Annonce
Østjylland

Der sker 1.500 butikstyverier i Aarhus om året - mindst

1.600 butikstyve afsløres hvert år alene i Aarhus Kommune. Dertil kommer et ukendt mørketal, som ifølge politiets vurdering sagtens kan være stort. Foto: Scanpix
Antallet af indbrud og tyverier falder og falder. Kun butikstyverier har butikker og politi besvær med at få has på. Følg med i Stiftens miniserie om en form for tyverier, vi ikke hører så meget om i det daglige.
Annonce

ØSTJYLLAND: Mens antallet af indbrud og tyverier er raslet ned de seneste år, er der én form for kriminalitet, som det ikke for alvor er lykkedes hverken politi eller butiksejere at dæmme op for:

Butikstyverier.

På landsplan har tallet de seneste 12 år været nogenlunde stabilt med op mod 20.000 anmeldte butikstyverier hvert år. Og tendensen er den samme i de fleste østjyske kommuner.

Eksempelvis i Aarhus Kommune, hvor der bliver anmeldt i nærheden af 1.500 butikstyverier hvert år. Nogle år lidt flere, andre år lidt færre. Det viser tal fra statistikbanken.dk

Samme billede gør sig gældende i Odder, Skanderborg og Farvrskov kommuner. Kun på Djursland er der en tendens til, at antallet af anmeldelser er svagt faldende.

Jo mere butikkerne lægger sig i selen med avancerede alarmsystemer og overvågning for at være et skridt foran butikstyvene, jo mere durkdrevne bliver tyvene. De firmaer, der leverer isenkrammet til tyverisikringen vil dog nok i stedet påstå, at det i dag lykkes at afsløre flere tyve end tidligere.

Butikstyverier i Aarhus

De seneste år har antallet af anmeldte butikstyverier i de fleste østjyske kommuner været nogenlunde konstant.

I samme periode er der sket et markant fald i andre kriminalitetsformer, eksempelvis indbrud og andre former for tyverier.

Så mange butikstyverier er blevet anmeldt i Aarhus kommune de senere år:

2007: 1540

2008: 1737

2009: 1802

2010: 1533

2011: 1571

2012: 1718

2013: 1881

2014: 1810

2015: 1549

2016: 1404

2017: 1300

2018: 1538 (estimeret).

Kilde: statistikbanken.dk

Annonce

Fire typer butikstyve

Ifølge politikommissær Allan Aarslev, der er den ene af to ledere i Forebyggelse, Østjyllands Politi, kan man groft sagt inddele butikstyvene i fire typer:

- Den første kategori er helt unge 12 - 16 årige butikstyve. De forsøger sig ifølge politikommissæren ofte som butikstyve for at prøve grænser af.

- Den anden kategori er misbrugere. De stjæler ofte for at finansiere deres misbrug eller for at få noget at spise eller drikke.

- Den tredje kategori er folk, som synes, at vi lever i et overflodssamfund, og at det ikke rigtig skader nogen, at de stjæler i butikker.

- Den fjerde kategori er professionelle tyvebander, som regel bestående af udlændinge. De har sat butikstyveriet i system og drager ofte på togt fra landsdel til landsdel.

Mens det ifølge Allan Aarslev er nogenlunde let at danne sig et billede af, hvem der stjæler i butikkerne, at det sværere at danne sig et billede af omfanget. Tallene fortæller nemlig ikke hele historien, mener politikommissæren.

- Der er ingen tvivl om, at der inden for butikstyveri er et mørketal. Sandsynligvis endda et ret stort mørketal. Det kan være svært for butiksejeren, der konstaterer et svind, at fastslå, om svindet skyldes butikstyve eller andre ting, siger Allan Aarslev.

De kommende tre dage går vi tættere på butikstyverierne. Vi ser især på de helt unge butikstyve og de professionelle, udenlandske bander. Og vi drager på strøgtur med en af dem, der har det som en del af deres jobbeskrivelse af holde øje med butikstyve, en servicevagt.

Sådan gjorde vi

For at indkredse butikstyveriernes karakter i Østjylland har vi gennemtrawlet flere end 200 døgnrapporter fra Østjyllands Politi for årets første 10 måneder.

To typer butikstyve fylder rigtig meget i døgnrapporterne: Børn på 10 - 15 år samt professionelle, udenlandske bander. Begge grupper sætter vi særskilt fokus på i denne serie.

I dag fokuserer vi på børn, der begår butikstyveri.

Beretningerne fra døgnrapporterne har vi suppleret med tal fra Østjyllands Politi og statistikbanken.dk.

Bund: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce