Annonce
Kultur

Den ultimative kulturliste: Det skal du se, høre, læse, nyde og opleve i 2019

Illustrationer: Gert Ejton

Vær velkommen: Endnu er 2019 helt blankt og frisk, og kalenderen venter bare på at blive fyldt ud med nye oplevelser. Men hvad sker der så egentlig i det nye år?

Frygt ej, avisen Danmark har allieret sig med Hipsterfar, Feministen, Livsnyderen, Den tilfældige, Kulturredaktøren, Musikanmelderen og Litteraturnørden for at finde ud af, hvad der sker både nært og fjernt.

Og vi kan allerede nu sige, at der venter os et år spækket med kulturelle begivenheder i alle ender af spektret - fra Ferguson Dage over Odense Tarteletfestival til Michelle Obama på bogturné i Royal Arena og Askepot på Det Kongelige Teater.

Med andre ord burde der være noget for os alle sammen.

Annonce

Hipsterfar

Hipsterfar. Illustration: Gert Ejton

Det forudsigelige: Bob Woodward er journalisten, der med sin kollega på The Washington Post, Carl Bernstein, fik daværende præsident Nixon i knæ. Sidste år skrev han bogen "Fear: Trump in the White House", og den 8. juni kommer legenden til Vejle Musikteater for at snakke - mest om Trump.

Hipsterfar har naturligvis læst bogen for længst, og han glæder sig. Billetpriser svinger fra 425 til 1025 kroner (dyreste billetpris er inklusive et "meet'n'greet").

Juhubarometeret: Han har ventet længe, for længe, men nu er der endelig nyt fra forfatteren Tom Rachmann. I februar udkommer "Den italienske mester", og hipsterfar kan næsten ikke vente. Vi er denne gang i 1950'ernes Rom, og det handler om kunst, det handler om far/søn-forhold. Perfekt til de mørke vinteraftener.

Lidt mere uforudsigeligt: At filmen "A star is born" skulle blive den absolut bedste film, hipsterfar så i 2018, havde han ikke selv forudset. Og nu går han sådan set bare og venter på, at skuespilleren Bradley Cooper finder på at udgive noget musik selv.

Hipsterfar vil rejse langt for: Komikeren James Acaster i Vaudeville Theatre i London til februar. Der er købt billet til både hipsterfar og hipsterfars datter.

Skærmtid: I 1970'erne starter to FBI-agenter en adfærdsvidenskabelig afdeling for at afsøge seriemorderes sind. På det tidspunkt er psykologi endnu ikke en anerkendt videnskab i efterforskningsøjemed, og projektet bliver mødt med en hel del skepsis. Resten er, som man siger, historie, og det har Netflix lavet en serie om - og hipsterfar er pænt vild med både psykologien og 70'er-scenografien. "Mindhunter" sæson 2 får premiere i løbet af 2019.

Mest brugte hashtag: #oldschoolrap

Feministen

Feministen. Illustration: Gert Ejton.

Det forudsigelige: Selv om Danmark ikke fik kvalificeret sig (av), sidder feministen alligevel klar foran skærmen fredag 7. juni klokken 21.00, når de franske fodboldkvinder spiller åbningskamp mod Sydkorea. Og hvem holder man så med, når man ikke kan holde med sit eget land? Joh, Frankrig er et bud, for det hedder jo "vive LA France".

Heldigvis kolliderer VM ikke med Heartland-festivalen, for det er nærmest pensum at befinde sig på markerne ved Egeskov fra 30. maj til 1. juni - især med bekræftede sangerinder som Charlotte Gainsbourg og Solange.

Juhubarometeret: Michelle Obama kommer til Danmark. Så bliver det vist ikke meget mere juhu for feministen. Punktum.

Det er i forbindelse med den tidligere præsidentfrues bog "Becoming" og deraf følgende bogturné, at Michelle Obama tirsdag 9. april klokken 20.00 gæster Royal Arena i København til en "samtale". Billetterne (som i skrivende stund endnu ikke er udsolgt) svinger fra 300 til 3450 kroner.

