Annonce
Horsens

Grus' kæmpefest udskudt, men: Den horsensianske hverdagskultur har bidt sig fast

28-årige Julie Due Steffensen så et hul i det horsensianske caféudbud. Satte ord på og åbnede sit eget sted for et år siden. Læringskurven har været stejl, tilstår hun, men hendes koncept har fundet ben at stå på i byen. - Højdepunktet er summen af det liv, der opstår, når folk svinger forbi og køber en bid brød og kop kaffe, og vores events så drysses ovenpå som glimmer. Summen af et dagligliv, som jeg ikke helt har sat ord på endnu, men som der er noget Horsens-nerve i, forklarer hun. Foto: Morten Pape
Julie Due Steffensen havde håbet på kæmpefest, men gemmer fejringen af Grus til et mere corona-sikkert tidspunkt. - Indtil videre må vi markere fødselsdagen i hverdagen, siger café-ejeren.
Annonce

Horsens: Søndag fylder kultur-cafeen Grus i Kongensgade i Horsens et år. Indehaver Julie Due Steffensen havde drømt om et brag af en fest, men corona, du ved... I stedet kan hun nu vifte med flaget for at have opfundet et ord, der siden åbningen sidste år har bidt sig fast i Horsens: Hverdagskultur.

Grus Café åbnede 1. november under mottoet "vi hylder hverdagskulturen". Siden har mange taget ordet til sig. Det optræder blandt andet jævnligt i politiske skåltaler om det lokale kulturliv, og for Julie Due Steffensen er det et udtryk for, at hendes koncept-café har sin berettigelse i byen.

- Siden jeg introducerede ordet for et år siden, har det forplantet sig som noget, mange gerne vil støtte op om i Horsens. Vi har stadig mange, der kommer ind og spørger, om de må lave et eller andet hos os. Det er et bevis for, at der er et behov, synes jeg.

- De store arrangementer i byen er rigtig gode, men Horsens er også en by med et behov for mindre tiltag, forklarer hun og peger på, at Grus har fået plads som en "platform", hvor for eksempel studerende og selvstændige arbejder og holder uformelle møder.

Annonce

Nomineret til iværksætterpris

Et bevis for berettigelsen er også antallet af ansatte, fremhæver caféindehaveren.

Ved åbningen i november sidste år var Julie Due Steffensen eneste person på lønningslisten. I dag er der syv deltidsansatte, og stedet blev for nylig nomineret til Business Horsens-prisen "Årets Iværksætter", fortæller hun.

- For mig er nomineringen en anerkendelse af vores forretningsgrundlag, siger Julie Due Steffensen, som åbnede mindre end et halvt år, før corona-krisen nåede Danmark.


Vi må jo bare sørge for at fejre fødselsdagen i hverdagen.

Julie Due Steffensen


Da de første restriktioner ramte i marts, bemærkede hun det dog knap. Opbakningen til cafeen, der ikke mindst overlever på de besøgendes køb af mad og drikkevarer, var så markant, at hun ikke behøvede hjælpepakker for at overleve.

- Nu, efter den seneste udmelding (fra statsminister og sundhedsmyndigheder, red.), kan jeg mærke, at der er kommet mere alvor i situationen. Vi er alle ved at være liiiidt trætte af corona, men jeg håber, at vi kan holde gejsten oppe, og at folk vil blive ved at komme på Grus. Det er corona-sikkert, bemærker Julie Due Steffensen.

Annonce

Drømmer om udvidelse

- Vi er så taknemmelige over, at folk har støttet os. Alle de borgere, der har støttet os helt fra start. Det er takket være dem, at vi kan fejre et års fødselsdag, tilføjer hun.

Hvor Grus Café står om et år, ved hun ikke. Men hun bliver i Kongensgade - i hvert fald med kontor-, møde-, mad- og drikke-delen af sin virksomhed.

- For et år siden var der mange, der ikke helt forstod, hvad vi dog ville i den her del af byen. Men nu, hvor Campus Horsens for alvor begynder at bryde frem (med plads til tusindvis af studerende på den nærliggende campusgrund ved Banegården, red.) kan folk godt se, at der kommer mere liv hernede, siger hun og afslører, at hun også går med drømme om at udvide.

- Drømmen er at fortsætte cafeen her på Kongensgade som en "almindelig" café, mens selve eventplatformen kunne flyttes til et andet sted, hvor der både er mere plads og mulighed for at holde længere åbent, end vi har her, siger hun.

- Og hvad så med fødselsdagen på søndag?

- Der sker ikke en skid. Vi holder lukket. Men lørdag aften er der drag queen-banko, og mandag morgen deler vi gratis croissanter og kaffe ud til de forbipasserende.

- Vi må jo bare sørge for at fejre fødselsdagen i hverdagen, siger Julie Due Steffensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Overlæge efterlyser underholdning til indlagte coronapatienter: Nogle får simpelthen en depression af at være indlagt

Annonce