Annonce
Kultur

Derfor strømmer tusindvis til Horsens denne weekend: Luksustur, julegaver, autografer og kendte forfattere, der er nede på jorden

Det er så dejligt og mega-inspirerende at være på krimimesse, siger Pernille Husted, som her møder forfatteren Anna Grue (t.v.). Foto: Mads Dalegaard
Tusindvis kommer langvejsfra, når de gæster krimimessen i Horsens. Det gør de år efter år - af helt særlige grunde, fortæller de.

Horsens: Krimielskere fra nær og fjern strålede lørdag om kap med solen, da Krimimessen Horsens for første gang i to et halvt år igen kunne fejre kriminal-litteraturen ved det stort anlagte arrangement på Fængslet.

Den seneste krimimesse satte rekord med 7500 besøgende. Hvor mange, der lægger vejen forbi messen i år, er endnu for tidligt at sige, siger arrangør Pia Andersen lørdag eftermiddag.

- Det er ikke sikkert, det bliver helt så mange i år, da messen på grund af corona blev flyttet fra forår til efteråret, men så gør det heller ikke noget. Vi har i hvert fald lagt os i selen for at lave en lige så god messe, som vi plejer, vejret er godt, folk er glade, og vi kan godt mærke, at vi har været savnet, siger hun.

Annonce

De tusindvis af besøgende, som krimimessen år efter år trækker til Fængslet i Horsens, kommer ikke bare fra Horsens og omegn. Avisen mødte gæster fra hele landet, og det kommer ikke bag på Pia Andersen.

- Der kommer mange fra København og alle andre steder i landet. Det er nogle år, siden vi sidst har analyseret det, men jeg mener, at det dengang var cirka halvdelen, der kom fra det østjyske, og cirka halvdelen fra andre steder i landet, siger hun.

Weekendtur med hotel

Kirsten Heltner og hendes mand tager turen fra København til Horsens for at besøge krimimessen, så ofte de kan, og det passer nogenlunde med hvert andet år, siger hun.

Kirsten Heltner og hendes mand bruger en hel weekend og bor på hotel i Horsens, når de besøger krimimessen. Foto: Mads Dalegaard

- Vi laver en udflugt ud af det. En lille luksustur i en hel weekend, hvor vi bor på hotel fra om fredagen og er på messen både lørdag og søndag. Vi møder en masse mennesker, hører nogle fantastiske interviews med forfatterne og bliver også inspireret til at læse nye bøger. Hele næste års læsestof er sikret efter en krimimesse, siger hun og tilføjer, at både hun og hendes mand selv oversætter bøger.

Lene Andersen og Kirsten Seistrup, begge fra Djursland, har i flere år været faste gæster på krimimessen.

- Det er vist femte gang i år, siger de, som plejer at være af sted på bustur med en hel flok fra det hjemlige bibliotek.

I år har de selv taget turen. De er ivrige læseheste og nyder at få inspiration, blive opdateret på de nye krimier og ikke mindst at høre om forfatternes tanker bag historierne, fortæller de.

Forfatter Jens Henrik Jensen fra Søvind trak stor opmærksomhed på messen med sin nyeste roman, Gladiator. Også fra Lene Andersen, der allerede har læst bogen og havde medbragt den for at få forfatterens signatur. Foto: Mads Dalegaard

Muligheden for at gøre et godt køb på messen går de heller ikke af vejen for. Der er da også kommet lidt bøger i poserne denne lørdag, men én af dem, en moppedreng på 501 sider, har Lene Andersen haft med sig hjemmefra.

- Den har jeg allerede læst og slæbt helt fra Djursland. Den er godt tung, men det var det værd, siger hun og viser bogen frem. Hun har netop fået den signeret med en hilsen fra forfatteren Jens Henrik Jensen.

- Det er da meget hyggeligt, og nu er i det i hvert fald en af de bøger, jeg ikke giver videre til andre, siger Lene Andersen, som fik Jens Henrik Jensens signatur i bogen Gladiator. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Fisker fra Esbjerg klarer julegaverne i Horsens

Familien Fisker fra Esbjerg har besøgt krimimessen i Horsens hvert år, siden den startede - men undtagelse af corona-året, hvor den var aflyst.

Skuldrene på far og søn, Per og Mikkel Fisker, er tynget af poser med bøger.

- Det er blevet en tradition, at vi klarer en masse julegaver her, siger Per Fisker.

Han tilføjer, at de normalt gør en dyd ud af at støtte den lokale boghandler i Esbjerg, men på krimimessen har de en unik mulighed, som de gerne benytter sig af. Julegaverne er nemlig opgraderede med signatur fra de aktuelle forfattere.