Lidt mere uforudsigeligt: Okay, det er overhovedet ikke uforudsigeligt. Feministen har haft armene over hovedet, lige siden spillestedet Forbrændingen i Albertslund proklamerede, at man i hele 2019 vil have kvinder i centrum - og derfor kun booker kvinder eller bands med kvinder i forgrunden.

Feministen vil rejse langt for: Justin Trudeau - og dermed "Women Deliver"-konferencen i Canada i maj.

Skærmtid: Når man har knuselsket skuespillerinderne Jane Fonda og Lily Tomlin siden "9 to 5" blev vist på tv første gang, er "Grace & Frankie" med de to i hovedrollerne et absolut must. Sæson 5 får premiere på Netflix 18. januar.

Mest brugte hashtag: #yeswecan

Livsnyderen

Livsnyderen. Illustration: Gert Ejton.

Det forudsigelige: Festival, festival, festival. Fra Odense Tartelet Festival over Samsø Råvarefestival til Fanøs Østersfestival. Der findes snart ikke den fødevare, der ikke har en festival.

Så i stedet for at prøve at nå dem allesammen, puljer livsnyderen det hele i en; nemlig Nordens største madfestival Food festival i Aarhus. Med sine 45.000 kvadratmeter skulle Tangkrogen gerne have plads til en verden af mad. Food Festival er i dagene 6.-8. september.

Juhubarometeret: Nye afsnit af "Bearnaise er dyrenes konge" er et ugentligt juhu-øjeblik. Martin Kongstad er vært på Radio 24syv-programmet, hvor han hver gang anmelder en restaurant og tager en god lang snak med en (kendt) ledsager. Livsnyderen finder programmet i sin podcast-app.

Lidt mere uforudsigeligt: Der skal noget jaaazz til livets soundtrack, og når man ikke kan stryge til 55 Bar i New York hvert andet øjeblik, er det godt, at der findes et spillested som Dexter, hvor man kan opleve artister som Hat Fitz & Cara og jazz, folk og blues-festivalen Jam Days 7.-9. august i Odense.

Livsnyderen vil rejse langt for: Loop, en restaurant i Finland hvor 90 procent af ingredienserne kommer fra supermarked- og restaurantspild. Mottoet er "From waste to taste" (fra spild til smag), så det er altså bæredygtighed og klima, der er i centrum. Lige noget for en livsnyder. Adressen er Lapinlahdenpolku 8 D, Helsinki.

Skærmtid: En livsnyders søndag aften må gerne foregå i sofaen med godt gammeldags flow-tv. Derfor starter 2019 perfekt med tredje sæson af "Bedrag", som får premiere på DR1 søndag 6. januar klokken 20.00.

Mest brugte hashtag: #thegoodlife

Den tilfældige

Den tilfældige. Illustration: Gert Ejton.

Det forudsigelige: "Tæt trafik i Herning" hedder albummet, og "Live 2019 elektrisk og akustisk" hedder turnéen, TV2 begiver sig ud på 1. februar i det nye år. Men man skal stå tidligt op for at sikre sig billet, for langt de fleste koncerter på turnéen er allerede udsolgt. Dog er der i skrivende stund stadig billetter til koncerterne i blandt andet Odense, Fredericia og Esbjerg.

Juhubarometeret: Flere end 500 voksne Lego-fans fra mere end 25 lande mødes i Skærbækcenteret i de to sidste dage af september for at konkurrere udi byggefærdigheder med de små, ikoniske klodser. Børn er heldigvis også velkomne, og for dem er der også masser af aktiviteter til og et kæmpe byggeområde at slå sig løs i.

Lidt mere uforudsigeligt: Den 25. og 26. maj er der Ferguson Dage, hvor man kan se verdens største samling af Ferguson-traktorer i aktion. Det er Danmarks Ferguson Museum i Stourup ved Glud, der holder dagene, der byder på både udstilling, aktiviteter og café.

Den tilfældige vil rejse langt for: Ingenting og alting - for sådan er det, når det hele er lidt tilfældigt. Men skulle han i sin sommerferie befinde sig ved Hamborg, er der fra 28. juni til 7. juli VM i beachvolley for både herrer og damer.

