Annonce
Kultur

Der går næsten 10 år, før næste store bid af Horsens Havn sælges fra - men det er nu, vi skal have debatten om den attraktive bydel, mener museum

Havnen har historisk set været et levende knudepunkt for handel og trafik i industribyen Horsens. I horisonten venter nu en moderne byudvikling på en del af sydhavnen - men hvordan kan den byudvikling foregå, så den både omfavner fortid og fremtid, spørger man nu på industrimuseet. Foto: Mads Dalegaard
"Vores Havn" kigger både frem og tilbage på Horsens Havn som en indgroet del af byens identitet. - Vi synes, borgerne i Horsens fortjener en diskussion om, hvad det område kan bruges til, siger souschef.

Horsens: Går du på museum, er det ofte for at blive klogere på fortiden. I den kommende tid er det imidlertid også fremtiden for en af de mest attraktive bydele i Horsens, det handler om på Danmarks Industrimuseum.

Horsens Kommune ventes i 2030 i at sætte gang i salget af en del af den nuværende erhvervshavn på sydhavnen.

Området skal byudvikles, og selv om der går det meste af et årti, før politikerne sætter skub i salgsprocessen, mener man på byens industrimuseum, at det allerede nu er vigtigt at spørge borgerne, hvordan de synes, at havne-arealerne i hjertet af Horsens skal udvikle sig, forklarer souschef David Olsen.

Annonce

Borgerne fortjener diskussion

Borgerinddragelse og diskussion får derfor en hovedrolle i museets seneste udstillings-satsning "Vores Havn", der åbner fredag,

Nu er nordhavnen jo ved at være fyldt ud, og dér kan jeg som kulturhistoriker godt savne nogle referencer til den industri, der var der før. Det bliver fyldt op med boliger, og er det dét, vi vil med resten af havnen?

David Olsen

- Det er med at tage snakken så tidligt som muligt - mens området stadig er helt frit, og inden der begynder at dukke faste ideer op. Så snart, de faste ideer dukker op, risikerer man at blive låst fast. Vi synes, borgerne i Horsens fortjener en diskussion om, hvad det område kan bruges til, siger David Olsen.

Udstillingen "Vores Havn" udspringer direkte af en workshop-romance, som museet tidligere i år indledte med bygningskonstruktør-studerende på VIA University.

Tidligere i år inviterede industrimuseet og Horsens Havn et hold bygningskonstruktør-studerende fra VIA University til at komme med deres bud på, hvordan dele af havneområdet kan udvikles. De bedste ideer fra den workshop indgår også i udstillingen - som modeller, der skal skubbe publikums egne ideer på vej. Foto: Mads Dalegaard

De studerende tilbragte nogle dage på havnen og kom til sidst med en bunke mere eller mindre kreative bud på, hvordan sydhavnen kan forme sig i fremtiden.

De bedste indspark kan nu ses på udstillingen i form af modeller, og håbet er, at publikum vil spille "idé-bold" med dem, samtidig med at museet udbreder den historiske fortælling om Horsens Havn som en indgroet del af byens identitet.

Rasmus Wiuff, en tidligere beboer i en af boligerne på det forhenværende gasværk, som industrimuseet i dag har base i, har kastet sig over et omfattende arbejde med at lave modeller af Horsens Havn, som den så ud i gamle dage. På udstillingen kan man se flere af hans detaljerige værker, som er med til at binde udstillingens fortids- nutids- og fremtids-tema sammen. Foto: Mads Dalegaard

Vores Havn - ny udstilling lægger op til debat

"Industrihavne er under evig forandring. Tidens krav og havnens funktioner ændres hele tiden - og hvor der engang var krav om plads til dybtgående dampskibe læsset med tobak og jern, er der i dag helt andre krav til livet langs kajen. Udstillingen kaster et undersøgende blik tilbage i tiden – men er også nysgerrig på havnens fremtidige funktioner og liv."

Via sørgeskemaer i selve udstillingen og via sociale medier vil museet sideløbende samle borgernes egne ideer og meninger ind, forklarer David Olsen.

Annonce

Andre bud end dem fra oven

- Det er ikke, fordi vi vil komme med håndfaste bud på, hvad der skal ske på havnen i fremtiden. Men vi synes, det er interessant at få andre bud end de bud, der kommer fra oven, siger han og peger på den udvikling af Nordhavnen, der er sket i de senere år.

- Nu er nordhavnen jo ved at være fyldt ud, og dér kan jeg som kulturhistoriker personligt godt savne referencer til den industri, der var der før. Det bliver fyldt op med boliger, og er det dét, vi vil med resten af havnen? Det tjener selvfølgelig et formål at lave flotte boliger til borgerne, og det er et ærværdigt mål, men kunne man måske gøre noget andet og mere, spørger souschefen.

- Nogle af de bedste havneomdannelser, jeg har set, er dem, hvor havnen bliver en del af borgernes almindelige fritidsliv - som man for eksempel har formået oppe i Aalborg. Modsat er der dele af Københavns Havn, hvor der udelukkende er boliger - altså, de er jo røvkedelige. Vi vil gerne sende noget inspiration videre til, hvordan man kan tænke byudviklingen, siger David Olsen.

Som kulturhistoriker håber David Olsen, at nogle af industrihavnens signatur-bygninger kan komme i spil, når dele af den nuværende erhvervshavn skal byudvikles efter 2030. Målet for "Vores Havn"-udstillingen er dog ikke et forsøg på at diktere udviklingen, men at stille horsensianerne spørgsmålet om, hvordan de synes, at den attraktive bydel kan bruges bedst. Foto: Mads Dalegaard

"Vores Havn", der er lavet i samarbejde med VIA University og Horsens Havn, åbner fredag og løber frem til 20. februar. Ud over udstillingen på museet på Gasvej inviteres publikum blandt andet med på havnerundvisninger sammen med havnedirektør Claus Christensen.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens 'ser rødt': S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce