Annonce
Debat

Det er afgørende, at der kommer en klar strategi for, hvordan landbrugsaftalens mål om en fordobling af det økologiske areal i 2030 kan nås

Per Kølster. Pressefoto

Læserbrev: Flere landmænd vil producere økologiske fødevarer, det økologiske areal i Danmark vokser, og økologi optager mere og mere plads på supermarkeders hylder.

Og opturen skal fortsætte. I den landbrugsaftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik i oktober, er der nemlig et mål om fordobling af økologien frem mod 2030. Økologien er altså inde i en rivende udvikling.

Samtidig bliver der stillet nye faglige krav til de økologiske landmænd. Vi skal hele tiden udvikle os og blive dygtigere, så vi er parate til at imødekomme morgendagens krav til den økologiske fødevareproduktion.

Annonce

Der er derfor nok at tage fat på, når over 700 økologer, forskere, eksperter og andre økologiinteresserede mødes til Økologikongres i Vejle torsdag 25. november.

For hvordan sikrer vi en balance på bedrifterne mellem hverdagens kampe og fremtidens visioner? Og hvilke metoder og systemer skal vi prioritere for at nå målene for grøn omstilling, et robust landbrug og en fornuftig bundlinje?

I regi af det nye Innovationscenter for Økologisk Landbrug er vi allerede i fuld gang med at finde nye og bedre måder at producere økologi på - indsatser, som bidrager til at udvikle hele den økologiske sektor, og som bringer arbejdet ude på bedrifterne endnu tættere på økologiens værdier og principper.

Vi undersøger f.eks. nye agro-økologiske metoder, potentialerne i nye produktionssystemer som skovlandbrug og stribedyrkning, hvordan vi kan give endnu mere velfærd til de økologiske husdyr og muligheder for øget recirkulering af næringsstoffer mellem land og by. Og ikke mindst, hvordan vi kan øge bæredygtigheden i hele den økologiske produktion.

Det handler om økologiens klimaaftryk, men også alle de andre faktorer, der bidrager til en bæredygtig produktion.

Vi er også optaget af at finde nye veje til at blive mere selvforsynende med økologiske proteinafgrøder - både til foder, så vi kan blive fri for import af soja, men også til at forsyne det voksende markedet for plantebaserede fødevarer. Her vil danske økologer rigtig gerne levere råvarerne.

Der er nok at tage fat på. Derfor er det afgørende, at der kommer en klar strategi for, hvordan landbrugsaftalens mål om en fordobling af det økologiske areal i 2030 kan nås.

Udviklingen i areal og produktion og øget efterspørgsel skal gå i takt. Derfor er markedsfremmende aktiviteter både i detailhandel, i foodservice og på eksportmarkederne vigtige initiativer, for at økologien kan vokse.

Per Kølster og Hans Erik Jørgensen

Udviklingen i areal og produktion og øget efterspørgsel skal gå i takt. Derfor er markedsfremmende aktiviteter både i detailhandel, i foodservice og på eksportmarkederne vigtige initiativer, for at økologien kan vokse.

På den måde kan vi nå målet om en fordobling af økologien, så den kan bruges som virkemiddel til den grønne omstilling.

Annonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Nye restriktioner på vej efter pressemødet: Se her, hvordan de påvirker din hverdag og dine juleforberedelser

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Sport

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv

Nyt byggefirma har holdt rejsegilde på Torvet: Seks lejeboliger skal stå klar i løbet af foråret

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Horsens

Politiet indfører nattelivszoner i Horsens: Fra lillejuleaften er barer og diskoteker lukket land for dømte med nattelivsforbud

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Horsens

Åbne vidder og store drømme: Se listen over de fem dyreste landejendomme i kommunen

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Annonce