Annonce
Debat

Det bedste ville være at starte forfra

Ghettoer: De seneste par dage har avisen bragt artikler om nedrivning af boligblokke i ghettoer i bl.a. Esbjerg og Kolding.

Det kan virke fuldstændig uforståeligt, at man skal rive boligblokke ned, hvis der er mangel på billige boliger.

Men så enkel er verden jo sjældent.

Da man oprindeligt byggede blokkene – som er typiske for dansk byggeskik i 60’erne og 70’erne - tænkte man, at det skulle være så billigt, som muligt, og så praktisk som muligt. Siden har man indset, at grundtanken er forkert. Det er en virkelig dårlig idé at placere socialt udsatte i kasser oven på hinanden.

Derfor bygger man slet ikke på den måde mere. Blandt andet inviterer man folk som mig, der enten er uddannet sociolog eller antropolog, med i processen, så de værste sociale katastrofer kan forebygges.

Konsekvenserne af datidens uvidende boligbeslutninger ser vi nu, hvor folk med ensartede problemer har dannet decideret parallelle samfund, med vold, kriminalitet og massive sociale udfordringer.

Hvis problemet var nemt at løse, var det for længst løst. Der er ensartede problemer over hele Danmark i alle ghettoer. Uanset hvor mange milliarder af kroner, man har kastet efter bløde dialogfremmende projekter, har intet virket. Problemerne er bare blevet større og større.

Det er derfor tid til at gøre noget andet: Start forfra og byg noget andet. Det er ikke en metode, man sådan skal kimse ad. Vi er mange, der har et fromt ønske om at gøre det samme med SKAT, bureaukrati i den offentlige sektor og venstrefløjens naive udlændingepolitik.

Annonce
Henrik Dahl
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Læserbrev

Sølunds sansehus forfalder: Vi kan simpelthen ikke være dette bekendt

Læserbrev: Da jeg som socialudvalgsformand i 2012 viste dronning Margrethe rundt i Sølunds sansehus, var jeg meget stolt over at kunne vise dronningen Sølunds guldhorn (navnet kommer af, at huset form er som et guldhorn) I dette hus kunne Sølunds beboere, som har betalt huset, få en oplevelse, hvor sanserne kom i brug. En døvstum beboer kunne liggende i en vandseng opleve rytmen i kroppen via vandsengen. Et andet rum kunne via mange skærme vise oplevelsen, når man sejlede på Gudenåen og Ry-/Silkeborg-søerne. Det rum kunne via kontakter omdannes til et kirkerum, og der kunne afholdes gudstjeneste. Kirkerummet blev i øvrigt indviet af daværende biskop Kjeld Holm. Lige udenfor sansehuset var der en mindemur, hvor beboerne kunne sætte lys, når sorgen over en afdød ven eller et familiemedlem skulle bearbejdes. Husets sansehave blev til virkelighed ved, at Hedeselskabet og fhv. borgmester Aleksander Aagaard donerede et anseeligt beløb. Alt sammen noget, Sølund og Skanderborg Kommune med rette kunne være stolte over at kunne tilbyde Sølunds beboere. Beboere, for hvem det ellers kunne være sparsomt med oplevelser. Og da jeg forleden gik tur i området og lagde ruten forbi Sansehuset, var der at se kun minderne tilbage. Jeg fik det rigtigt dårligt. Huset ser forladt ud. Haven er groet sammen. Mindemuren ligner ikke en mur, der er værd at mindes. Murstykker er faldet ned, så vand og dermed frost rigtig kan få fat. Da den nye børnehave med adresse på Sølund skulle vedtages, bragte jeg sansehsuet i forslag, hvilket jeg aldrig skulle have gjort, og det var endda før, at "kloge kvadratmeter" havde fundet sit indtog i Skanderborg Kommunes ordbog. Jeg ved godt, at der er mange gode undskyldninger for, hvorfor man ikke lige kan gøre dette og hint, men alligevel kan vi simpelthen ikke være dette bekendt. Dette er værdier, bygget omkring 2010, som blot får lov at forfalde. Vi bruger masser af penge på at bygge masser af mursten, mens andet forfalder. Kan det virkeligt være rigtigt, kære borgmester og byråd?

Annonce