Annonce
Horsens

Det boomer med børn: Skole går fra to til tre spor

Lundskolen skal nu gå fra to til tre spor. Arkivfoto

Det boomer med børn i Lund. Og der er efterhånden så mange i skolealderen, at skolen ikke længere kan følge med. Så nu skal to spor laves til tre.

Lund: I skoleåret 2018/2019 har Lundskolen mere end 470 elever med to klasser på hver årgang. Det giver i gennemsnit over 23 elever i hver klasse, og om få år rammer flere klasser 28 elever, som er Folkeskolelovens højeste antal elever i en klasse. Så nu skal der nye lokaler til at rumme de mage børn.

- Der kommer flere og flere børn i Lund. Det kan vi se på daginstitutionerne, og de børn skal jo i skole en dag, så byrådet har, som en del af budgetaftalen for 2019, besluttet, at der skal ske en ud- og ombygning af Lundskolen, fortæller formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget, Lone Ørsted (S).

Ifølge befolkningsprognosen vil elevtallet på Lundskolen blive ved med at stige støt de næste mange år. Det betyder, at der i skoleåret 2024/2025 er over 600 børn på skolen og dermed tre klasser på ni ud af 10 klassetrin. Men allerede i skoleåret 2021/22 bliver det nødvendigt at lave tre spor på nogle klassetrin, og derfor skal udvidelsen i gang nu.

- Skolen skal både udvides og renoveres. Vi har en ældre bygningsmasse, som ikke er tidssvarende, og på skolens udeareal ligger en fredet stenaldergravhøj, hvor vi ikke kan bygge. Men nu skal opgaven sendes i forprojektering, og så ser vi frem til at få nogle gode bud på, hvordan man kan løse opgaven bedst muligt, lyder det fra Jette Stencel, økonomi- og administrationschef at Horsens Kommune.

Annonce

Der kommer flere og flere børn i Lund. Det kan vi se på daginstitutionerne, og de børn skal jo i skole en dag, så byrådet har, som en del af budgetaftalen for 2019, besluttet, at der skal ske en ud- og ombygning af Lundskolen

Lone Ørsted (S) formand for børne- og uddannelsesudvalget, Horsens Kommune

En moderne skole

Lundskolens bygninger er opført af flere omgange. De nyeste er bygget omkring år 2000, mens de ældste bygninger er fra starten af 1900-tallet og derfor ikke tilpasset nutidens unge - men det bliver de nu.

- Det er sket meget siden dengang, og børnene arbejder på helt andre måder i dag. De bryder klasserne op og arbejder i selvstændige grupper og på tværs, og det stiller helt andre krav til rammerne, forklarer Lone ørsted.

For at få plads til de mange børn og samtidig tage højde for både gravhøj og nye og gamle bygninger, skal dele af den eksisterende skole rives ned, og der skal opføres en ny bygning i flere etager. På den måde kommer der flere klasselokaler, og de eksisterende faglokaler får også en tur.

- Den nye skole er ikke bare bygninger. Der skal være gode pædagogiske læringsmiljøer for børnene, slår Lone Ørsted fast.

Det er planen, at opgaven kommer i udbud inden sommerferien. Selve byggeriet kan så gå i gang til efteråret.

Hvis alt går efter planen, står nybyggeriet færdigt i 2021

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Horsens

- Far, far, julemanden er her...

Annonce