Skærmtid: Tre ord. "Game of Thrones". Det var egentlig kun, fordi Den tilfældige helt tilfældigt en dag faldt over serien, at han overhovedet ved, hvad det er. Men han så den, blev hængende og har ventet længe på ottende og definitivt sidste sæson, som får premiere i april 2019. Finalesæsonen af den pænt populære fantasyserie er på små seks afsnit, men til gengæld får hvert afsnit spillefilmslængde.

Mest brugte hashtag: #sldk

Kulturredaktøren

Kulturredaktøren. Illustration: Gert Ejton.

Det forudsigelige: Storslået er nok det bedste ord at bruge om "Leonora Christina", den nyskrevne musical om en af danmarkshistoriens allerstørste politiske intriger. Vi snakker kærlighed, magtkampe, højforræderi, ensomhed ... simpelthen et "kongedrama af shakespeareske dimensioner", som Odense Teater lover, det bliver.

Musicalen får premiere 22. januar klokken 19.30 i Odeons store sal i Odense.

Juhubarometeret: Kulturmødet på Mors 22. til 24. august er en af den slags begivenheder, der både er obligatoriske, men også helt og aldeles selvvalgte. 48 timer i kunsten og kulturens tjeneste med masser af samtaler og diskussioner er slaraffenland for en kulturredaktør. Det bliver ikke meget bedre.

Lidt mere uforudsigeligt: 9. marts får balletten "Askepot" premiere på Det Kongelige Teaters Gamle Scene - på Kongens Nytorv i hjertet af København. Det bliver ikke meget mere klassisk for en kulturredaktør, som selvfølgelig vil sidde godt til rette i de gamle, røde plyssæder.

Det er solodanser ved Den Kongelige Danske Ballet Gregory Dean, der står bag koreografi og opsætning af den elskede klassiker. Om musene Tim og Bom også er med på scenen, vil tiden vise.

Kulturredaktøren vil rejse langt for: Revyer. Og dem er der heldigvis masser af i Danmark fra Hjørring til Sønderborg, Kerteminde, Odense, Esbjerg, Svendborg og naturligvis Cirkusrevyen.

Skærmtid: Nu bruger Kulturredaktøren helst ikke alt for meget tid foran skærmen, for de ægte oplevelser - der, hvor du virkelig kan mærke historierne - det er altså ude på teatrene foran levende skuespillere. Når det så er sagt, sidder hun naturligvis klar, når Danmarks Radios seneste skud på seriestammen får premiere til efteråret, den psykologiske dramaserie"Fred til lands".

Serien bliver optaget ved Assens på Fyn.

Mest brugte hashtag: #kulturnu

Musikanmelderen

Musikanmelderen. Illustration: Gert Ejton.

Det forudsigelige: Phil Collins! Den legendariske engelske sanger og trommeslager gik ellers på pension for et par år siden, men som så ofte før med disse udmeldinger (host host, Frank Sinatra) varer de kun, til de ikke længere varer. Og nu skal Phil tilbage på vejen.

Det betyder, at han 8. juni lægger sin vej forbi Ceres Park i Aarhus, og med 100 millioner solgte album i rygsækken og utallige hits er der garanti for fællessang. Selv for en musikanmelder.

Blot et par uger senere, tirsdag 25. juni, er der endnu en begivenhed, Musikanmelderen ikke kan gå glip af. Det er, når Foo Fighters gæster det gamle Fængsel i Horsens.

Juhubarometeret: Er der én ting, Musikanmelderen glæder sig til i 2019, og som allerede får hårene til at rejse sig, er det et proppet Arena-telt på Roskilde-festivalen med Tears for Fears på scenen og 15.000 skrålende publikummere foran.

Garanti for kuldegys er, når de ædle popbriter spiller "Shout".

Lidt mere uforudsigeligt: Egentlig er det noget, han helst vil undgå, men nysgerrigheden bliver alligevel nok for stor, når Fredericia Teater blænder op "She loves you", en musical skabt over John Lennon og Paul McCartneys legendariske og ikoniske sangkatalog.