Hele familien Fisker fra Esbjerg har gjort det til en tradition at tage til krimimesse i Horsens. Vi har også konerne med og et enkelt barnebarn, siger Per Fisker (t.h.), da avisen møder ham i selskab med sønnen, Mikkel Fisker. Foto: Mads Dalegaard

I år har de især sat pris på at få både signatur og snak med Jens Henrik Jensen, Søvind-forfatteren, som Esbjerg-familien kender godt fra Jens Henrik Jensens tid som nyhedschef på JydskeVestkysten i Esbjerg, fortæller de.

Annonce

Med klapvognen fuld af bøger

For Christina Nissen fra Grindsted og Lone Dahl Andersen fra Vildbjerg er det blevet en tradition med den årlige tur til krimimessen i Horsens. De har besøgt den troligt i "rigtig mange år", fortæller de.

De er begejstret for messens setup i de særlige omgivelser, som Fængslet giver mulighed for. De får god inspiration til læselysten, blandt andet ved at overvære nogle af de mange forfatter-interview, og i år er de gået målrettet efter at møde Michael Katz Krefeld, herunder en signatur.

- Jeg har fået autografen på en taske, for den kommer jeg jo til at bruge mere end bogen, siger Lone Dahl Andersen.

Lone Dahl Andersen (t.v.) og Christina Nissen er svigerinder. De bor henholdsvis i Vildbjerg og Grindsted, men har gjort det til en tradition at tage sammen til Horsens' krimimesse en gang om året. Foto: Mads Dalegaard

De to, som er svigerinder, har hver et par net over skuldrene med nye bogindkøb.

- Men det er slet ikke som slemt som de første år. Da fyldte vi en hel klapvogn og måtte tage barnet op af klapvognen, fordi det var nemmere at bære barnet end de mange bøger, fortæller Christina Nissen.

Annonce

Nede på jorden i Horsens

Pernille Husted og Bent Nielsen fra Randers er med egne ord kæmpe-krimifans, og de har i flere år taget turen til krimimessen i Horsens. Parret har også lagt vejen forbi den store bogmesse Bogforum i København, men i deres øjne er besøget i Horsens mere værd:

- Det er meget mere nede på jorden her og langt nemmere at få en snak med forfatterne. De har tiden, det hele foregår stille og roligt, og alle snakker med hinanden, siger Bent Nielsen, mens Pernille Husted får sig en sludder med forfatteren Anna Grue samt en signatur i den nyindkøbte bog.

Pernille Husted fik sikret sig Anna Grues seneste bog på krimimessen, endda med signatur. Dermed har hun alle Anna Grues bøger i sin samling, fortæller hun. Foto: Mads Dalegaard


Anna Grue genkender parret fra Randers fra tidligere, og de får sig en snak om handlingen i bøgerne, også med en lille afsløring fra kommende bog.

Det er slet ikke som slemt som de første år. Da fyldte vi en hel klapvogn og måtte tage barnet op af klapvognen, fordi det var nemmere at bære barnet end de mange bøger.

Christina Nissen

- Det bliver helt vildt, siger Pernille Husted med tydelig begejstring, og forfatteren kvitterer, mens hun griner:

- Jeg er da glad for, I ikke er nogen af dem, der synes, mine bøger er dødkedelige.

- Det synes vi bestemt ikke. Vi har dem alle derhjemme, fastslår Pernille Husted.

Inden parret siger farvel til yndlingsforfatteren, får Bent Nielsen lov at tage et foto af de to damer.

- Vi har billeder af alle de forfattere, vi har mødt, når vi har været på messe, fortæller han.


Lone Dahl Andersen valgte at få Michael Katz Krefeld til at signere en taske med motivet fra den seneste krimi fra forfatterens hånd. Foto: Mads Dalegaard


Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun vil inspirere til flere kulører i boligen: I ny butik på Bjerrevej kan man hente gode ideer

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Hedensted

Politiet måtte tilkaldes til to kamphaner på bodega

Erhverv

Fra bekymrende forår til travl sommer: Turister har bidt på nyt maritimt ferietilbud i Juelsminde

Forsvaret: Det vil tage mere end 50 år at rydde op efter vores forureninger

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Huspriserne er steget 15 procent siden seneste kommunalvalg: Boligejere bør følge valgkampen tæt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Hedensted

Hedensted får træls topplacering for hjemmehjælp: Ældre Sagen kalder til borgermøde på trods af usikre tal

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Horsens

Slingrende kørsel vakte opmærksomhed - nu er 68-årig sigtet for spritkørsel

Annonce