Annonce
Odder

Der skal unge kræfter til: Rød-Grøn Ungdom vil samle venstrefløjen i Skanderborg og Odder

De tre gymnasieelever Camilla Angaard Nielsen, Lys Klitgård Boman og Nicholas Lundkvist Bundgaard stiftede 9. november en ny lokalafdeling for Rød-Grøn Ungdom i Skanderborg-Odder. Foto: Andreas Benjamin Schmidt
Mange unge er trætte af de klassiske politiske partier, og mange problemer er for store til de klassiske løsninger. Derfor er der brug for nytænkning, mener stifterne af ny lokalafdeling af Rød-Grøn Ungdom i Skanderborg og Odder Kommune.

Odder: - Der er egentlig virkelig mange unge mennesker i Odder, som gerne vil noget politisk på venstrefløjen. De ved måske bare ikke helt, hvor de skal starte.

Sådan siger Lys Klitgård Boman, der sammen med Camilla Angaard Nielsen og Nicholas Lundkvist Bundgaard stiftede en lokalafdeling af Rød-Grøn Ungdom for Skanderborg-Odder 9. november. Siden har de tre gymnasieelever fået selskab af fire andre aktive medlemmer i deres lokalafdeling af Rød-Grøn Ungdom, der netop har rundet 700 medlemmer på landsplan.

-Det er ret mange, når man tænker på, hvor lidt politisk aktive unge generelt er, siger Camilla.

Annonce

De tre unge håber og tror på, at deres lokalafdeling hurtigt kan få vokseværk. De føler i hvert fald, at der er god grund til optimisme, efter at flere end tre ud af ti gymnasieelever kårede Enhedslistens Ditte Marie Thejsen som vinder af en politisk debat, der før valget blev afholdt på Odder Gymnasium.

- Jeg tænker da, at vi har ret mange potentielle medlemmer i kikkerten allerede, griner Camilla Angaard Nielsen og fortæller, at de indtil videre har en målsætning om at komme op på 25 aktive medlemmer.

-Det er nok lidt højt sat, men på sigt tror jeg, at vi nok skal nå deropad, siger hun.

Der skal yngre kræfter til

Det kommende byråd i Odder kommune har en gennemsnitsalder på 56 år, hvilket gør det til det ældste af alle byråd i Østjyllands ti kommuner. Desuden er ingen af de 19 byrådsmedlemmer under 30 år.

Det er jo klart, at der skal nogle yngre kræfter til. Jeg føler mig i hvert fald på ingen måde repræsenteret af en 56-årig.

Nicholas Lundkvist Bundgaard, medstifter af Rød-Grøn Ungdom i Skanderborg-Odder

Ifølge Lys Klitgård Boman og Nicholas Lundkvist er det et kæmpestort problem, hvilket de også påpegede i et læserbrev i Odder Avis 4. november: "Nej, 57-årige ved ikke, hvad vi unge har brug for: Lav et ungebyråd med reel medbestemmelse og indflydelse."

- Det er jo klart, at der skal nogle yngre kræfter til. Jeg føler mig i hvert fald på ingen måde repræsenteret af en 56-årig, siger Nicholas Lundkvist Bundgaard.

Det er blandt andet derfor, at de tre gymnasieelever stiftede den nye lokalafdeling, og de er enige om, at mange unge er trætte af de klassiske politiske partier, hvilket de håber på at kunne udnytte til fordel for Rød-Grøn Ungdom.

- Fordi vi er så nye, så giver det os et helt andet rum. Vores politik er ikke hundrede procent fastlagt på alle områder, så man kan få lov til at bidrage med noget nyt samtidig med, at man faktisk bliver taget seriøst, siger Camilla Angaard Nielsen.

Annonce

Velfærden skal udvides

På landsplan kæmper Rød-Grøn Ungdom for at udvide velfærden, for eksempel med gratis psykologhjælp til unge.

- Hvis du slår hovedet udenpå, så kan du godt få gratis hjælp, men hvis du slår det indeni, så kan man ikke få nogen hjælp. Det giver ikke nogen mening, siger Lys Klitgård Boman.

Rød-Grøn Ungdom

Rød-Grøn Ungdom (RGU) er en politisk ungdomsorganisation, der blev stiftet i marts 2020.

Rød-Grøn Ungdom ønsker at skabe et mere bæredygtigt, retfærdigt og solidarisk samfund.

Rød-Grøn Ungdom havde fra starten som erklæret mål, at de ønskede et samarbejde med Enhedslisten, der siden 2001 har samarbejdet med Socialistisk Ungdomsfront (SUF). 

Enhedslisten har ikke noget egentligt ungdomsparti, men samarbejder både med RGU og SUF.

På landsplan findes der 17 forskellige lokalafdelinger af Rød-Grøn Ungdom fordelt i alle fem regioner.

Ligesom psykologhjælp burde være gratis, mener Rød-Grøn Ungdom også, at man burde udvide den gratis tandpleje, så den ikke kun gælder for børn. Mandag 6. december kom det frem, at der bliver sat penge af til det på næste års finanslov, så tandlægebesøg fremover bliver gratis, indtil man fylder 21 år. Ifølge Lys Klitgård Boman er det en nyhed, som er værd at fejre.

- Det er helt vildt fedt, at der sættes penge af til det. Vi ønsker at udvide det endnu mere, så det ikke kun gælder for unge, men selvom det kunne være endnu bedre, så er det et skridt i den rigtige retning og en kæmpe sejr, siger hun.

Tirsdag 14. december holder den nystiftede lokalafdeling et åbent intromøde på Odder Gymnasium, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage. De har oprettet en begivenhed på Facebook, hvor der allerede er positive tilkendegivelser fra 26 personer - måske lokket tilbudet om gratis pizza.

- Vi regner med, at der er nogle flere, der dukker op, så det forhåbentlig ikke bare bliver os, der kan sidde og pille os i navlen, griner Lys Klitgård Boman.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens har mere eller mindre lukket transfervinduet: Disse to punkter gør cheftræneren tilfreds med udbyttet

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce