Annonce
Hedensted

Det behøver hverken være dyrt eller fint: Kultur er også et møde i toiletkøen

Der skulle ikke mange stikord til fra Teater Jævns talkshow-vært Morten Mosgaard, før samtalen gled mellem deltagerne i lænestols-panelet . Foto: Michael Svenningsen
Hedensted er den kommune i landet, der bruger færrest penge på kultur. Alligevel - eller måske derfor - lever kulturen i bedste velgående. Det mener i hvert fald en række markante deltagere i det lokale kulturliv, som tog emnet under kærlig behandling ved et talkshow i aftes.

Hedensted: I Hedensted Kommune har kultur aldrig været noget, man har investeret mange penge i. Andre ting er blevet prioriteret højere, når de kommunale kroner skulle fordeles - men betyder det så, at kommunen er kulturløs?

Overhovedet ikke, lyder det korte svar fra fem markante deltagere i det lokale kulturliv, som i et teater-talkshow i aftes fortalte om kultur set fra deres stol - hvad enten den var politisk eller personlig.

Lokationen var selvfølgelig et af de mest kendte kultur-åndehuller i Hedensted Kommune, nemlig Roehuset/Rytmeloftet i Ørum, som en lokal landmand, Uffe Kristiansen åbnede for en årrække siden, da han valgte at skifte køer og korn ud med klaver og koncertsal.

Uffe Kristiansen, der i dag er jazzpianist og koncertarrangør, deltog selv i debatten, og det samme gjorde Vive Capion, som er formand for kunstforeningen Afkørsel 58, Gitte Villadsen, dramaturg fra Teater Jævn, Per Heller, der er bestyrelsesmedlem ved Det Fælles Landdistriktsråd og Liselotte Hillestrøm, som er politisk formand for fritid og fællesskab i Hedensted Kommune.

Annonce

Talkshow om kultur

  • Titel: Kultur er (ikke) et skældsord.
  • Arrangør: Hedensted Kommune, Afkørsel 58 og Teater Jævn.
  • Med støtte fra: Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.
  • Vært: Teater Jævns producent og musiker Morten Mosgaard.
  • Formål: At give gæsterne et indblik i det lokale kulturliv.

Vil ikke binde sig

- Det er rigtigt, at vi ligger i bund med kulturpenge målt per indbygger, men det skyldes blandt andet, at vi ikke har et teater, et musikhus eller et stort museum. I stedet har vi penge ude at arbejde i små projekter, som er båret af frivillige. Vi synes, det giver mening, at der ligger mange frivillige kræfter i kulturen, sagde Liselotte Hillestrøm (S), der som udvalgsformand er med til at prioritere nogle af de kommunale kroner, der rent faktisk bliver brugt på kultur i kommunen.

Rytmeloftet/Roehuset i Ørum, hvor aftenens arrangementet blev holdt med omkring 35 publikummer, er et af de steder, der ikke nyder godt af kommunalt tilskud.

- Men vi har heller ikke søgt ret meget. Et tilskud kan komme med nogle krav, og vi har ikke lyst til at binde os. Vi holder syv-otte koncerter om året, og regnestykket er enkelt: Kunstnerne får det, publikum betaler. For os skal det bare løbe rundt, for vi har selv stor glæde af det, sagde Uffe Kristiansen.

Madlavning, vandretur og kunst

I den lokale kunstforening Afkørsel 58 er kunst heller ikke noget, der skal give overskud - i hvert fald ikke økonomisk. Foreningen har 120 medlemmer, som blandt andet tager på udflugter sammen og som mødes om en årlig kunstudstilling i foreningsregi.

- Hvis man har en stærk interesse eller brænder for noget, så må man bare i gang med at arbejde med det. For mig er det en fornøjelse at være med til at få andre til at få øjnene op for de fantastiske oplevelser, kunst kan give, fortalte foreningens formand, Vibe Capion.

Den del kunne Gitte Villadsen fra Teater Jævn - der var arrangør af talkshowet - nikke genkendende til.

- Kultur er mange ting - madlavning, kunst og vandreture, og også et møde i toiletkøen eller det, der sker, når vi venter sammen på bussen. Men det er helt generelt, at vi godt kan lide at være sammen med mennesker, der interesserer sig for det samme som os, og det kan man træffe et aktivt valg om i fx en kunstforening. Så går samtalen i gang, og det giver værdi, sagde hun.

Teater Jævn tog temperaturen på det lokale kulturliv ved et talkshow i Ørum i aftes. Omkring 35 tilhørere deltog. Foto: Michael Svenningsen

Ingen søgte kulturpulje

Generelt var talkshow-deltagerne enige om, at man ikke kan sætte alt kultur i faste rammer, og at den trives godt med frivillige drivkræfter.

På det havde Per Heller fra Det Fælles Landdistriktsråd et godt eksempel.

- På grund af Hedensteds status som særlig sparsommelig med de kulturelle kroner, var der på et tidspunkt nogle ildsjæle, som mente, at vi skulle oprette en pulje målrettet kultur i landdistriktsrådet. Det gjorde vi ud fra den definition, at kultur også er foreninger og foreningsarbejde. Men der var sjældent nogen, som søgte den. Nu er puljen nedlagt igen, men det er interessen og politikken ikke. Det går bare bedre uden den særlige pulje, sagde Per Heller.

Teater Jævn er i gang med at forberede en anderledes forestilling, som de i efteråret vil ture rundt med i kommunen. I aftes kunne man få en lille forsmag på teatrets kunne, da de med Morten Mosgaard som vært holdt talkshow om kultur i Ørum. Foto Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Hushandler er steget med mere end 100 procent: Skanderborg, Hedensted og Horsens topper boligstatistik

Annonce