Annonce
Kultur

Det er hverken legendariske Dylan eller mega-koncerterne, han husker som de største

Christian Rimestad fik ansvaret for kulturstoffet på Horsens Folkeblad nogenlunde samtidig med, at koncert-tryllekunstner Frank Panduro indledte det musikalske eventyr, der satte Horsens på verdenskortet. Byens teater, hvor Panduro dengang var direktør, står i dag som et af de steder, hvor journalisten har haft sine største musikoplevelser. Foto: Morten Pape
Christian Rimestad har oplevet masser af de udenlandske musikere, der i tidens løb har besøgt Horsens - nu udgiver han en 452 sider lang tidsrejse om dem alle. - Du kan kalde det en mindebog, siger han om værket, som han håber vil fremkalde mange ”Åh, kan du huske…?”

Horsens: Christian Rimestads hørelse fejler ikke noget, og det kan man så undre sig lidt over.

Der findes næppe nogen i Horsens, som i tidens løb har udsat sine øregange for så meget livemusik på byens scener som den 70-årige forfatter og forhenværende kulturredaktør på Horsens Folkeblad.

Trods mængden af musikalske oplevelser har hans hukommelse heller ikke lidt mærkbar overlast, og beviset finder man nu på 452 sider i Christians Rimestads nye bog ”Kom Så Horsens - Er I Derude…?”

Annonce

På forsiden af udgivelsen danser titlen over en stribe fotos af stjerner: Ringo Starr, Mick Jagger, Bono, Dolly Parton og Bruce Springsteen. Derunder fortsætter den uddybende undertitel: ”Bogen Om De store Koncerter I Horsens – Og Meget, Meget Mere…”.

Christian Rimestad dækkede den koncertmæssige guldalder i Horsens. Fra 2000 og cirka 10 år frem var der fuldt blus på, indtil andre byer i provinsen begyndte at kopiere den såkaldte "Horsens-model" med koncerter som image-løftestang. I dag er koncertmarkedet fundamentalt anderledes; konkurrencen er hårdere og pengenes magt stor og uomtvistelig, bekræfter Christian Rimestad. Han tror på, at Horsens har en fremtid som koncertby, men præmisserne har ændret sig. Foto: Morten Pape

- Det er først og fremmest en billedbog - eller en mindebog kan du kalde den. Læserne får historien om de lokale musikarrangører og interview med en god del af dem. Jeg fortæller om nogle af dem, der har været med til at sætte tingene i gang: spillesteder og klubber som Nørregade 51, KulisseLageret og Creole Club. På den måde er det lokalhistorie. Men mest af alt er det historien om de mange koncerter, der har været - med billeder og pluk fra anmeldelserne.

- Jeg håber, det betyder, at mange vil sætte sig med bogen, kigge den igennem og sige ”nåh ja, det var den koncert. Kan du huske, at de også har spillet her?” eller ”Ja, det var den aften, vi var af sted sammen med de og de venner,” siger forfatteren, som vi møder et af de steder i byen, hvor han ofte har slidt øregange og fået mange af sine allerbedste koncertoplevelser: Horsens Ny Teater.

Egentlig ikke noget særligt

Det var her, manges opfattelse af Horsens som jysk koncert-metropol snarere end grå fængselsby blev født, da legendariske Bob Dylan stemplede ind til intimkoncert 21. maj 2000.


Jeg tror, vi snakkede i et kvarter. Det er selvfølgelig ikke ret længe, men der sad jeg altså og interviewede en af de fire beatler. Det havde jeg aldrig forestillet mig kunne ske. Ikke i mine vildeste drømme.

Christian Rimestad


Koncerten med den ikoniske amerikaner, som det lykkedes den lokale koncert-troldmand Frank Panduro at stable på benene, rager op som en milepæl. Ikke kun lokalt, men i Danmark, hvor andre provinsbyer i halen på den østjyske købstads succes langsomt fik øjnene op for musikkens imageskabende kraft.

Christian Rimestad fulgte fra starten den ambitiøse koncert-bagermester Frank Panduro og vidste, at han ville slå stort brød op. Panduro ringede faktisk til Christian Rimestad og spurgte den lokale kulturjournalist (og Dylan-fan), om han troede, at en intimkoncert med den amerikanske stjerne kunne bære. - Jeg blev helt stille og tænkte "Dylan i Horsens, hold da kæft...", så jeg skyndte mig at sige til ham, "Det tror jeg sagtens, den kan", siger han med et grin. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Tranformations-eventyret er fortalt uendeligt mange gange, blandt andre af Christian Rimestad, som har fulgt udviklingen af den by, han selv flyttede til i 1987, tæt.

De branding-mæssige konsekvenser af Dylans visit var dog større end koncerten i sig selv, afslører den ellers inkarnerede fan og forfatter.

