Annonce
Østjylland

Fra en vinterbaders syn: Ny fotobog af udsigter, der giver indsigt

De fleste billeder i bogen er taget fra præcist samme punkt i saunaen ud over bugten. Og de viser en enorm stor forskellighed i farverne afhængig af årstiden og tidspunktet på dagen. Foto: Bent Nielsen
En vinterbaders vidnesbyrd om en smuk og forunderlig natur lige uden for døren er blevet til en fotobog med betragtninger og anekdoter.
Annonce

AARHUS: Når man ser ud over havet ender blikket ofte der, hvor himmel og hav smelter sammen. I horisonten. Og netop horisonten har været omdrejningspunktet for fotograf Bent Nielsen, Aarhus, der har udgivet en stor fotobog om himmel, hav og horisont.

Han betegner selv bogen som en vinterbaders fotografiske og filosofiske vidnesbyrd om samspillet mellem natur og erkendelse.

Ideen om et fotobog kom til ham efter tyve år som vinterbader i Vikingeklubben Jomsborg, der holder til på Den Permanente.

Men først skal vi høre, hvorfor han vinterbader.

- Det er fantastisk at vinterbade. Men det har taget mig flere år at finde ud af hvorfor, jeg gør det. Man udsætter sin krop for kraftige vekselvirkninger ved først at springe ud i koldt hav og så bagefter gå i varm sauna. På vej ud i vandet når man lige at tænke 'er det nu også smart?', men det er bare i og så ind i varmen og meditere bagefter. For efter kort tid bliver både krop og sind nulstillet som en anden computer. Man sidder på sit håndklæde i saunaen, kigger på udsigten og oplever en ro uden hverdagens små problemer, fortæller Bent Nielsen.

Vintersolhverv i Vikingeklubben Jomsborg. Foto: Bent Nielsen
Annonce

Mod det uendelige

Han elsker at sidde stille og kikke på horisonten.

- Jeg har det allerbedst, når der ikke sker noget. Jeg slapper af ved at kikke ud mod det uendelige og sidder bare og mediterer og oplever, at udsigten giver indsigt. Og når jeg kommer til mig selv har de problemer, jeg tumlede med, som regel fundet en løsning, fortæller Bent Nielsen.

Bent Nielsen er uddannet fotojournalist i USA, og har efter en årrække som ansat i industrien og i et fælles bureauarbejdet freelance i 12 år og udstiller blandt andet kunstfotos i Galleri 58 i Aarhus. Som vinterbader opstod langsomt ideen om at sætte ord og billeder på oplevelsen. Der er fotoforbud i vinterbadeklubben, men han fik en dispensation for at kunne indfange naturens forandring.

Annonce

Fraveg egen regel

Normalt bryder han sig ikke om konceptfotografi, men ved Den Permanente fraveg han sin modstand. Han valgte at fotografere de fleste billeder fra samme sted ud over horisonten og med samme brændviddde på 35 mm for dermed at indfange naturens forunderlige og meget store farvespil afhængig af årstid og tid på dagen.

Resultatet er en fotobog opdelt i vinterbadesæsonens syv måneder fra oktober til april med billeder taget mod horisonten ledsaget af underfundige citater og anekdoter overhørt i den varme sauna. Seks store opslag af grødis og vinter er der også, som minder os om den hårde isvinter i marts 2018, da billederne er taget i sæsonen 2017-18.

Selv om billederne er taget ved Den Permanente handler bogen ikke specifikt om stedet, men er mere en universel beretning om naturens skiften.

Bogen er trykt af Narayana Press i Odder.

- Det var vigtigt for mig, at bruge dem, fordi det er et af Europas bedste trykkerier med et topmotiveret personale, fortæller Bent Nielsen.

"Himmel, hav og horisont" af Bent Nielsen, 150 sider, forlaget Horisonten, 250 kr.

Mens temperaturen falder skifter vandet form fra flydende til grødis, der i et stadigt langsommere tempo slår ind mod land. Foto: Bent Nielsen
Omslaget på fotobogen er dette billede taget som de øvrige fra Den Permanente. Foto: Bent Nielsen
Det minder om en stor slusice eller champagne på køl, når isen begynder at fryse til grød længst mod land. Foto: Bent Nielsen
Der er fotoforbud ved vinterbadeklubben, men fotografen fik lov til at tage enkelte billeder med mennesker på. Her fra vinteren 2018. Foto: Bent Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Nyt DM løb venter på Ib Kragh

Annonce