Musicalen får verdenspremiere 11. oktober, og publikum vil få serveret en "original historie" akkompagneret af 30 Beatles-sange fra årene 1962-70.

Musikanmelderen vil rejse langt for: Tønder Festival. Og lidt længere væk Sonar festival i Barcelona. Det er ikke meget, de to festivaler har til fælles - og dog. Fælles er nemlig, at der her bliver spillet musik af kunstnere, vi almindelige dødelige måske aldrig har hørt om.

Derfor er begge festivaler perfekt for en ægte musiknørd og fan, for det er lige præcis her, man finder det, man ikke vidste, man manglede i sit musikkatalog.

Tønder Festival er i dagene 22- 25. august, og Sonar festival finder sted 18.-20. juli.

Skærmtid: Det er næsten ikke til at tro, at det allerede snart er tre år siden, Prince forlod os til fordel for det hinsides. Som et lille plaster på såret kommer der i 2019 en dokumentar på Netflix, som bliver skabt i samarbejde med Princes familie, og instruktør Ava DuVernay har derfor fået fuld adgang til alt, hvad der findes om Prince af interviews, avisudklip, arkiver og billeder.

Projektet har endnu ingen premieredato.

Mest brugte hashtag: #spotify

Litteraturnørden

Litteraturnørden. Illustration: Gert Ejton.

Det forudsigelige: I weekenden 6.-7. april kan du være stensikker på, at Litteraturnørden er i fængsel. Det er naturligvis, når Krimimessen i Horsens endnu engang åbner dørene til Fængslet og en verden af litterær krimi. Leif Davidsen, Jussi Adler Olsen og Sara Blædel er blandt de danske forfattere, der kommer. Af udenlandske navne, der kommer, kan nævnes Camilla Läckberg, Elly Griffiths og B.A. Paris.

Og hvis De nu, kære læser, er en af dem, der tænker, "men hvad med Stephen King, den største af de største, hvornår kommer han til krimimesse?" - må vi desværre afsløre, at det aldrig kommer til at ske. Manden flyver simpelthen ikke.

Juhubarometeret: Jonathan Franzen på Heartland Festival. Forfatteren til bestsellerromanerne "Korrektioner" og "Frihed" bliver af mange kaldt en af de største, nulevende amerikanske forfattere, og til sommer kommer han altså til det sydfynske for at deltage i en "talk". Hvem han skal tale med, og hvad han skal tale om, vides endnu ikke. Men han kommer. Og det er nok for Litteraturnørden.

Heartland festival er i dagene 30. maj til 1. juni.

Lidt mere uforudsigeligt: Har man aldrig været til Poetry Slam (konkurrence i poesi opført på en scene), bør man ikke snyde sig selv for at opleve det. Bare en enkelt gang. Og når der nu fredag 25. januar er finale i danmarksmesterskaberne, skulle man være et skarn af en litteraturnørd, hvis man ikke tog turen over Storebælt til Valby Kulturhus.

Litteraturnørden vil rejse langt for: I 2019 har festivalen Louisiana Literature 10-års jubilæum, og festivalen i Humlebæk nord for København formår gang på gang at tiltrække nogle af verdens største forfattere som Margaret Atwood, Zadie Smith, Paul Auster og Karl Ove Knausgård for blot at nævne et par stykker.

Programmet for festivalen, der holdes 22.-25. august, er endnu ikke offentliggjort.

Skærmtid: En af de største litterære sensationer de sidste mange år er Napoli-kvadrologien af italienske Elena Ferrante. De fire bøger om de to veninder spænder fra deres barndom over fire årtier, og er blevet fejret af anmeldere og læst som bare pokker over hele verden. Litteraturnørden har naturligvis læst dem alle - flere gange.

I november blev tv-serie-versionen af den første bog "Min geniale veninde" anmeldt til seks stjerner, og Litteraurnørden glæder sig sådan til at se den, når hun en dag får tid. "Min geniale veninde" kan ses på HBO Nordic.

Mest brugte hashtag: #læsehest

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kvindelige bilister i sammenstød

Annonce