- Jeg husker egentlig ikke koncerten som noget særligt rent musikalsk. Jeg har aldrig brudt mig ret meget om den måde, Dylan maltrakterer sit materiale på scenen på, siger han med et smil og afslører, at selv om Horsens i hans tid som journalist på Folkebladet har huset myriader af kæmpekoncerter, er det ikke dem, der står øverst på hans personlige hitliste.

Publikum gik amok på den fede måde under afslutningen på R.E.M.-koncerten i 2005, som forfatteren har på sin personlige top fem. Arkivfoto: Martin Ravn

Han kunne fremhæve Rolling Stones, Metallica, U2, AC/DC, Madonna, Bruce Springsteen eller andre stjerner fra den absolutte superliga. Men på den flere A4-sider lange liste over samtlige udenlandske optrædende, som hans bog udspringer af, er det andre kunstnere, der popper op.

Annonce

Kan bedst lide de intime steder

- Jeg har aldrig været til de helt store koncerter med mange mennesker. Jeg kan bedre lide den intime stemning, man kan opnå i fængselsgården, nede i Lunden eller på teateret, siger han og kigger rundt i salen, hvor lyset denne dag falder dæmpet og blødt over de røde sæder.

Christian Rimestads top fem over Horsens-koncerter

- Jeg har ikke oplevet alle de store koncerter, men jeg har været til rigtig mange af dem, konstaterer Christian Rimestad.

25. august udgiver sin ny bog om koncertbyen Horsens "Hvad så Horsens... Er I Derude...?"

Her er hans personlige koncert-top fem i vilkårlig rækkefølge:

R.E.M., juni 2005 Horsens Stadion

- Der var bare en rigtig god stemning på det gamle stadion. Koncerten var totalt fed, og til sidst kørte der på en storskærm et lysshow med navnene på alle de byer, hvor bandet skulle spille. Det var store byer i USA og hovedstæder i Europa, og så kom Horsens til sidst, og navnet stod og blinkede. Publikum gik fuldstændig amok - dét var en fed oplevelse.

Hank Marvin, april 2000, Horsens Ny Teater

- Det var bare en totalt mindeværdig koncert, siger forfatteren om koncerten med en af ungdommens guitarhelte. En elegant koncert med en elegantier, lyder hans beskrivelse.

Aage Aleksandersen, november 2002, Horsens Ny Teater

- Som journalist har jeg haft mange oplevelser, jeg ikke havde fået, hvis jeg ikke lige skulle skrive om dem for avisen; for eksempel Aage Aleksandersen fra Norge. Jeg kendte stort set intet til ham på forhånd, men jeg gik derfra i totalt opløftet stemning. Dels skriver han nogle knaldgode sange, dels har han så meget format, at han havde kunnet håndplukke nogle af de bedste musikere i Norge. Fantastisk oplevelse.

Tom Petty & The Heartbreakers, juni 2012, Fængslet

- Jeg kan godt lide de intime koncerter, og der har været så mange: Elton John, David Bowie, Roxy Music, Beach Boys i Lunden. Men jeg vil fremhæve Tom Petty & The Heartbreakers på Fængslet. Det var på en måde meget forudsigeligt, men det fungerede bare.

Aerosmith, juni 2014, Fængslet

- Som sagt er jeg ikke så vild med de kæmpestore koncerter, men her var et eksempel på, at det alligevel kan lykkes at skabe en fantastisk stemning plus, at jeg altid har været fan af Aerosmith. Det betød selvfølgelig meget, at jeg kendte de fleste af numrene.

Anderledes spot har der over årene været på stærke personlige oplevelser for Christian Rimestad.

- En af de helt store var Hank Marvin-koncerten hernede i 2000.

- Da jeg begyndte at lytte til musik, hørte jeg rigtig meget Cliff Richard og Shadows og var helt vild med Hank Marvin. Han var jo totalt stilskabende, og så kom han pludselig til Horsens, siger Christian Rimestad, som endte med at interviewe guitar-ekvilibristen, der afslørede sig som en fuldstændig nede på jorden-type.

Christian Rimestad er et omvandrende opslagsværk ud i koncertbyen Horsens, og selv om han i tidens løb har lagt øre til megen musik, har han stadig ønsker. The Who! Dem vil jeg gerne høre i Horsens. Jeg er ikke meget til festivaler; det med at bo i telt, drukne sig i øl og leve med lugten af tis. Sidste gang jeg tog til Roskilde var i 2007, og det var netop for at høre Who, siger forfatteren, som hellere vil opleve de legendariske briter under mere sanitært forsvarlige forhold i hjembyen. Foto: Morten Pape

- Og så var det en fremragende koncert. En af de mest elegante koncerter, jeg har været til - og det er jo sådan, han er; en elegantier. Det er virkelig en af de oplevelser, jeg husker, siger forfatteren, som har interviewet flere stjerner i løbet af sin karriere.

