Annonce
Indland

Derfor vil kommunerne trække staten i retten: Forstå sagen på fem minutter

Hvis 21 kommuner torsdag beslutter at trække staten i retten, fordi udlændinges uddannelsesniveau stik imod reglerne ikke har talt med i støttebeløbene fra udligningsordningen, er de med til at skrive retshistorie. Få forklaringen på, hvorfor sagen er nået så vidt.

Annonce

Oplysningerne mangler fra 2006

De manglende oplysninger om udlændinges uddannelsesniveau har kostet provinsen dyrt. Fyn og Jylland er alene gået glip af 1,4 milliarder kroner. Genrefoto: John Kristensen

Det statsligt-kommunale udligningssystem skal ifølge reglerne tage højde for, at antallet af højtuddannede udlændinge fordeler sig skævt på danmarkskortet, fordi nogle kommuner har mange udlændinge på et højt uddannelsesniveau, andre har ingen eller få.

Men i udligningssystemet, som skal sikre borgerne en ordentlig service uafhængigt af lokale skatteindtægters størrelse, er der siden 2006 ikke blevet taget hensyn til udlændingenes uddannelsesniveau og dermed heller ikke til deres evne til at bidrage til fællesskabets kasse. De er alle i Danmarks Statistik blevet registreret i kategorien "uden uddannelse". Det skyldes, at Danmarks Statistik siden 2006 ikke har haft ressourcer til at finansiere undersøgelsen af uddannelsesniveauet. Danmarks Statistik har flere gange gjort opmærksom på dette, blandt andet til Integrationsministeriet, som tidligere var med til at finansiere undersøgelsen.

De manglende oplysninger om uddannelsesniveauet har betydet, at kommuner, som på grund af udlændingenes uddannelsesniveau har ingen eller betragteligt mindre udgifter på deres udenlandske beboere, har fået tilskud, som de ikke er berettiget til - penge, som kunne have gjort underværker i mindre bemidlede kommuner.

Ministeriet gøres opmærksom på problemet

Lemvig Kommune gjorde tilbage i 2014 Økonomi- og Indenrigsministeriet opmærksom på de manglende oplysninger. Men på trods af det, er det først fra år 2019, at oplysningerne om uddannelsesnivauet igen indgår i beregningerne.

Ifølge forvaltningsretsekspert Frederik Waage vil netop dét, at staten ikke har sørget for at få opdateret oplysningerne, da den blev opmærksom på, at de manglede, være belastende for staten i en eventuel retssag.

- Det er i klar konflikt med undersøgelsesprincippet, hvis man ikke reagerer på en sagsbehandlingsfejl, har han tidligere udtalt til avisen Danmark.

Nogle kommuner får kompensation

Fra 2019 bliver der i udligningen igen taget hensyn til udlændinges uddannelsesniveau. Derfor får en del kommuner primært i Region Hovedstaden nu mindre beløb i tilskud via udligningsordningen. Men for at undgå, at de kommuner blev ramt for hårdt, besluttede regeringen i maj, at 27 af landets kommuner fortsat skulle tildeles ekstra penge som kompensation for de tabte indtægter. De kommuner, der i årevis har fået for lidt i tilskud på grund af fejlen, får til gengæld ingen kompensation.

Den manglende kompensation til de kommuner, der har fået for lidt i tilskud, vækker vrede hos en lang række kommuner. Torsdag mødes 21 af dem for at drøfte, hvor mange af dem der vil gå med i et søgsmål mod staten.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Nu skal du bestille tid for at blive corona-testet i Horsens

Horsens For abonnenter

Restauratør med opråb: Hjælpepakke går ikke til restauranter, men til revisorerne

Annonce