, et testamente virkelig gør en forskel, og sørger for, at de kan skifte væsentligt billigere, end hvis de ikke har et testamente - et testamente sikrer den længst levende.

Man kan vælge at sidde i uskiftet bo eller skiftet bo alt efter, hvad man vil, men et testamente til cirka 4800 kroner sørger for, at man har en bedre situation at vælge ud fra, og kan få skiftet boet efter den førstafdøde ægtefælle på bedst mulige måde, så man kan komme ud af det, hvis man ønsker det, oplyser Anne Koch.

- Det er så ufatteligt vigtigt at få spredt ud, for det er så lidt, der skal til for at få sikret ægtefællen noget bedre. Det der med, at man bare tror, at loven sikrer en, det er ikke godt nok - kun hvis man begge to lever til man bliver 90 år og dør året efter hinanden, kan det være fint uden nærmere eftertanke at gå i uskiftet bo, men særligt i de situationer, hvor den ene ægtefælle dør "ung", kan der være alt for stor risiko for en dårlig situation for den længstlevende ægtefælle, og den situation er da tåbelig, når man kan gøre noget ved det med et testamente, siger hun og tilføjer.

- Jeg møder mennesker, der sidder og planlægger deres liv og hvordan de skal leve, når de går på pension. De drømmer om at have penge nok til deres alderdom, fordi de har en forventning om, at de skal leve et aktivt liv i deres alderdom. Derfor er det vigtigt, at de har deres frihed, men der er ingen, der overvejer, at de skal af med en fjerdedel til deres børn, hvis den ene dør, og man ikke har et testamente, der sikrer den længst levende. Vi bliver nødt til at sikre hinanden bedst muligt, for hvis børnene skal have en stor del, når man skifter boet, så kan den sidste ikke blive i huset.

Denne artikel er sponsoreret af LRP i Horsens, der gerne vil sætte fokus på juridisk bistand.

LRP i Horsens

LRP er den største advokatvirksomhed i Horsens med sine knap 60 medarbejdere, hvoraf de 26 er jurister.

LRP i Horsens yder en omfattende juridisk rådgivning til et bredt spektrum af erhvervsklienter indenfor alle områder af erhvervsretten, ligesom vi yder rådgivning til diverse offentlige institutioner og private organisationer. Vi yder endvidere rådgivning til private klienter indenfor alle privatretlige områder.

Virksomhedens medarbejdere har på hver deres felt en specialistviden, der vedligeholdes og udbygges gennem kontinuerlig uddannelse og konsekvent sparring medarbejderne imellem.

Vores overordnede mål er at yde en rådgivning, der er effektiv, hurtig og juridisk højt kvalificeret med et klart kommercielt sigte. Anvendelse af den nyeste teknologi indgår efter vores opfattelse som et nødvendigt led i en sådan rådgivning.

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.