Hank Marvin, en stilskabende elegantier på Horsens Ny Teater. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce

En interview-drøm gik i opfyldelse

Blandt andre en anden af ungdommens helte, Ringo Starr, som han fik chancen for at tale med op til Beatles-trommeslagerens koncert i Lunden i juni 2018.

- Jeg tror, vi snakkede i et kvarter. Det er selvfølgelig ikke ret længe, men der sad jeg altså og interviewede en af de fire beatler, siger Christian Rimestad med en "jeg taber kæben"-grimasse.

- Det havde jeg aldrig forestillet mig kunne ske. Ikke i mine vildeste drømme. At det så i øvrigt blev en af de mest kærlige koncerter, jeg har oplevet, gjorde det ikke værre, siger forfatteren på sin vej ned ad memory lane.

En tur, der også har forsikret ham om, at fortællingen om Horsens som international musik-by i øvrigt ikke begyndte med Dylan-jordskælvet ved årtusindeskiftet.

Annonce

Woodstock-stjerne på statsskolen

Christian Rimestad skruer tidsmaskinen tilbage til bogens start-punkt i 1974 og udgivelsens første opslag:

- Der sidder Country Joe McDonald, som jo var et kæmpenavn i 70'erne - ikke mindst efter hans optræden med The Fish på Woodstock og "Feel Like I'm Fixing To Die Rag". Han dukkede så op til en koncert ude på statsskolen, siger han, slår ud med armene og fortsætter op til 1980'erne, hvor der også var stort opsatte koncerter i byen.

U2-koncerten på Casa Arena i 2010 var på sin vis med til at markere en afslutning på den koncertmæssige guldalder i Horsens. Fra 2000 til 2010 havde byen ifølge Christian Rimestad i store træk kørt friløb som provinsens koncert-mekka. Andre byer så efterhånden lyset i "Horsens-modellen" og begyndte i stigende grad også at bruge koncerter og kultur som løftestang for deres image. Dermed blev konkurrencen om publikums gunst også hårdere. Arkivfoto: Morten Marboe

- Da jeg begyndte på bogen og kiggede på de udenlandske navne, opdagede jeg jo blandt andet, at Creole Club og HfS allerede i midten af 80'erne lavede to gange stadionrock, hvor de havde besøg af Wishbone Ash og Dr. Feelgood.

- Pludselig gik de så også amok på Bygholm Parkhotel i 1986-87, og der var både Johnny Cash og Jerry Lee Lewis forbi.

- Endelave Festivalen havde for eksempel også besøg af Troggs, så i mit arbejde røg jeg faktisk ind i et problem: hvor meget skulle jeg tage med? Det endte med at blive et miks af alle de udenlandske navne, siger Christian Rimestad om ”Kom Så Horsens - Er I Derude…?”, der udkommer 25. august og i korte beskrivelser og en meget, meget lang liste dokumenterer samtlige koncerter med udenlandske navne i byen siden 1974.

Annonce

Vil dele de gode oplevelser

- Først og fremmest har jeg skrevet bogen, fordi det er en god historie at få frem. Altså, jeg har jo selv siddet og fået virkeligt fine oplevelser ved at finde ud af, hvem der har spillet i Horsens. Det er det her med at dykke ned i det... Pludselig dukkede Zombies, som var et stort navn i 1960'erne, for eksempel op. Bellamy Brothers har været her, og det havde jeg helt glemt, selv om jeg selv anmeldte koncerten, siger forfatteren og griner.

- Det er lidt samme oplevelse, jeg håber, andre vil få, når de åbner bogen, for der sker jo det, at man glemmer hvor mange, der faktisk har været her.

Christian Rimestads bog, som er blevet til i tæt samarbejde med Horsens Folkeblad, udkommer 25. august. Samme dag kl. 17 kan du møde forfatteren, der fortæller om tilblivelsen af værket. Arrangementet er gratis for abonnenter på avisen. Meld dig til på avisfordele.dk.

Annonce
Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Troels Holch Povlsen tonser med tallene: Tredobler omsætning i Horsens-selskabet Nine United A/S

Kultur For abonnenter

Fortidsminder spænder ben for drømmen om "Hollywood"-skilt i Juelsminde

Horsens

Brænder pengene i lommen? Her er de dyreste boliger til salg i Horsens lige nu

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Kultur For abonnenter

Tredje søndag før jul gik dine oldeforældre tur på Søndergade

Horsens

Han har kastet omkring 700 ton sten i fjorden i år og kan godt kaldes for 'naturens vogter': Nu har han fået et skulderklap for sin indsats

Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Hedensted For abonnenter

Grundejerne bestemte første udspil til diget: Vi er blevet overraskede over, hvor kompliceret kysten er

Horsens For abonnenter

Det blev Østerhåb ved et tilfælde: Drømmehuset fra byggeudstilling blev til et hjem for familien Bang Fasting Bauer

Horsens

Uro i nattelivet: Unge mænd råbte og rakte fuckfinger mod politiet

Annonce