Annonce
Sport

Den kvindelige elitefodbold i Horsens er væk: På flere parametre er forudsætningerne for at skabe et nyt kvindefodboldflagskib til stede

Horsens er en eliteidrætskommune, som blandt andet tilbyder unge mennesker at forene sport og uddannelse i samarbejde med Team Danmark. Derfor er grundstenen for et kvindeligt fodbold-elitemiljø i Horsens Kommune allerede lagt. Foto: Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix
Horsens Kommune er indehaver af flere sportshold på eliteplan på blandt andet fodbold-, basket- og håndboldsiden. Når det kommer til kvindefodbold er tiderne med et elitehold dog ovre, men det er forudsætningerne for et nyt kvindefodboldflagskib ikke.

Horsens: 35 pigefodboldspillere fra syvende til niende klasse samt på diverse ungdomsuddannelser. Det er tallene for, hvor mange fodboldglade piger, der i øjeblikket er indskrevet i Horsens Kommunes forskellige talentidrætsklasser, som muliggør at kombinere fodbold og skole til hverdag.

Denne kombination byder blandt andet på ugentlige morgentræninger i FC Horsens samt et talentmæssigt setup, der skal give pigerne de optimale rammer til at komme længst muligt med fodboldspillet.

Men når pigerne når op i 16-årsalderen, støder de på et problem. Her er det nemlig ikke længere muligt at spille på højeste niveau i Horsens, hvorfor dem som fortsat går med en fodboldspillerdrøm i maven, kan være nødsaget til at søge uden for byens grænser.

Annonce

- Et kvindefodboldflagskib vil være med til at brande byen, og det kan være med til at skabe rollemodeller for pigespillere helt ned i SFO-alderen. Det vil også medvirke til, at Horsens Kommune kan holde på sine bedste pigespillere, siger formand for Kulturudvalget i Horsens Kommune, Jakob Bille (LA).

Breddeklubberne skal gå sammen

Der er flere årsager til, at Horsens Kommune ikke længere har en eliteklub på kvindesiden. Byens største fodboldklub, AC Horsens, fokuserer på herrefodbold, mens den tidligere kvindelige klubfusion mellem FC Horsens og Stensballe IK, som mundede ud i eliteholdet Horsens SIK, er ophørt.

Jakob Bille håber på, at Horsens' breddeklubber i fremtiden vil kunne samarbejde om et nyt kvindeligt fodboldsetup.

- Vores nuværende klubber, som har pige- og kvindeafdelinger, skal se lyset i det her og gå sammen i et samarbejde, siger han og tilføjer:

- Det kan være, de går til AC Horsens og kommer med et strategioplæg i håbet om at få dem med.

Det er en offentlig hemmelighed, at flere breddeklubber det seneste år allerede har forsøgt at stable en fusion af kvindefodbolden i Horsens på benene, men indtil nu er det ikke lykkes.

- Det kræver helt grundlæggende, at foreningerne kan arbejde sammen om det her. Hvis vi skal holde på vores rigtigt gode spillere og have et elitært setup, er det et must, siger Jakob Bille.

- Jeg tænker, det vil være en god idé at få AC Horsens med ind over, så man mødes på neutral grund. AC Horsens har ikke nogen interesser over for den ene, anden eller tredje klub. Klubben har et godt brand i forvejen, så det ville være win-win, hvis man kunne få dem med ind under paraplyen, fortæller han videre.

FC Horsens ansøgte om DBU's pigelicens i sommer. Klubben fik dog afslag, og derfor må Horsens Kommune fortsat se langt efter et kvindefodboldhold i den bedste danske fodboldrække fra U16-alderen og opefter. Foto: Nicolai Skovgård
Annonce

Det kommunale setup er på plads

Både Jakob Bille samt eliteidrætskonsulent i Horsens Kommune, Søren Jochumsen, understreger, at det kommunale setup allerede er klar til at varetage en kvindelig elitefodboldklub.

- Du kan få den elitære tilgang allerede fra syvende klasse med et træningsmiljø integreret i din skoledag. Hverken breddeklubberne eller AC Horsens vil komme til at stå alene med det. Derudover er styrketræning faciliteter og fysioterapeut setup allerede på plads. Der er så mange allerede eksisterende ting, man kan arbejde ind i det her, siger Jakob Bille, som flankeres af Søren Jochumsen:

- Det handler ikke bare om at have spillere nok. Det er hele din strategi, klubomsætning, deltidsansatte og sundhedssektor, der skal være på plads. Vi har udtalt fra Horsens Kommunes side, at vi allerede har et setup, hvor vi kan understøtte dele af det. Den kommunale støtte er på plads.

Annonce

Skal komme fra klubberne selv

Selvom fundamentet er på plads, skal initiativet dog i første omgang komme fra klubberne selv. Kommunen vil nemlig ikke finansiere det nye kvindefodboldprojekt, som i stedet skal finde penge gennem eksempelvis sponsorer eller breddeklubbernes klubkasser.

- Jeg ved ikke, om der er nogle konkrete sponsorer. Men hvis man kommer med et gennemarbejdet oplæg, som kan være med til at samle breddeklubberne på kvinde- og pigesiden, er det en god historie at sælge til sponsorer, siger Jakob Bille.

Nu krydser formanden for Kulturudvalget fingre for, at Horsens' breddeklubber i fremtiden vil kunne forene kræfterne i jagten på et nyt kvindefodboldflagskib.

- Jeg kan ikke understrege nok, hvor meget vi sidder og venter på, at der kommer et oplæg. De politikere, jeg har snakket med, vil rigtig gerne det her. Som formand for kulturudvalget vil jeg rigtig gerne det her på vegne af pige- og kvindefodbolden. Den politiske opbakning er til stede, men det skal ikke være politikerne, som skal sætte det i gang, siger Jakob Bille.

Jeg kan ikke understrege nok, hvor meget vi sidder og venter på, at der kommer et oplæg (...) Den politiske opbakning er tilstede, men det skal ikke være politikerne, som skal sætte det i gang.

Jakob Bille, formand for Kulturudvalget i Horsens Kommune
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

AC Horsens For abonnenter

Genlæs livebloggen: AC Horsens tabte et nyt skridt i oprykningskampen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
KOMMUNALVALG

'Når det ikke er alle, der dropper dem, gør vi heller ikke': Valgplakaterne møder modstand - men nu er de hængt op alligevel

Horsens For abonnenter

Han sad fængslet længere end sin dom, men får ikke erstatning: - Det har været et ekstremt belastende forløb

AC Horsens

AC Horsens-træner ved en skillevej oven på ny skuffelse: En kamp mindre til at rette op på det i

Kultur

Perlerække af Pretty Maids-anekdoter i ny bog: - Vi havde den samme drøm - vi ville være rock stars

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Han greb chancen, men holdkammeraterne skuffede

Horsens

Så er der rykket en ny eksotisk madbod ind på Posthuset: Klar med Danmarks største taco

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

AC Horsens

Se videoanalyse og højdepunkter: Årsagerne til AC Horsens-nederlag er åbenlyse

Horsens For abonnenter

560 medlemmer og et jammerligt klubhus: Nu er spørgsmålet, om fodboldklub skal blive eller rykke i retning af Hatting

Debat

Kære politikere: Lad os få et røgfrit Horsens

Annonce